Çankiri'da Sodyum Bentonit Ile Üretilen Katma Degerli Ürünler 30 Ülkeye Ihraç Ediliyor

Çankiri’da, Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi tarafindan saglanan danismanlik destegi sonrasi gerçeklestirilen yatirimla, Türkiye’nin önemli madenlerinden olan sodyum bentonit, katma degerli ürünlere dönüstürülerek 30 ülkeye ihraç ediliyor.

Çankiri'da Sodyum Bentonit Ile Üretilen Katma Degerli Ürünler 30 Ülkeye Ihraç Ediliyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Kalkinma Ajanslari Genel Müdürlügü koordinasyonunda Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi (KUZKA) Çankiri Yatirim Destek Ofisi danismanliginda özel bir firma tarafindan gerçeklestirilen yatirimla, kedi kumu, döküm, sondaj ve yalitim bentoniti olarak katma degerli ürünlere dönüstürüldü. Çankiri’nin Tüney köyü bölgesinden açik isletme yöntemi ile Ceylan Mineral Madencilik tarafindan çikartilan sodyum bentonit madenleri 2023 yili Mayis ayinda Çankiri Yakinkent Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan tesiste islenmeye baslandi. Türkiye’nin tek entegre tesisi olarak kurulan fabrikada yillik 100 bin tonun üzerinde maden islenebiliyor. Hali hazirda sodyum bentonit madeninden yüksek kalitede kedi kumu üretiminin yapildigi tesiste, ilerleyen asamalarda ek tesislerin tamamlanmasiyla birlikte ürün gaminin genislemesi planlaniyor. Üretilen ürünlerin yaklasik 20’si iç piyasaya sunulurken, kalan yüzde 80’lik kismi ise 30 ülkeye ihraç ediliyor. Tüm üretim süreçlerinin tam otomasyon sistemi ile gerçeklestirilen fabrikada, döküm, sondaj ve yalitim bentoniti üretim bölümlerinin de devreye alinmasiyla toplamda 100 kisinin istihdam edilmesi hedefleniyor.

Çankiri için örnek bir yatirim

Fabrikanin üretim faaliyetlerine baslamasi dolayisiyla inceleme ziyaretinde bulunan Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, 30’un üzerinde ülkeye ihracat yapan ve yaklasik 40 civarinda bir istihdam saglayan firmanin, KUZKA danismanlik destegiyle Çankiri’ya kazandirilan örnek bir yatirim oldugunu söyledi.



Yatirimin Çankiri’ya kazandirilmasi için firmaya, Ajans tarafindan bilgilendirme, rehberlik ve danismanlik hizmetleri sunuldugunun altini çizen Genç, "Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Kalkinma Ajanslari Genel Müdürlügü koordinasyonunda faaliyetlerini sürdüren kalkinma ajanslarinin ana islevlerinden biri de, yatirim destek ofisleri araciligiyla bölgedeki isletmelerin rekabetçiliginin artirilmasi ve bölgeye yeni yatirimlarin kazandirilmasidir. Kastamonu, Çankiri ve Sinop illerinden olusan TR82 Bölgesi’nde Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi olarak bizler de yatirim destek ofislerimiz araciligiyla, yatirimcilarimiza bilgilendirme, rehberlik ve danismanlik hizmetleri sunmaktayiz. Çankiri ilimiz tesvik sisteminde 5. bölge tesviklerinden faydalanabiliyor. Organize sanayi bölgelerinde yapilan yatirimlarda ise 6. bölge tesviklerinin avantajlarini kullanabiliyor. Bu anlamda baktigimizda Çankiri’nin 5 tane organize sanayi bölgesinde yatirimcilara sunulan yatirim avantajlari oldukça yüksektir. Genel olarak ilimiz lojistik açisindan Ankara’ya ve Istanbul’a yakin bir konumda bulunmaktadir. Lojistik imkanlarinin oldukça yüksek olmasinin yaninda, batida yer alan en yüksek tesvike sahip ilimizdir. Bu yatirimla ilgili yatirim yeri tahsis talebi geldiginde Yakinkent Organize Sanayi Bölgesi Müdürlügümüz ile isbirligi içinde firmamizi ziyaret etmistik. Kendilerine devletimizin saglamis oldugu çesitli tesvik imkânlari hakkinda bilgi verdik. Bu alanda kendilerine saglanan tesvikle birlikte yatirim karari aldilar. Bu sayede ilimize nitelikli bir tesisin kurulmasi, yatirimcimizin da kaynaklarini etkin bir sekilde kullanmasi saglandi” dedi.

