12 Yil Önce Acil Kentsel Dönüsüm Karari Alinan 5 Mahallede, Bir Çivi Bile Çakilmadi

AK Parti Konak Ilçe Baskani Mehmet Sait Basdas, Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin 2011’de kentsel dönüsümle ilgili kararlarin alindigi Bakanlar Kurulu kararini hatirlatip, acil kentsel dönüsüm karari alinan 5 mahallede bir çivi bile çakilmadigini söyledi. 11 yil önce Ballikuyu Mahallesi’nde Kentsel Dönüsüm Iletisim Merkezi kuruldugunu ancak hiç bir faaliyetin yapilmadigini söyleyen Basdas, Yesildere’de evlerin boyanarak büyük proje olarak sunulmasina da tepki gösterdi.

12 Yil Önce Acil Kentsel Dönüsüm Karari Alinan 5 Mahallede, Bir Çivi Bile Çakilmadi
8 Agustos 2011’de Izmir Büyüksehir Belediye Meclisi tarafindan oy birligiyle alinan kararla birlikte Konak ilçesinde bulunan Ballikuyu, Akarcali, Yesildere, Kosova ve Kocakapi mahallelerinde acil kentsel dönüsüm karari alinmis, karar 2012 yilinda Bakanlar Kurulu’nun da onayindan geçmis, bu mahallelerde yasayanlar için kentsel dönüsüm heyecani baslamisti. Aradan geçen yillarda bu noktalarda kentsel dönüsüm ile ilgili hiç bir faaliyetin yürütülmemesi vatandaslarin da tepkisini çekerken, konuyla ilgili AK Parti Konak Ilçe Baskani Sait Basdas, önemli açiklamalarda bulundu.

"Bu 5 mahallede bir çivi dahi çakilmadi"

Büyük bir depremde bu mahallelerin büyük bir yikima ugrayacagini söyleyen AK Partili Sait Basdas, acil kentsel dönüsüm karari alinan Ballikuyu, Akarcali, Yesildere, Kosova ve Kocakapi mahallelerinde bir çivi bile çakilmadiginin altini çizdi. Basdas, "8 Agustos 2011 yilinda 5 mahalle için acil kentsel dönüsüm karari alindi. Büyüksehir Belediyesi meclisinden oy birligiyle geçilen kararin ardindan 26 Agustos 2012 tarihinde Bakanlar Kurulu karariyla kentsel dönüsüm karari onaylandi. Bakanlar Kurulu kararinin ardindan 5 mahallenin sakinleri de çok sevindi. Bu bölgedeki vatandaslar evlerinin yikilip yerine depreme dayanikli binalar yapilacagi için çok sevinmislerdi. Burada Ballikuyu Mahallesi’nde 11 yil önce kentsel dönüsüm ofisi açildi. Ama ne yazik ki bu 5 mahallede bir çivi dahi çakilmadi. Sadece alinan karar var, bu ofis var ancak çalisma yok. Burada Allah korusun bir deprem oldugunda saglam bina kalmaz. Buraya hemen bugün acil kentsel dönüsüm gerekli. Artik insanlari oyalamasinlar; 2011 yilinda alinan kararlarin uygulanmasi lazim. Bu mahallede otobüs bile geçse evler sallaniyor, deprem olmus gibi oluyor. Ben 5 yildir ilçe baskaniyim, 4 kere belediyeye kentsel dönüsümü birlikte yapmak için çagrida bulundum" diye konustu.



"Burasinin neresi oldugunu bilmez"

Izmir’in dezavantajli mahallelerinin ihmal edildigini söyleyen Basdas, "Sayin Tunç Soyer bisikletine binsin de buralara gelsin bakalim. Bisiklete binip merkezdeki mahalleleri gezmek kolay. Buraya gelip vatandaslarla görüssün, buradaki vatandaslarla görüssün. Bu 5 mahallede 13 bine yakin vatandas yasiyor. Bizim Büyüksehir Belediye Baskani’na sorun ama, burasinin neresi oldugunu bilmez. Burasi Türkiye’nin en büyük 3. ilinin merkez ilçesi Konak. Acaba Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer ve Konak Belediye Baskani Abdül Batur buraya hiç gelip burayi gördüler mi?" açiklamasinda bulundu.

Makyaj degil kentsel dönüsüm yapin

Yesildere ve Lale Mahallesi’ndeki evlerin boyanarak Büyüksehir Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarinda ’Izmir’in çehresini degistirecek büyük proje’ olarak nitelendirilmesine de atifta bulunan Basdas, "Burayi Izmir’in çehresini degistiren büyük proje olarak nitelendirdiler. Burasi uzun yillardir kentsel dönüsümü bekleyen Lale Mahallesi. 2020 yilinda gerçeklesen sel felaketinde buradaki derenin tasmasi sonucu bu evlerin hepsi sular altinda kaldi. Sel felaketini vatandaslar yüksek yerlere çikarak atlatti ama bir depremde bu vatandaslarin kaçacak bir yerleri yok. Izmir Büyüksehir Belediyesi buraya makyaj yapip bu evleri boyayarak bunu büyük proje olarak nitelendirdi. Evleri boyayarak insanlarin yüzlerini boyayamazsiniz. Buradaki insanlar kentsel dönüsüm bekliyor. Eger bu isi bilmiyorsaniz, bir AK Parti belediyesinden kentsel dönüsüm dersi alin. Bos, kullanilmayan binayi bile boyadilar. Çünkü burasi protokol caddesi oldugu için geçenler görmesin diye, insanlarin gözünü boyamak istediler. Kimsenin oturmadigi, harabe binayi bile boyayarak büyük proje olarak vatandasa sundular" diye konustu.

Kaynak: İHA