Terör Örgütünün Korkulu Rüyasi Jandarmanin Envanterinde

Savunma sanayi tarafindan üretilen ve Jandarma Genel Komutanligi ile ortaklasa sürdürülen çalismalarla yeralti görüntüleme cihazlari bir kilometrelik menzil ile 50 metre derinligi görüntüleyebiliyor. Operasyonlar, tünel ve siginak gibi yerlerin tespitinde kullanilan cihaz, yüzyilin afetinde de depremzedelerin tespitinde büyük basari sagladi.

Terör Örgütünün Korkulu Rüyasi Jandarmanin Envanterinde
Kahramanmaras merkezli 11 ilde etkili olan yüzyilin felaketinde savunma sanayisinin gelistirdigi yer alti görüntüleme cihazlari da etkili sekilde kullanildi. Assuva Savunma tarafindan yerli ve milli imkanlarla üretilen yer alti görüntüleme ve tespit cihazlari, bölgede jandarma ve sivil kullanicilar tarafindan aktif sekilde kullanildi.

Operasyonlarda, yer yüzeyinin altindaki tünel, siginak ve depolarin tespiti için kullanilan yerli ve milli imkanlarla üretilen yer alti görüntüleme cihazi; depremlerde enkaz altinda kalanlarin yer tespitinde önemli rol oynayarak birçok insanin canli olarak kurtarilmasina vesile oldu. Son teknoloji ile üretilen yerli ve milli imkanlarla yapilan yer alti görüntüleme cihazinin enkaz altindaki vatandaslari bulma anlarina dair görüntüler ortaya çikti.

Filyos’ta Il Jandarma Komutanligi bünyesindeki personele cihaz üzerinde uygulamali egitimler veren Nurettin Akpinar, Jandarma Genel Komutan Yardimcisi Orgeneral Ali Çardakçi’ya da cihazlarin çalisma alanlari hakkinda bilgiler verdi.

Filyos’ta egitimleri yerinde gören Orgeneral Çardakçi’nin yani sira MEBS Daire Baskani Tümgeneral Engin Çirakoglu, Istihkam Insaat Daire Baskani Kidemli Albay Turgut Ögretmen, Haberlesme ve Teknoloji Daire Baskani Kidemli Albay Hasan Sümer ve Koruma Daire Baskani Kidemli Albay Tolga Çemrek, Il Jandarma Komutani Kidemli Albay Cezmi Yalinkiliç da hazir bulundu. Denize atilan dubalari sensörler vasitasiyla cihazlardan tespit eden ekip, Orgeneral Ali Çardakçi’ya sunum gerçeklestirdi.

Egitimleri devam eden personelle görüsen Orgeneral Çardakçi, su alti arama kurtarma, magara, siginak arama gibi alanlarda kullanilan cihazin afetlerde de kullanildigini ve her geçen gün gelistirilerek kullanildigina dikkat çekti.

"Cihazimiz yüzde 100 yerli ve millidir"

Jandarma Genel Komutanligi ile ortaklasa sürdürülen çalismada Zonguldak’ta egitimler veren Nurettin Akpinar, bir kilometre menzili olan 50 metre su ve toprak alti tüm nesneleri görüntüleyebilen cihazin 70 ülkeye ihraç edildigini aktardi. Cihazin tamamen yerli ve milli bir ürün oldugunu aktaran Nurettin Akpinar, "Cihazlarimiz bir kilometre menzili olan 50 metre su alti ve toprak alti tüm nesneleri görüntüleyebilen bir cihazdir. Cihazlarimiz en son yüzyilin felaketi ile adlandirdigimiz tüm deprem bölgelerinde Jandarma Genel Komutanligi vasitasiyla kullanilmistir. Bu cihazlarimiz Jandarma Genel Komutanligi’nda olup operasyonlarda siginak, mühimmat, patlayici bu tarz arama faaliyetlerinde faaliyet sagliyor. Cihazimiz suda bütün nesneleri elektro manyetik dalgalar göndererek tespit edebiliyor. Aradigimiz nesneler ne ise o da bizim ekranimiza yansitiliyor. Cihazimiz yüzde 100 yerli ve milli cihazdir. Yazilimi da dahil yerli ürünümüzdür. Su anda toplamda 70 ülkeye yakin ihracatimiz var. Her geçen gün yeni versiyonlari çikartiyor firmamiz. Her geçen gün daha üst versiyonlari çikiyor" diye konustu.

Kaynak: İHA