Mide Ülseri Vakalarinda Artis Görülebilir

Mide ülseri sikliginin özellikle depremin 1. ayindan sonra yüzde 100 artis gösterebilecegini aktaran Gastroenteroloji Uzmani Dr. Ismail Acar, “Kanamali ülserler de daha siddetli seyretmektedir. Bu nedenle kan bankalarinda yeterli kan stokuna ihtiyaç vardir” dedi.

Mide Ülseri Vakalarinda Artis Görülebilir
Dogal afet sonrasi insanlar fiziksel, psikososyal ve ekonomik stres altindadir. Bu nedenle mide ülserinin en önemli sebeplerinden olan stres dolayisiyla rahatsizligin artis gösterebilecegi noktasinda uyarilarda bulunan Gastroenteroloji Uzmani Dr. Ismail Acar, “Ülser sikligi depremin 2. haftasindan itibaren artarak, depremden 1 ay sonra normal sikligina göre yüzde 100’ün üzerinde artis göstermektedir. Depremden ancak 4 ay sonra normal sikligina geri dönmektedir” dedi.

Daha önceki yapilan arastirmalara göre afet sonralari mide-bagirsak hastaliklarinin çok sik görüldügünü ifade eden Özel Beykent Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmani Dr. Ismail Acar, “Depremden sonraki ilk 3 gün akut dönemde yeterli gida ve suya erisim gibi açlik ve susuzluk önem kazanirken, deprem sonrasi ilk 2 haftalik dönemde ise basta ishal vakalari olmak üzere, karin agrisi, siskinlik, mide eksimesi ve bagirsak rahatsizliklari afetzedelerin yaklasik yüzde 50’sinde görülebilmektedir. Daha sonrasinda ise devam eden psikososyal stres nedeniyle, agizdan veya makattan ani kanamalar ile belirti veren ve tedavisiz kaldiklarinda ölümlere neden olan mide ülser vakalarinda artis görülmektedir” dedi.



“Normal sikliga göre yüzde 100 artis gösterir. Kanamali ülserler ise daha siddetli olur”

Ülser sikliginin ikinci haftadan baslayarak artarak devam edecegini de aktaran Ismail Acar, “Depremden 1 ay sonra normal sikligina göre yüzde 100’ün üzerinde artis göstermektedir ve depremden ancak 4 ay sonra normal sikligina geri dönmektedir. Arastirmalara göre ayrica yine depreme özgü bir durum olarak mide ülserleri, sayi olarak ayni anda midenin birçok yerinde olusmus ve ince bagirsak ülserlerine (duodenum) göre daha çok artis göstermis. Endoskopik tedavi ile kanama kontrolü bu hastalarda yüzde 90’in üzerinde basari ile saglanmistir. Ancak elektrik kesintisi ve tibbi ekipman teminindeki yetersizlik gibi nedenlerden dolayi endoskopi sayilarinda bir önceki yila göre yüzde 14 azalma olmustur. Ek olarak kanamali hastalarin kan kayiplari depremzede olmayan hastalara göre daha fazla kan nakli ihtiyaçlari olmaktadir. Yani deprem sonrasi olan kanamali ülserler daha siddetli seyretmektedir. Bu nedenle kan bankalarinda yeterli kan stokuna ihtiyaç vardir” seklinde konustu.



“Stres hastalarda nükslere sebep olabilmekte”

Çesitli stres durumlarinin her zaman hastalikta nükselere sebep olacaginin bilgisi de paylasan Acar, “Depremde ülseratif kolit ve Crohn gibi, iltihabi bagirsak hastaliklari tanisi alan kisilerden de bahsetmek gerekmektedir. Bu hastaliklar kanamalar ve ishallerle seyreden, ömür boyu devam eden, dönemsel iyilik hali ve kötülesme ataklari olan hastaliklardir. Stres bu hastalarda nükslere neden olabilmektedir. Yapilan bir arastirmada, evi yikilanlarin yüzde 15’inde, geçici barinaklarda yasayanlarin yüzde 6’sinda, aile üyesi veya arkadasi ölenlerin yüzde 20’inde, günlük diyet aliskanliginda degisme olanlarin yüzde 30’unda, is kaybi veya aile mali durum kaygisi yasayanlarin yüzde 35’inde ülseratif kolit ataklarinin sikligi artmistir. Bu anlamda yikimin daha çok oldugu bölgelerde bu hastaliklar daha çok görülmüs” dedi.

Son olarak da rahatsizliga sahip olanlarin ilaçlarini aksatmamalarini ve beslenmelerine dikkat etmesi gerektigini söyleyen Acar, “El hijyenine ve yakin temasa dikkat etmeliler. Tuzlu, asitli ve mideye zarari dokunan tüm gidalardan uzak durmaliyiz. Sigara kullanimi da ülser için tetikleyicidir, kullanmamaliyiz” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA