Depremin Ardindan Panige Kapilan Vatandaslar Deprem Çantasi Arayisina Girdi

Yaklasik 15 milyon vatandasi etkileyen Kahramanmaras merkezli depremler sonrasi deprem çantasi satin almak isteyen vatandaslarin sayisi artti.

Depremin Ardindan Panige Kapilan Vatandaslar Deprem Çantasi Arayisina Girdi
Kahramanmaras’ta meydana gelen ve 10 ilde agir hasarlara neden olan depremler yaklasik 105 bin kisinin yaralanmasina sebep olurken, 35 binden fazla vatandasin da hayatini kaybetmesine sebep oldu. Bu aci tablonun yaninda yüzlerce can, yikilan binalarin altindan sag olarak kurtarilirken, enkaz altindan kurtarilan vatandaslar herkese umut olup, akillara deprem ve ilk yardim çantalarini getirdi. Fay hatti üzerinde oldugu bilinen Eskisehir’de de halk, yasanabilecek bir depremde kullanilmasi faydali olacak olan deprem çantalarini hazirlamaya basladi.



"Küçük valiz ve kamp çantalari çok tercih ediliyor"

Eskisehir’de yasayan vatandaslar yasanan afetin ardindan deprem çantasi arayisina girdi. Son günlerde hazir çantalarin tükendigini ögrenen vatandaslar kendi imkânlariyla çanta hazirlamaya basladi.

Eskisehir’de çanta ticareti yapan Fatih Agir, yasanan depremler sonrasinda fiziksel olarak etkilenmeyen ama o korkuyu yasayan Eskisehirlilerin deprem çantasi hazirlayabilmek için çanta alisverisine çiktigini söyledi.

Ögretmenlerin daha çok geldigini fark ettigini belirten Agir, “Yasanan felaket maalesef çok can aldi ama enkazin altindan kurtarilanlarin sayisi da fazlaydi. Bu durum, Allah göstermesin enkaz altinda kalirsak deprem çantasina ihtiyacimiz oldugunu yeniden hatirlatti ve vatandaslar da son günlerde çanta hazirlamaya basladi.

Genelde kapasitesi çok olan kamp çantalari tercih ediliyor ama küçük el valizleri de uygun görülüyor. Deprem çantasinin içine de genellikle düdük, kuru gida, su ve karanlikta etrafi görebilmek için isildak tarzi seyler koyulmasi gerekiyor” dedi.



“Deprem aninda göz önünde bulundurulmazsa panik haliyle unutulabilir”

Biyomedikal çalisani Ümit Bütün, deprem çantalarinin yani sira ilk yardim çantalarinin da afet durumlarinda çok önemli oldugunu söyledi.

Ilk yardim çantalarinin panik halinde unutulmamasi için görünür bir yerde muhafaza edilmesi gerektiginin altini çizen Bütün, “Kahramanmaras depremlerinden sonra bazi yerlerde ilk yardim çantasi fiyatlari fahis bir sekilde artti ama biz sabit tutuyoruz. Ilk yardim çantasinin ana amaci, kriz anlarinda kendi vücudumuzdaki küçük yaralanmalari tedavi edebilmek için kullanilabilecek malzemeleri barindirmasidir. Küçük yaralanmalari hizlica kapatabilmemiz için içerisinde sargi bezi ve batikonlar bulunur, keskin yaralarin iltihap kapmasini önlemeyebilmek için kullanilir. Içlerinde boyunluk bulunan çantalar da bulunuyor ve su ara en çok tercih edilenler boyunluk olan çantalar. Boyun zedelenmeleri ve bu tarz sorunlarda boyunluk kullanilabiliyor. Içerisinde bol ve çesitli ürün olan çantalar da var ama daha basit ve tasinmasi kolay çantalar daha çok tercih ediliyor. Bunlarin içlerinde sargi bezi, makas, batikon, spanç ve boyunluk gibi o an ihtiyaç olacak ürünler bulunuyor. Vatandaslar bu çantalari ulasimi kolay olacak yere koyarsa daha iyi olur çünkü bu tarz deprem anlarinda göz önünde bulundurulmadigi zaman o panik halinde unutulabilir. Ecza dolabi tarzinda yüksek bir noktada olursa deprem aninda hemen görülüp alinabilir. Ayrica bu ürünler steril halde oldugu için ambalajini açmadigimizda bozulma olmuyor, sürekli yeni çanta hazirlamaya gerek yok” seklinde konustu.

Kaynak: İHA