Kepez'den Gelecege Zeytin Yatirimi

Kepez Belediyesi, tarimsal üretimin ve gidanin öneminin arttigi bir dönemde zeytine yatirim yapiyor. Ilçenin kirsal alanlarinda zeytin bahçeleri kuruluyor.

Kepez'den Gelecege Zeytin Yatirimi
Kepez ilçesi, Perge Antik Kenti’ne bagli büyük bir zeytinyagi üretim köyü olan Lyrboton Kome’ye ev sahipligi yapiyor. Kepez Belediyesi de, bu tarihi mirasin bilinciyle zeytine sahip çikiyor. Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü’nün talimatiyla yol ve insaat alanlarinda kalan zeytin agaçlari kesilmeyerek, park, bahçe, meydan ve sokak gibi alanlara tasiniyor. Bugüne kadar ilçenin dört bir yanina yüzlerce zeytin agaci dikildi.

Çiftlige 6 bin agaçli zeytin bahçesi

Baskan Hakan Tütüncü, gelecegin gidasi olarak gördügü zeytinin üretimini tesvik etmek amaciyla da yeni bir proje gelistirdi. Ilçenin kirsalindaki atil haldeki belediye arazilerinde zeytin bahçeleri tesis ediliyor.

Ilk zeytin bahçesi de, Kepez Belediyesi tarihinin en büyük çevreci projelerinden biri olan Antalya Orman Çiftligi’nde olusturuldu. Park ve Bahçeler Müdürlügü çalisanlari, Kirisçiler Mahallesi’nde 180 dönüm araziye kurulan çiftligin, bugday ekilmeyen alanlarinda 2 bin adet zeytin fidanini toprakla bulusturdu. Hasattan sonra ise bugday ekilen arazide 4 bine yakin zeytin fidani dikimi yapilacak. Böylelikle çiftlikte 6 bin adet agaçtan olusan bir zeytin bahçesi kurulmus olacak.

Bir zeytin bahçesi de Duaci’ya

Park ve Bahçeler Müdürlügü, bir zeytin bahçesi de Duaci Mahallesi’nde olusturdu. Mahallede belediyenin 30 dönümlük arazisine 600 adet zeytin fidani dikildi. Park ve Bahçeler Müdürlügü isçileri, toprakla bulusturduklari zeytin fidanlarinin bakimini ise özenle yapiyor.

Kepez tarihi mirasina sahip çikiyor

Dünyadaki nüfus artisiyla tarimsal üretimin ve gidanin öneminin her geçen arttigina dikkat çeken Baskan Tütüncü, bu nedenle zeytin bahçesi projelerinin önemli bir yatirim oldugunun altini çizdi.

Baskan Tütüncü, Perge Antik Kenti’ne bagli büyük bir zeytinyagi üretim köyü olan Lyrboton Kome’nin, sehrin hemen yani basinda bulundugunu hatirlatarak, sunlari kaydetti: “Bu tarihi mirasimizin misyonuyla hem tarihimize sahip çikiyor hem de zeytini önemsiyor ve koruyoruz. Zeytin ve zeytinyaginin anavataninda yasiyoruz. Bunu çok iyi degerlendirmemiz sart. Bu bilgilerle, yol, insaat sahalarinda kalan zeytin agaçlarini kesmeyerek, yesil alanlara, bahçelere ve caddelere tasiyoruz. Üretimini tesvik etmek amaciyla da kirsal alandaki arazilerimizde zeytin bahçeleri kuruyoruz.”

“Gelecege yatirim”

Zeytin bahçeleri projesini, gelecek kaygisindan dolayi gerçeklestirdiklerini belirten Tütüncü, “Zeytinyaginin, insanlarin beslenmesinde önemli yeri var. Birçok arastirma da, kalp sagligi açisindan yararli besinlerin basinda zeytinyagi geliyor. Biz de çocuklarimizin gelecekte bu saglikli besini tüketmeleri için ilçemizin dört bir yaninda zeytin bahçeleri kuruyoruz. Elimizin degdigi her yere de zeytin fidani dikiyoruz. Diktigimiz zeytin fidanlarinin degeri, yillar sonra çok daha iyi anlasilacak. Ilçe sakinlerimizi de, evlerinin bahçelerine zeytin fidani dikmeye davet ediyorum” diyerek konusmasini tamamladi.
Kaynak: İHA