2023 Dünya Mutluluk Raporuna Göre Türkiye'nin 106. Sirada

2023 Dünya Mutluluk Raporu sonuçlari hakkinda degerlendirmelerde bulunan Psikoloji Arastirma Merkezi-APAM Müdürü, Doktor Ögretim Üyesi Duygu Tasfiliz, Türkiye’nin 106. sirada yer aldigini söyledi. Tasfiliz ayrica “2019 yilina göre daha nazik bir toplum oldugumuz sonucu ortaya çikti” dedi.

2023 Dünya Mutluluk Raporuna Göre Türkiye'nin 106. Sirada
Ülkelerin mutluluk seviyelerini belirleyen 2023 Dünya Mutluluk Raporu verileri hakkinda degerlendirmelerde bulunan Altinbas Üniversitesi Psikoloji Arastirma Merkezi -APAM Müdürü, Doktor Ögretim Üyesi Duygu Tasfiliz, raporda dikkat çeken veriler oldugunu belirtti.

Özellikle pandemi sonrasi dönemde mutluluk getiren faktörlerin önem kazandigini söyleyen Dr. Duygu Tasfiliz, son yillarda yasanan krizlere ragmen, dünya nüfusunun kseriyetinin son derece dirençli oldugunu ve COVID-19 salgini yillarinda dünya genelinde yasam memnuniyeti ortalamalarinin pandemi öncesi dönemlerle ayni seviyelerde kaldigini söyledi.

“Bazen nereye dönersek dönelim karmasa ve yikim, tartisma ve çatismalar, siyasi gerilimler ve savaslar görürüz. Ancak rapora göre, dünyanin dört bir yanindaki insanlar günlük yasamlarinda baskalarindan daha fazla nezaket, yardim ve destek algiliyor. Krizler bir anlamda, zorluklari asmak için insanlari birbirine yardim etmeye daha istekli hale getirdi” degerlendirmelerini yapti.

“2019’a göre daha nazik bir toplumuz”

Dr. Duygu Tasfiliz, saglik endiseleri, is kaybi ve mali zorluklar, yalnizlik ve sosyal izolasyon, egitimdeki zorluklar ve gelecege dair belirsizlik dünya genelinde insanlarin mutlulugunu olumsuz etkiledigine isaret etti. Tasfiliz, ancak göstergelere göre bugün 2019’da oldugumuzdan daha nazik bir toplum oldugumuzu ifade ederek, yardim etmenin, bagis yapmanin ve gönüllülük durumunun 2020’de dünya çapinda arttigini, 2021’de rekor seviyelere ulastigini söyledi.

Bu degerlerin 2022’de de pandemi öncesine kiyasla yaklasik dörtte bir yukarida seyrettigini kaydeden Tasfiliz, “Hayatta güvenecek birine sahip olmak, mutlulugumuz için COVID-19 salgini sirasinda öncesinden daha önemli hale geldi. Dünyanin her yerinde yardimseverlik ve nezaketteki artis, insanlarin esenliginin korunmasina yardimci oldu” açiklamasini yapti.

Türkiye, mutlulukta 106. sirada

Dr. Duygu Tasfiliz, rapordaki mutluluk siralamasinda Finlandiya’nin, üst üste alti yildir en mutlu ülke siralamasinda liderligini korudugunu söyledi.

Diger mutlu ülkeler arasinda Danimarka, Izlanda, Israil ve Hollanda yer aliyor. Litvanya, 2017’den bu yana 30’dan fazla sira yükselen ilk yirmideki tek yeni ülke. Afganistan ve Lübnan ise rapordaki en mutsuz iki ülke olmaya devam ediyor. Türkiye ise 106 sirada. Tasfiliz, Türkiye’nin mutluluk skorunun 2022 raporuna göre, 10 yil önceye göre düstügünü ve siralamada bir önceki yila göre sekiz sira gerileyerek 112. sirada yer aldigini dile getirdi. Tasfiliz, “Bu yilki siralamasi 106 olarak açiklanan Türkiye’nin siralamasi yükselmis gibi görünse de 2022’e ait anket verisinin olmadigi, mutluluk skorunun 2020 ve 2021 verileri ortalamasina göre olusturuldugunu belirtmek gerekli” dedi.



“Dogal afetler ve siyasi tartismalar halki olumsuz etkiliyor”

Tasfiliz, ülkemizde yasanan dogal afetlerin getirdigi olumsuz etkinin yok sayilamayacagini belirterek, özellikle son yillarda Türkiye’de yasanan siyasi olaylarin da halkin mutluluguna gölge düsürdügünü vurguladi. Ancak, bunun sadece Türkiye’ye özgü bir durum olmadigini, tüm dünya genelinde, siyasi gelismelerin insanlarin mutlulugu üzerinde etkili oldugunu ifade eden Tasfiliz’e göre siyasi istikrar, adil yönetim, insan haklari ve hukukun üstünlügü gibi faktörler, tüm dünyada insanlarin mutlulugunu artirmakta önemli rol oynuyor.

“Hükümetler, halkin mutlulugundan sorumlu”

Tasfiliz, hükümetlerin ekonomik kalkinmaya daha fazla odaklanmasi, egitim ve saglik hizmetlerinin iyilestirilmesi, issizlik oranlarinin azaltilmasi insan haklari ve hukukun üstünlügünün saglanmasi gibi faktörlerin toplumsal düzeyde insanlarin mutluluk düzeyini arttirdigina isaret etti. Raporda, hükümetlerin halkin mutlulugundan sorumlu tutulmalari tavsiye edilirken, herkesin esenligini tesvik eden politikalari ve girisimleri savunmak için bireylerin oynadigi role de dikkat çekti. Tasfiliz, “Bireysel mutluluk, ülkenin mutluluk seviyesinde çok etkili. Çünkü bireyler, toplumsal olarak mutluluga katkida bulunan degerleri savunabilir, herkes için daha fazla mutluluk ve esenligi tesvik etmek üzere topluluklari harekete geçebilirler” görüslerini dile getirdi.

Bireylere mutluluk tavsiyeleri

Sevdiklerimizle vakit geçirmek, keyif aldigimiz bir kitap okumak veya dogada yürüyüs yapmak gibi faaliyetlerin bireysel mutlulugu artirdigina deginen Tasfiliz son olarak, “Daha saglikli bir yasam tarzi benimseyerek, spor yaparak, sevdiklerimizle daha fazla zaman geçirerek, hobilerimize zaman ayirarak, çevremize yardim ederek ve is/stres dengesini iyi yöneterek mutluluk düzeyimizi yükseltebiliriz” önerilerinde bulundu.
Kaynak: İHA