Ata Tohumu Takas Etkinligi Yogun Ilgi Gördü

Tokat’ta, ata tohumlarinin gen mirasi olarak kalmasi, çogaltilarak gelecek nesillere aktarilmasi için düzenlenen etkinlik yogun ilgi gördü.

Ata Tohumu Takas Etkinligi Yogun Ilgi Gördü
Tokat Gaziosmanpasa Üniversitesinde tohum takas etkinliginin ilki 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezinde yapildi. Çiftçiler köylerinden getirdikleri ata tohumlari ile takas yapti. Ayrica etkinlige katilanlara üniversite ve yerel üreticiler tarafindan çogaltilan ata tohumlari ücretiz dagitildi. Oldukça yogun ilgi gören programda Tokat Gaziosmanpasa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Yilmaz, stantlari gezdi. Rektör Yilmaz, Tokat’ta tohum takas etkinliginin ilk kez düzenlendigine dikkat çekerek, “Bu etkinlikler ata tohumlarimizin gelecek nesillere aktarilmasinda ve muhafazasinda önemli bir islevi olacak. Etkinlik dolayisi ile paydaslarimiz, üreticilerimiz kendi yerel tohumlarini, ata tohumlarini burada getirdi. Ve birbirleriyle paylastilar. Insallah burada paylasilan tohumlar gen mirasimiz olarak kalacaktir. Buradan elde edilecek ürünler bereketli olur temennisinde bulunuyorum. Bu tohum takasi etkinliginde ayni zamanda deprem bölgesindeki vatandaslarimiz için bir etkinlik düzenledik” dedi.



“Gen Bankasina tohumlari teslim edecegiz”

TOGÜ Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Rüstem Cangi ise gen kaynaklarinin korunmasi adina bu tür programlari önemsediklerini ifade ederek, “Su anda bu genetik kaynaklarin çogu üreticinin elinde. Biz ulasamiyoruz. Bu tohum takas etkinligi de biraz esasinda üreticilere ulasmanin bir yolu. Hem onlara biz elimizdeki çesitleri teslim edecegiz. Onlardan tohum alacagiz. Ve bunlarin hepsi de belki ticari deger olarak çok yüksek olmayabilir ama bir hastaliga veya baska bir konuda dayanikliliklari çikabilir. Kaliteli olanlar ön plana çikabilir. Biz bu bölgede tohumlarin üzerinde islah çalismalari da yapacagiz. Ama özellikle ilk etapta bunlari toplayip koruma altina almak uzun vadede hedefimiz. Türkiye’de iki tane Gen Bankasi var. Oraya bu tohumlari teslim edecegiz. Ama kendimiz de hem arastirma tohumlarimizi, hem yerel tohumlarimizi destek bulursak fakültemizde de küçük bir gen bankasi kurmayi düsünüyoruz. Bu da Türkiye’de bir fakülte olarak herhalde bizim için ilk olacak” diye konustu.



Ata tohumlari ileriki kusaklara aktariliyor

Tokat Il Tarim ve Orman Müdürü Orhan Sahin, ata tohumunun yasatilmasi adina bu tür organizasyonlari desteklediklerini belirterek, “Yerel tohumlara sahip çikmak, yerel tohumlarimizi ileriki kusaklara aktarmak açisindan bu etkinligi önemli buluyoruz. Insallah bunun devami gelir. Tohumculuk kanununda da bu yerel tohumlari ticari maksatla satamiyorsunuz. Böyle takas etkinliklerinde çiftçilerimiz birbiriyle takas ederek ileriki yillara, uzun yillar devam etmesini sagliyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA