Disi Zehirli, Içi Lezzetli Iskorpit Baligi Tezgahlarda

Disindaki zehirli dikenleriyle ve korkutucu görüntüsüyle dikkat çeken iskorpit baligi, Sinop’ta tezgâhlarda kendini göstermeye basladi. Temizlenerek fileto haline getirilen baligin kilogrami ise 300 TL’den satiliyor.

Disi Zehirli, Içi Lezzetli Iskorpit Baligi Tezgahlarda
Sirtinda, kafasinda, altinda ve yüzgeçlerinde zehirli dikenleri olan, çiplak elle dikenine dokunuldugunda sizlatan ve hatta alerjisi olani hastanelik eden, halk dilinde çarpan diye anilan iskorpit baligi, mevsimi gelmesiyle tezgâhlarda kendini göstermeye basladi.

Sinop’ta balikçilar iskorpit baligini temizleyerek fileto haline getiriyor, essiz lezzeti olan baligin fiyati ise cep yakiyor.

Kilogrami 300 lirayi buluyor

Sinoplu balikçi Ibrahim Gündogdu, mevsimin bu günlerinde iskorpit baliginin az da olsa çikmaya basladigini ve ilerleyen günlerde tezgâhlarda daha da çogalacagini dile getirdi. Gündogdu, “Disi çirkin, içi lezzetli bir baliktir. Islemesini biliyoruz, onun için çok lezzetli oluyor. Çünkü onun 3 kilosundan 650 gram et elde ediyoruz. Baligi isliyoruz, zehirli dikenli kisimlarini aliyoruz, derisini soyuyoruz. Daha sonra kilçiklarini da aliyoruz, löp et kaliyor vatandasa. Yemek için çok rahat, çok kolay oluyor. Biraz pahali simdi, 280-300 lira kilosu su anda” diye konustu.

Türkiye’nin her yerinde iskorpit baliginin çiktigini, farkli isimlerle bilindigini ancak diger bölgelerde islemesinin pek bilinmediginden çok tutulmadigini söyledi.



“Çarptiginda 1 saat uyusturur”

Iskorpit baliginin temizlerken dikkat edilmesi gerektigini vurgulayan balikçi Selçuk Yilmaz, “Bu balik çarptiginda 1 saat uyusturur, ari sokar gibi sizlatir. Alerjisi olani da hastanelik eder, o kadar kötü bir sey bu. Disi çok çirkin balik ama içi çok tatlidir, yemesi de güzeldir. Disi bizi yakar içi alani yakar ama gülü seven dikenine katlanir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA