Iftardan Sonra Çay, Kahve Ve Sigara Tüketenlere Uyari

Trakya Üniversitesi Tip Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Levent Öztürk, çay ve kahvenin uyarici bir takim kimyasallar içerdigini, asiri tüketilmesi halinde uykuya dalmayi zorlastirabilecegine vurgu yapti.

Prof. Dr. Öztürk, Ramazan ayinda uyku düzeninin nasil olmasi gerektigine dair açiklamalarda bulundu. Ramazan ayinda oruç tutan kisilerin gün boyu idare etmek için yogun bir sekilde sigara içme egiliminde olduklarini söyleyen Trakya Üniversitesi Tip Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Öztürk, sigaranin uyku sagligini bozan faktörlerden bir tanesi olduguna dikkat çekti.

"Sigara uyku sagligini bozan faktörlerden bir tanesi"

Sigaranin uyku sagligini bozan faktörlerden bir tanesi oldugunu söyleyen Prof. Dr. Öztürk, oruç tutan ve iftardan sonra sigara içme sikligini arttirma egilimi olanlara uyarida bulundu. Oruçlu olan vatandaslara gün boyu idare etmek için yogun bir sekilde sigara içmeye kalkmamalari yönünde çagrida bulunan Prof. Dr. Öztürk, "Nikotinin vücutta yarilanma ömrü 90 dakika civarindadir. Nikotin eksikligi 2 saat içerisinde tekrar kendini göstermeye baslar. Olagan akisi içerisinde içebilir ya da bunu firsat olarak görüp sigara içme aliskanligin ortadan kaldirmak için bir adim atip sigara içmeyi azaltabilirler" dedi.



"Asiri tüketim uykuya dalmayi zorlastirabilir"

Çay ve kahvenin uyarici bir takim kimyasallar içerdigini ve asiri tüketilmesi halinde uykuya dalmayi zorlastirabilecegine vurgu yapan Prof. Dr. Öztürk, uykuya dalis süresinin zorlasmasiyla birlikte sahura kalkma durumunda uyku süresinin kisalacagini aktardi. Bu tarz sorunlar yasayanlarin çalisma sartlari izin veriyorsa ögleden sonra yarim saat ya da bir saat uyuyabilecegini belirten Prof. Dr. Öztürk, bu sekilde meydana gelebilecek is kazalarinin da önüne geçilecegini dile getirdi.

Ramazan ayinda alisilmis uyku düzeninin disina çikildigini söyleyen Prof. Dr. Levent Öztürk, gece sahura kalkma ile birlikte uyku bölünmesi yasandigini ve bu noktada kaliteli uyku için dikkat edilmesi gerekenleri anlatti.

Uykunun gece içerisinde asagi yukari 90 dakikalik döngüler halinde oldugunu söyleyen Prof. Dr. Öztürk, 4 saatlik uyku ile beynin ihtiyaç duydugu uykunun alinabilecegine dikkat çekti.

"Aksam uyku saati 23.00’ü geçmemeli"

Iftardan sonra uyku saatinin gece 23.00’ü geçmemesi gerektigini aktaran Prof. Dr. Öztürk, bunun yaninda Akdeniz tipi beslenmenin de uyku kalitesine olumlu yansiyacagini vurguladi. Ramazan ayinda yagli yemek ve kirmizi et tüketimini azaltmanin dogrudan uyku kalitesine etkisi olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, bati tipi beslenmeden uzak durulmasi gerektigini ifade etti.



"Gecikmis uyku fazi sendromu olabilir"

Insanlarin birbirinden farkli oldugunu ve bireylerin uyku bakimindan tavuklar, baykuslar ve ara tipler olarak 3’e ayrildigini belirten Prof. Dr. Öztürk, baykus özelligi olan bireylerin daha geç ve sahurdan sonra yatma egiliminde oldugunu aktardi.

Bu durumun normal sartlarda 1 ay süreyle uygulandiginda kiside gecikmis uyku fazi sendromu diye adlandirilan tibbi rahatsizliga yol açabilecegini söyleyen Prof. Dr. Öztürk, Ramazan bittikten sonra olagan uyku aliskanliklarina geri dönmede de sorunlar yasanabilecegini ifade etti.

Kaynak: İHA