Bakan Kurum Açiklamasi 'Türkiye Genelinde 202 Bin Bina Acil Yikilacak, Agir Hasarli Veya Yikik'

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, “Tüm Türkiye’deki hasar çalismalarinda 582 bin bagimsiz bölüm ve 202 bin binanin acil yikilacak, agir hasarli veya yikik oldugunun tespitini yaptik” dedi.

Bakan Kurum Açiklamasi 'Türkiye Genelinde 202 Bin Bina Acil Yikilacak, Agir Hasarli Veya Yikik'
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, Hatay Afet Koordinasyon Merkezi’nde düzenlenen “Proje Alanlari Koordinasyon Toplantisi”na baskanlik etti. Toplanti ardindan açiklamalarda bulunan Bakan Kurum, Hatay’in altyapisi, sanayi alanlari, tarihi ve dogal güzelliklerini içine alacak anlayisla yeniden insa edilecegini söyledi.



Sahada hasar tespit çalismalarinin devam ettigini belirten Bakan Kurum, “Hatay’da Defne merkezli ardindan Samandag merkezli depremler sebebiyle yeniden bu alanlarda hasar tespit çalismalarini yürütecegiz. Hem Antakya merkezde, hem Kirikhan’da, hem Defne’de, hem Samandag ilçemizde hasar tespit çalismalarindan daha önce yaptigimiz az hasarli, hasarsiz veya orta hasarli tespit edilen binalar bir kez daha incelenecek. Yeni hasar tespite göre de ilanlarimizi gerçeklestirecegiz. Tüm Türkiye’deki hasar tespitler 4 milyon 750 bin bagimsiz bölümden olusan 1 milyon 521 bin bina incelendi. Bu kapsamda 582 bin bagimsiz bölüm ve 202 bin binanin acil yikilacak, agir hasarli veya yikik oldugunun tespiti yaptik. Hatay’da da 213 bin bagimsiz bölümden olusan 60 bin binani yikik acil yikilacak ve agir hasarli olugunun tespitini yaptik. Insallah hasar tespitleri tamamlanmasi ardindan net rakami ortaya koyacagiz” seklinde konustu.

Yeniden insa ve ihya sürecinin vatandaslarla, sehrin bilesenleriyle, üniversitelerle ve bilim insanlari ile görüsülerek gerçeklesecegini vurgulayan Bakan Kurum, “Birçok üniversitemizde ortak çalismalar yürütüyoruz. En dogru yerlesim alanlarini gerek mikro bölgeleme çalismalari, gerek ayrintili jeolojik etütlerini, bu noktadaki en dogru zeminde, en dogru yapi teknigine göre yapilasma sürecini yürütüyor olacagiz. Bu ay sonuna kadar 14 bin bagimsiz bölümden olusan sözlesmelerimizi tamamlayacagiz. Ardindan da etap etap konutlarimizin yapimini yürütecegiz. Nurdagi’nda 456, Islahiye’de 399, Kilis’te 645 ve Adiyaman’da 797 olmak üzere bin 797 yeni yuvamizin sözlesmesi imzalanmis insa süreci baslamistir. Ardindan Adana Sariçam’da 590, Hatay Altinözü’nde 364, Kahramanmaras Afsin’de 501, Pazarcik’ta 518, Sanliurfa’da 534 olmak üzere 2 bin 507 yeni yuvamizin sözlesmelerini tamamladik, yapim asamasina geçtik. Gaziantep ilçelerinde 400 köy evimizin, Hatay Payas’ta 821, Iskenderun’da 492, Battalgazi’de 599 olmak üzere 2 bin 312 konutumuzun sözlesme süreci baslamistir. Gaziantep, Kahramanmaras, Hatay, Sanliurfa, Malatya’da toplamda 2 bin 663 konutumuzun ihaleleri, bugün de Diyarbakir Kayapinar’da 595, Kahramanmaras Dulkadiroglu’nda 862, Malatya Dogansehir’de 349, Osmaniye’de 152 olmaz üzere yaklasik bin 958 konutumuzun sözlesme ve ihale süreçleri de bugün itibariyle devam etmekte. Böylece depremzede kardeslerimiz için Subat ayi içinde 14 bin 500 konutumuzun yapimina baslamis olacagiz. Hedefimiz hasar tespitler çerçevesinde önümüzdeki Nisan-Mayis aylari içinde köylerimizde ve merkezde konut ihalelerimizi sözlesmelerimizi ihalelerini gerçeklestirmek” açiklamalarinda bulundu.

Hatay merkezde ayni yogunlukta bir yapilasma olmayacagini söyleyen Bakan Kurum, “Hatay merkezi özelinde yapilasmaya iliskin, ayni yogunlukla yapilasamayacagimizda buradaki tüm paydaslarimiz bizimle ayni fikirde. Burada gerekli imar düzenlemelerini yapacagiz, gerekli kisitlamalari yapacagiz. Vatandasimizi magdur etmeyecek sekilde sehrin içinde yeni toplanma alanlarinin açilacagi, Asi Nehri kenarinda bir koruma bandinin olusturulacagi, yeni yerlesimin zemine uygun teknolojilerle, buradaki kamu binalarinda gerekirse her türü teknolojinin uygulanacagini da ifade ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA