Artvin'de Kadinlarin Ürettigi Keresteler Avrupa Ve Ortadogu Ülkelerine Ihraç Ediliyor

Artvin’de kereste fabrikasinda kadin çalisanlar tarafindan sariçam, ladin ve köknar agaçlarindan üretilen keresteler, Ortadogu ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Artvin'de Kadinlarin Ürettigi Keresteler Avrupa Ve Ortadogu Ülkelerine Ihraç Ediliyor
Artvin-Borçka karayolu üzerinde faaliyet gösteren kereste fabrikasinda 12 kadin isçi çalisiyor. Türkiye’nin en büyük ormanlarinin yer aldigi ve orman isçiliginin yogun oldugu Artvin’de bulunan kereste fabrikasinda çalisan kadinlar, fabrikadaki kesici makineleri mutfakta kullandiklari robotlar gibi kullanarak ekmegini agaçtan çikariyor.

Daha çok erkeklerin yaptigi isi ustalikla yapan 12 kadin, hem ev ekonomilerine hem de ülke ekonomisine katki sunuyor. Meslegin zor olmasina ragmen bu zorlugun altindan kalkan kadinlar, azimleriyle de örnek oluyor. Kadinlar, sariçam, ladin ve köknar agaçlarinin islendigi fabrikada ölçüm, kesim, sekillendirme, budak çikartma, rendeleme, firinlama ve kurutma gibi islemlerin yapildigi bölümlerde çalisiyor.

Kadin isçilerin usta ellerinde hazirlanan keresteler Ortadogu ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Fabrikada çalisan erkek isçiler ise kadinlarin kendilerine rakip degil, destek oldugunu belirterek "Onlar her alanda görmek bize guru veriyor. Fabrikadaki bazi ince isçilikler onlarin elleriyle hünerli hale geliyor" dediler.

Fabrikanin kadin çalisanlarindan üç çocuk annesi Nezahat Sagir, isini severek yaptigini ifade ederek, "Ekmegimi kazaniyorum, aileme bakiyorum, çocuklarimin egitimine katki sagliyorum. Agaçlari hazirlayip makineye veriyoruz. Ilk zamanlar zorlandim ama simdi alistik. Patronlarimiz bize inandi bize destek oldular, is verdiler. Bu günlere gelmemizde onun emekleri büyük” derken, yine kadin isçilerden Emine Sönmez ise “Çalismayi seviyorum. Üretmeyi seviyorum. Çalisan insana bu isler zor gelmez. Hiç bir kadinin yapamayacagi is yoktur. Yeter ki istesinler. Biz ormanda bile çalismisizdir. Bizler çalismayi seven insanlariz” diye konustu.

Fabrika ortaklarindan Nevzat Güven de kadin isçilerin çalismasindan memnun oldugunu belirterek “Artvin’in yetisen Ladin, Göknar ve Sari camlarini bu tesiste isleyerek gerek il disina gerekse ülke disina gönderiyoruz. Kesim, sekillendirme, budak çikartma, rendeleme, firinlama ve kurutma gibi çesitli islemlerde hizmet vermekteyiz. Yaklasik 35 çalisanimiz var. Bunlarin 12 tanesi kadin isçi. Oldukça yetenekli ve hünerliler” seklinde konustu.

Fabrikanin bir diger ortagi Osman Özer ise bölgedeki agacin en yüksek katma degerini saglayarak yurt disina ve yurt içine sevkiyatini gerçeklestirmek için gayret gösterdiklerini ifade ederek "Kapi sereni üretme noktasindan ince motorlu makinelerde kadin çalisanlarimiz daha basarili. Kadinlarin eli daha yatkin. Bizde bu nedenle bu bölümde kadin isçilerin çalismasini uygun gördük. Gayet basarililar islerinde iyiler” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA