Türk Ticaret Bankasi Ihalesi Sonuçlandi

Türk Ticaret Bankasi el degistirdi. TMSF’nin açtigi ihalede bankayi büyük kismi ihracatçi birliklerine ait olan Ihracati Gelistirme (IGE) A.S. 455 milyon TL’ye satin aldi.

Türkiye’nin milli sermayeli ilk özel bankasi unvanini elinde bulunduran Türk Ticaret Bankasi’nin ihale süreci tamamlandi. Tasarruf Mevduati Sigorta Fonu’nun (TMSF) subat ayinda ihale yoluyla satisa çikardigi Bankanin yüzde 98,5 hissesini, verdigi 455 milyon TL’lik en yüksek bedelle Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM), Türk Eximbank, 61 ihracatçi birligi ve 20 bankanin ortakliginda kurulan IGE A.S. aldi.

IGE A.S.’den yapilan yazili açiklamada, “ikinci adresiniz” sloganiyla zihinlerde yer eden Türk Ticaret Bankasi’nin 110 yillik bir geçmise sahip oldugu hatirlatildi. Bankanin satin alinmasiyla birlikte IGE’nin bir finans grubuna dönüsecegi ve ihracatin finansmaninda yeni bir döneme geçilecegi vurgulanan açiklamada su görüslere yer verildi:

“Ihracata yönelik üretimin ve istihdamin artirilmasi sürecinde finansmana erisimin önemi tüm kesimlerce bilinmektedir. Türk Eximbank basta olmak üzere IGE’ye ortak 21 bankanin ihracatçilarin finansmana erisimi için sundugu destek son derece kiymetlidir. Teminat yetersizligi yasayan firmalara sagladigi kefalet mekanizmasi ile ihracati büyütmeyi hedefleyen IGE, ihracatçiyi desteklemek üzere ortagi olan bankalar üzerinden faaliyetlerini artirarak sürdürecektir.

Ihracatin finansmani daha da güçlenecek

Türk Ticaret Bankasi’nin ise bu yeni dönemde ihracata ve ihracatçiya odakli, uzmanlasmis bir bankacilik faaliyeti yürütürken mevduat ve diger dis kaynaklar yoluyla öz kaynaklarinin gücünü katlayarak kullanmasi, kisa vadeli krediler kadar ihracatçilarin uzun vadeli yatirim ihtiyaçlarina da cevap verebilmesi hedeflenmektedir. Ayni zamanda ihracatçinin isletme sermayesi, nakit akisi, dis ticaret gibi tüm finansal ihtiyaçlarini karsilayarak IGE’nin kaynaklarinin ihracatin finansmani için etkin ve verimli sekilde kullanilmasi öngörülmektedir.

Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Rekabet Kurumu onaylari alindiktan sonra, ihalenin TMSF Fon Kurulu’na sunularak sonuçlandirilmasinin ardindan Türk Ticaret Bankasi’nin yeniden insasi sürecine geçilecektir.

Hazirlanacak stratejik is plani çerçevesinde Türk Ticaret Bankasi’nin bir an önce ’ihracatçilarin bankasi’ olarak faaliyetine baslamasi için azami gayret gösterilecektir. Bu çalismalarda ihracatçilarimizin ve IGE’nin varligi Türk Ticaret Bankasi’nin basarisinin en büyük güvencesi olacaktir.”

8 bin ihracatçiya 30 milyar liralik kredi kefaleti

Ihracati Gelistirme A.S.’nin bir yil gibi kisa bir sürede yaklasik 8 bin ihracatçinin 30 milyar TL’lik ihracat kredisine kefalet sagladigi belirtilen açiklamada “IGE’nin bu katkisi kefaletler yoluyla ayni sekilde artarak devam edecek, Türk Ticaret Bankasi’nin kurulusu ile katlanarak büyüyecektir. Yeni dönemin ülkemize ve tüm ihracat ailesine hayirli olmasini diliyoruz” denildi.

Türkiye’nin en köklü bankalarindan biri olan Türk Ticaret Bankasi’nin temelleri 1913’te atildi. 6 Kasim 1997’de TMSF’ye devredilen Türk Ticaret Bankasi’nin bankacilik faaliyetleri 2011’de sona erdirildi. Bankanin yeniden faaliyete geçirilmesi için 2019’da çalismalara baslanmis ve 2021’de BDDK karari ile bankaya yeniden faaliyet izni verilmisti.
Kaynak: İHA