Yapimi 9 Yil Süren Türkiye'nin En Yüksek Baraji Yeni Yila Enerji Üretimiyle Girecek

Yapimi 9 yil süren ve 2022 yilinda tamamlanan Türkiye’nin en yüksek baraji Yusufeli Baraji, 1 yillik su tutma isleminin ardindan yeni yila enerji üretimiyle girecek.

Yapimi 9 Yil Süren Türkiye'nin En Yüksek Baraji Yeni Yila Enerji Üretimiyle Girecek
Artvin’de Çoruh Nehri üzerinde insa edilen, kemer baraj sinifinda 275 metreyle Türkiye’nin birinci, dünyanin besinci en yüksek baraji olan Yusufeli Baraji ve Hidroelektrik Santrali’nde (HES) su seviyesi yükselmeye devam ediyor. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in katildigi törenle geçen yil 22 Kasim’da su tutmaya baslayan baraj, Yusufeli ilçe merkezi ile Yeniköy, Tekkale, Irmakyani, Çeltikdüzü, Çevreli, Ishan ve Mesecik köylerini sular altinda birakti. Su tutma islemine baslamasiyla birlikte baraj gölünde depolanan su miktari yükselmeye devam ederken, dev baraj yeni yila elektrik üreterek girecek.

2013 yilinda temeli dualarla atilmisti

Dönemin Orman ve Su Isleri Bakani Veysel Eroglu, 2013 yilinda Yusufeli Baraji’nin temel atma törenine katilarak, ardindan barajin yapilacagi Çoruh Vadisi’nde incelemelerde bulunmustu. Barajin gövdesinin yer aldigi alani gezen Eroglu, ardindan da baraj için dua etmisti. Barajin gövdesinin yapilacagi alanda duran ve ’Hayirli olsun insallah" diyen Eroglu, "Yarabbi, projemizi hayirli eyle, kisa zamanda bitmesini bize nasip eyle, helalinden firmalara bol kazanç ihsan buyur. Ayrica kazasiz belasiz bitmesini de lütfeyle. Burada emegi geçen herkese saglik, sihhat ver. Projeyi bu memleket için bereketli kil" ifadelerini kullanmisti.

4 bin personel gece gündüz çalisti

Türkiye’nin prestijli projeleri arasinda yer alan, tamamen milli sermayeyle Türk mühendis ve isçisinin alin teriyle insa edilen Yusufeli Baraji’nin yapimi, 4 bin personelin gece gündüz yogun mesaisi sonucunda 9 yil sürdü.

Deriner Baraji 14 yilda tamamlanmisti

Artvin’de Çoruh Nehri üzerinde yapimina 1998 yilinda baslanan, 249 metre gövde yüksekligi ile Türkiye’nin en yüksek, dünyanin ise 6. yüksek gövdeli baraji olan Deriner Baraji ve Hidroelektrik Santrali (HES) de 12 Aralik 2012 tarihinde düzenlenen törenle su tutmaya baslamisti. 2012 yili sonu itibariyla isletmeye alinan kendi sinifinda temelden 249 metre yüksekligi ile Türkiye’nin en yüksek baraji olan Deriner Baraji, bu ünvani Yusufeli Baraji’na devretti.

4 milyon metreküp betonla Artvin’den Edirne’ye 13 metre platform genisliginde beton yol yapilabiliyor

Çoruh Nehri üzerinde 275 metre gövde yüksekligiyle çift egrilikli beton kemer kategorisinde Türkiye’nin birinci, dünyanin besinci en yüksek baraji olacak Yusufeli, 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmine sahip. Üretime geçtiginde 558 megavat kurulu gücüyle yillik ortalama 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üreterek ekonomiye yilda 1,65 milyar lira katki saglatacak olan Yusufeli Baraji, havzadaki diger barajlarin enerji üretimini de yüzde 10 artiracak. Baraj gövdesinde kullanilan 4 milyon metreküp beton, Artvin’den Edirne’ye 13 metre platform genisliginde beton yol yapilmasini saglayacak kapasiteye sahip bulunuyor. Projeyle üretilen enerji sayesinde yaklasik 600 bin kisinin enerji ihtiyaci karsilanabilecek.
Kaynak: İHA