Kosova'da Eski Cumhurbaskani Thaçi Için Destek Gösterisi

Kosova’nin baskenti Pristine’de bir araya gelen yüzlerce kisi yarin hakkindaki savas suçlari davasi nedeniyle mahkemeye çikacak olan eski Kosova Cumhurbaskani Hashim Thaçi için destek gösterisi düzenledi.

Kosova'da Eski Cumhurbaskani Thaçi Için Destek Gösterisi
Eski Kosova Cumhurbaskani Hashim Thaçi, Kosova Kurtulus Ordusu’nun (UÇK) Sirbistan’a karsi verdigi 1998-1999 yillarindaki bagimsizlik savasinda savas suçu isledigi gerekçesiyle yargilaniyordu. Yarin Hollanda’nin Lahey kentinde Uluslararasi Savas Suçlari Mahkemesi bünyesinde bulunan Kosova Özel Mahkemesi’nde hakim karsisina çikacak olan Thaçi için Kosova’nin baskenti Pristine’de bulunan Nona Tereza caddesinde destek gösterisi düzenlendi.

TSI 15.00’de baslayan gösteri Thaçi’nin uzun yillar genel baskanligini yaptigi Kosova Demokratik Partisi (PDK) ve "Özgürlügün bir adi var" grubunun girisimiyle düzenlendi.

"Adelet için yürüyoruz" isminin verildigi destek gösterisine PDK’nin mevcut Genel Baskani Memli Krasniçi, siyasi temsilciler ile yüzlerce kisi katildi.

Krasniçi, burada yaptigi konusmada Thaçi ve tutuklu bulunan diger siyasilerin bir an önce serbest birakilmalari gerektigini söyledi.

Kosova’nin farkli sehirlerinden ücretsiz otobüslerin kaldirildigi gösteride, ellerinde "Özgürlügün adi var" dövizleri açan göstericiler, sik sik Thaçi ve arkadaslarinin serbest birakilmalari için sloganlar atti.

Kosova’daki Sirplara karsi “sistematik saldirilar” düzenlemekle de suçlaniyor

Kosova’nin Sirbistan’dan bagimsiz olmasi için savasan Kosova Kurtulus Ordusu’nun lideri olan Thaçi hakkinda, Uluslararasi Savas Suçlari Mahkemesi bünyesindeki Kosova Özel Mahkemesi tarafindan 2020 yilinda hazirlanan savas suçlari iddianamesi kabul edilmisti. Thaçi, 5 Kasim 2020 tarihinde görevinden istifa ederek Lahey’e gitmis ve 6 Kasim’da aralarinda eski meclis baskanlari Kadri Veseli, Yakup Krasniçi ve eski Kosova Kurtulus Ordusu (UÇK) komutanlarindan Recep Selimi’yle beraber gözaltina alinarak Lahey’deki tutukevine konulmustu. Lahey’de bulunan özel savcilik, Thaçi ve diger 3 kisi hakkinda hazirlanan iddianamede 1998-1999 yillari arasinda süren savasta 100 kisinin ölümünden sorumlu olduklari öne sürmüs, süphelilerin cinayet, sürgün ve iskence gibi savas suçlariyla da itham edildikleri bildirilmisti.
Kaynak: İHA