Semra Güzel iddianamesi yetkisizlikle Ankara’ya gönderildi

HDP’li Semra Güzel PKK’lı teröristle çıkan fotoğrafının ardından Milletvekilliği düşürülmüştü. Sahte kimlikle yakalanan Güzel, hakkında ‘’Resmi belgede sahtecilik’’ suçunu işlediği gerekçesiyle 7 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle açılan dava İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yetkisizlik kararı vererek dosyayı Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

Semra Güzel iddianamesi yetkisizlikle Ankara’ya gönderildi
Dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra yurt dışına kaçmaya çalışırken yakalanan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istenmişti. Güzel hakkında yeni bir iddianame daha hazırlandığı ortaya çıktı.

TERÖRİSTLE FOTOĞRAFI ÇIKMIŞTI
Adıyaman'da 2017'de terör örgütü PKK'ya yönelik hava destekli operasyonda etkisiz hale getirilen terörist Volkan Bora'nın cep telefonunda, HDP Milletvekili Güzel ile fotoğraflarının bulunması üzerine Güzel hakkında soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında, Başsavcılığın talebi üzerine Güzel'in dokunulmazlığı TBMM tarafından kaldırılmıştı.

KAÇARKEN YAKALANDI
İfadesi alınmak üzere çıkarılan davetiyeye cevap vermeyen ve adresinde bulunamayan Güzel hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Güzel'in, "terör örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" suçlarından 22 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan eski HDP Milletvekili Leyla Güven'i Diyarbakır'daki evinde sakladığı da ortaya çıkmıştı. Semra Güzel, 2 Eylül'de başkası adına düzenlenen sahte kimlikle İstanbul'dan Edirne'ye giderken yakalanmıştı.

SAHTECİLİK SUÇUNDAN YENİ İDDİANAME
Semra Güzel hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosunca hazırlanan ve Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 58 sayfalık iddianamenin ardından bu kez İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı "Resmi Belgede Sahtecilik" suçundan yeni bir iddianame düzenlemişti.

16 YILLIK KİMLİK YENİ GİBİ
Hazırlanan iddianamede 02 Eylül 2022 günü saat 16:45 sıralarında İstanbul TEM Şube Müdürlüğünce görevli ekiplerin TEM Otoyolu üzerinde bulunan dinlenme tesisinde yapılan kontrollerde Semra Güzel'in yakalandığı anlatılmıştı. İddianamede Güzel'in polis ekiplerine Mehtap Dayan isimli şahısa ait kimlik kartını güvenlik görevlilerine ibraz ettiği, kimliğin detaylı incelenmesinde eski Türkiye Cumhuriyet nüfus kimlik kartı olduğu ve arka yüzünde veriliş tarihi 2007 olmasına rağmen kimlikte herhangi bir yıpranma olmadığının anlaşıldığı anlaşılmıştı.

YETKİSİZLİK VERİLDİ
Sahte kimlikle yakalanan Semra Güzel'in "Resmi Belgede Sahtecilik" suçunu işlediği anlatılan iddianamede 3 yıldan 7 yıl 6 aya kadar hapsi istenmişti. Dosyayı inceleyen İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi CMK 161/9. maddesi uyarınca ''Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma yapma yetkisi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve bu yer ağır ceza mahkemesine aittir'' fıkrasınca yetkisizlik kararı vererek dosyayı Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nde gönderdi.