Biden, 1915 Olaylari Için Yine 'Soykirim' Ifadesini Kullandi

ABD Baskani Joe Biden, 1915 olaylari için yine “soykirim” ifadesini kullandi.

Biden, 1915 Olaylari Için Yine 'Soykirim' Ifadesini Kullandi
ABD Baskani Joe Biden, 24 Nisan 1915 olaylari ile ilgili yaptigi yazili açiklamada, yine “soykirim” ifadesini kullandi. Açiklamada ayrica, “Büyük Felaket” anlamina gelen "Meds Yeghern" ifadesi de yer aldi.

Istanbul yerine "Konstantinopolis" ifadesinin kullanildigi açiklamada, “24 Nisan 1915’te Osmanli yetkilileri, Ermeni cemaatine karsi sistematik bir siddet kampanyasinin baslangici olan Konstantinopolis’te Ermeni aydinlari ve cemaat liderlerini tutukladi. Sonraki yillarda, bir buçuk milyon Ermeni tehcir edildi, katledildi ya da ölüme götürüldü. Bu, nesiller boyu Ermeni aileleri etkileyen bir trajediydi” denildi.

Açiklamada, “Hayatta kalanlarin çogu, ABD de dahil olmak üzere yeni topraklarda yeni hayatlara baslamak zorunda kaldi. Burada ve dünyanin her yerinde Ermeni halki kötülügü umutla karsiladi. Topluluklarini yeniden insa ettiler. Ailelerini beslediler ve kültürlerini korudular. Milletimize güç kattilar. Ayrica 108 yil önce yasanan soykirimin bir daha tekrarlanmamasini saglamak ve hatirlamak için kendi hikayelerini ve atalarinin hikayelerini anlattilar” ifadeleri kullanildi.

Biden, 2021 ve 2022 yillarinda yaptigi açiklamalarda da 1915 olaylarini “soykirim” olarak nitelendirmisti.
Kaynak: İHA