Korku Psikolojisiyle Yapilan Gayrimenkul Satisi Hataya Sebep Oluyor

Pes pese yasanan büyük depremlerin ardindan birçok vatandas o bölgeden uzak olsa da evine girmekte tereddüt etti. Türkiye’nin pek çok noktasinda vatandaslar yüksek katli binalardan çikip müstakil ve az katli binalari tercih etmeye basladi. Korktuklari için evlerini satip arazide yasamak isteyen yüzbinlerce kisi oldugunu belirten Gayrimenkul Brokeri Özkan Aydemir, korku psikolojisiyle yapilan gayrimenkul satislarinin hataya yol açtigini söyledi.

Korku Psikolojisiyle Yapilan Gayrimenkul Satisi Hataya Sebep Oluyor
Kahramanmaras merkezli depremin ardindan emlak sektöründe büyük bir degisim yasandigini ifade eden Elfi Gayrimenkul Broker’i Özkan Aydemir, "Bulundugumuz ilde bile çok fazla satilik ilan yoktu. Ancak su anda bir mahallede bile 180 olan satilik ilani, 300’ün üzerine çikmis bulunmaktadir. Korku ve panikle birlikte birçok vatandasimiz, dairelerini satisi çikardi. Bu da sektörde kiralik daire sikintisi yasamamiza sebep oldu. Ayrica bununla beraber geriye kalan dairelerin de kira fiyatlari yükseliyor. 1999 yilinda yasanan depremde de biz bununla karsilastik. Su anda da bunu yasiyoruz. Herkes korku psikolojisiyle mülkünü satmaya çalisiyor. Bu konuda çok dikkatli olmak gerekiyor. Panik ile alinan satim karari mutlaka hataya sebep olacaktir. O yüzden biraz sakin ve bu konuda deneyimli kurumsal firmalarla görüsmelerini tavsiye ediyoruz" dedi.

"Kredi oranlari çok düsük"

Birçok müsterinin geçtigimiz senelerde konut alirken kredi kullandigini belirten Aydemir, "Ama son 1 yildir bankalar konut kredisi vermemeye basladi.

Alinan krediler de çok az oldugu için kimin elinde para varsa o gayrimenkul alabiliyor. Bu da yatirimci müsterinin gayrimenkul almasinin önüne geçmis oldu. Birçok müsterimiz zaten 6 Subat sonrasi daire almaktan vazgeçti. Yüksek kat ve deprem öncesi binalardan alim yapmak için sözlesme yapan kisiler, sözlesmelerin iptaline basvurdu" seklinde konustu.

"Herkes yatay mimariye yöneldi"

Herkesin yatay mimari, düsük katli veya villa tipi mülk almak için basvurdugunu ifade eden Aydemir, "Kiralamak isteyenler bile bu kriterleri arar oldu. Tabi ki, villa veya müstakil konutlarin fiyatlari yukari yönde hareket etmeye basladi.

Su anda baktigimiz zaman Bursa ve Balikesir bölgesinde tarla yatirimlarina yönelen çok gördük. Bu arazileri alip konteyner koyup yasamak isteyenler de ortaya çikti. Yüksek katli evdense burada kendime farkli bir hayat kurayim diyen çok kisi oldu" diye konustu.

"Havuz, park ve bahçe özelligi soran yok"

Daha önce müsterilerin sosyal alanlari, havuz, oyun parki veya bahçesi olan siteleri tercih ettigini belirten Aydemir, "Ancak deprem sonrasi herkes, bölgenin zemin saglamligi, radyan temel, fore kazik ve binanin projesinin deprem yönetmeligine uygunlugu gibi özellikleri sorgular oldu. Artik sosyal alan veya fiyattan daha önemlisi, bütün müsteriler depremi ön planda tutar oldu. Su anda 7 kat üzeri binalara bakildiginda saglam olsa dahi müsterilerin korktugunu görüyoruz" seklinde konustu.

Son aylarda satisa çikan gayrimenkullerde yasanan sikintilari da dile getiren Aydemir, "Deneyimi olmayan sektöre yeni girmis meslektaslarimizin dogru fiyat belirlememesi göze çarpiyor. Emlak sitelerindeki fiyatlarin yüksek oranda artmasinin tek sebebi budur. Çünkü bizim 3 milyon lira olarak belirledigimiz ve ekspertizini yaptigimiz mülkün bir üst veya alt katini 5 milyona ilana koyuyor. Müsteride dogal olarak kendi dairesinin fiyatinin yükseltilmesini istiyor. Bunlarda emlak sitelerine bakarak fiyatlarin artmasina sebep oluyor. Sektör bu sekilde bir çikmaza sürüklenmektedir. Vatandaslarimizin dogru firmalarla çalismaya özen göstermesi gerekiyor" dedi.

Kaynak: İHA