“Çankiri bentonit madeni varligi açisindan oldukça zengin bir ilimizdir” ifadelerine yer veren Genç, “Burada bentonit isleyen maden ocaklarimiz mevcuttur. Bugün ziyaret ettigimiz bu tesisimizde, Çankiri’dan elde edilen sodyum bentonit madeni islenerek nihai ürün olarak kedi kumuna dönüstürülüyor. Su anda 30’un üzerinde ülkeye ihracat yapan bir tesisi Çankiri’ya kazandirmis olduk. Bu tesisimizde yaklasik 40 civarinda bir istihdam gerçeklestiriliyor. Bu anlamda ilimizde örnek olabilecek bir tesis oldugunu söyleyebiliriz” diye konustu.

Yatirim süreçleri hakkinda bilgi veren Çankiri Yakinkent Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Ahmet Usta, 2023 yili baslarinda yer tahsisi yapilan ve 2023 yili Mayis ayinda yapimi tamamlanan fabrikanin, sehre kazandirilmasinda Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi tarafindan devlet tesvik ve destekleri konusunda rehberlik ve danismanlik hizmetleri saglandigini ifade etti.



“Yatirim fikrini KUZKA ile hayata geçirdi”

Çankiri’da gerçeklestirdikleri yatirimin, fikir asamasinda KUZKA ile görüsmeleri sonrasinda saglanan danismanlik hizmetleriyle hayata geçirildigi belirten firmanin isletme müdürü Mehmet Emre Özen de, “Bu fabrikamizin kurulum süreçlerinde ilk önce devletin sagladigi destekler hakkinda bilgi almak üzere Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi ile irtibata geçtik. Çankiri Yatirim Destek Ofisimizin danismanliginda yatirim tesvik basvurumuzu gerçeklestirdik. Sonucunda ise yatirim tesvikleri kapsaminda fabrikamizi hayata geçirdik” seklinde konustu.



“Ürettigimiz kedi kumumuzu su anda yaklasik 30 ülkeye ihraç etmekteyiz”

Özen, Çankiri’da yatirimlarinin 2020 yilinda basladigini vurgulayarak, “Çankiri bölgesinde kedi kumu üretim tesisi kurma fikrimiz, firma olarak 2020 yilinda ARGE çalismalarimizla basladi.

2021 yilinda Çankiri’daki kendi maden ocaklarimizda maden üretimine basladik. 2023 yilinda ise kedi kumu üretim tesisimiz hayata geçirdik. Fabrikamizda su anda kedi kumu ürünleri üretiyoruz. Yakin zamanda diger bölümlerin de devreye girmesiyle sondaj, döküm, yalitim gibi alanlarda kullanilan katma degerli ürünleri üretmeye baslayacagiz. Tesisimizde soydum bentonitten ürettigimiz kedi kumumuzu su anda yaklasik 30 ülkeye ihraç etmekteyiz. Ayni zamanda yurt içinde kendi ocaklarindan üretim yapip, kendi fabrikasinda isleyen ve kendi ana dagitimini yapan tek firma özelligini tasimaktayiz. Hedefimiz, ülkemizden yurt disina giden yaklasik 1 milyon ton kedi kumunun yüzde 20 pazar payina ulasmaktir. Ürünlerimizi paketlenmis olarak 2 ana grupta Toi Moi ve Kityus markalari altinda son tüketiciye sunmaktayiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA