Ordu'da 2 Girisimci Kadin, Markalastirdiklari Kedi Kumunu Dünyaya Satiyor

Ordu’nun Ünye ilçesinde yasayan 38 yasindaki Ahsen Soydan ve 40 yasindaki Esra Gerçeker, kurduklari ufak tesiste ürettikleri kedi kumunu markalastirarak dünyaya açildi.

Ordu'da 2 Girisimci Kadin, Markalastirdiklari Kedi Kumunu Dünyaya Satiyor
Ünye’de yasayan 3 çocuk annesi Ahsen Soydan ve 2 çocuk annesi Esra Gerçeker, pandemi döneminde evcil hayvanlarin bakiminin artmasi sonrasi ailelerinin destegiyle girisimde bulundu. 2022 yilinin Mart ayinda Ünye’de açtiklari ufak tesisle dünyaya açilarak 20 ülkeye ihracat yapan iki kadin, ülke genelinde ise 12 bin kisiye ulasmanin mutlulugunu yasiyor. Özellikle açtiklari çesitli sosyal medyalar üzerinden basarili satislar gerçeklestiren girisimci kadinlar, simdilerde ise Ünye’de bulunan tesislerini büyütmeye hazirlaniyor.

“Gurur duyuyoruz”

Karadeniz Bölgesi’nden üretilerek dünyaya gönderilen bentonit madeninin kedi kumuna dönüstürülerek dünyaya satisinin ülke ekonomisine önemli katki saglandigini ifade eden 38 yasindaki Ahsen Soydan, “Biz Esra ile birlikte uzun yillardir arkadasiz. Pandemi ile birlikte ülkemizde evcil hayvanlarin bakiminin artmasi bizim dikkatimizi çekti. Biz de kedi kumunun evcil hayvanlar açisindan faydali oldugu gördük. Yakinlarimizin da destegiyle kedi kumunun üretilmesi veya ihracati Türkiye’ye ve dünyaya ilçemizden saglaniyor. Bununla beraber Esra arkadasimla birlikte bu ise girmek için fikir ürettik. Sektöre aslinda bir eczaci bakisi farkindaligi kazandirarak ülkemizde 12 bin kedi dostumuza ulastik. Yine dünya genelinde 20 ülkeyle distribütörlerimizi sagladik. Bu yüzden bu girisimimiz küçük hayallerle baslayarak büyüyerek devam etti. Karadeniz Bölgesi’nden dünyaya üretilerek gönderilen bentonit madeninin aslinda kedi kumunda ve ülke ekonomisinde önemli bir etkendir. Bir kadin olarak bizde ülkemize, ekonomiye ve sektöre kattigimiz degerden dolayi gurur duyuyoruz. Yapamayiz diye bir sey olmadigini biz yasayarak görmüs olduk” dedi.



“Ailelerimizin destegiyle ve girisimlerimizle 11 ülkeye ulastik”

Geçen yil açtiklari ufak tesisle büyüyerek 11 ülkeye ihracat yaptiklarini söyleyen 40 yasindaki Esra Gerçeker, "Pandemi döneminde bu sektörün önemli oldugunu ve büyüdügünü gördük. Ahsen’le sohbet ederken Ordu’da Ünye ve Fatsa ilçelerinin bu alanda dünyada lider oldugunu gördük ve birlikte bu isi yapmaya karar verdik. Ilk önce iki kadin olarak yurt disina gönderim konusunda çalismaya basladik. Su anda 11 ülkeye ve 20’den fazla distribütöre ulastik. Özellikle ilk olarak orta doguya basladigimiz bu serüvenimizde Suriye, Irak, Iran, Lübnan, Israil, Misir ve Fas gibi ülkelere dagitima basladik. Gerek deniz yoluyla veya gerek kara yoluyla neden yurt içinde markamiz duyulmasin dedik ve sosyal platformlara açildik. Ilk olarak küçük satislarla basladigimiz isimizde daha sonra büyümeye basladik. Yine Fatsa’da bulunan üretim tesisimizi Ünye’ye tasiyarak buradaki tesisimizi büyüterek istihdam odakli çalismalari yürütecegiz. Yurt disinda özellikle ofis kurma konusunda girisimlerimiz olacak. Çok büyük hayallerimiz var ve ben ikimizin basaracagina inaniyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA