67'Lik Bulusçu, YHT Hatlari Için Lazerli Anti Güvenlik Sistemi Olusturdu

Yozgat’in Sarikaya ilçesinde 30 yildir evinin bodrum katindaki atölyesinde enerji ve güvenlik sistemleri üzerine gelistirdigi birbirinden ilginç projelere bir yenisini daha ekleyen elektrik ustasi Yasin Alparslan (67), Yüksek Hizli Tren Hatti (YHT) için lazerli anti güvenlik sistemi gelistirdi.

67'Lik Bulusçu, YHT Hatlari Için Lazerli Anti Güvenlik Sistemi Olusturdu


Sarikaya ilçesine bagli Kürkçü köyünde yasamini sürdüren ve evinin bodrum katina kurdugu atölyesinde enerji ve güvenlik sistemleri üzerine birçok proje gelistiren Yasin Alparslan, köyünde ‘bulusçu’ olarak aniliyor. 30 yil önce Ankara’dan köyüne dönen ve elektrik isleriyle ugrasan Alparslan, isinden arta kalan bos zamanlarinda da kurdugu atölyede enerji ve güvenlik sistemleri üzerine çalismalar yürüttü.

Ömrünün yarisini proje üreterek geçiren Alparslan, hirsizlik olaylarina karsi evlere çelik ag pencere sistemi ve ayakkabi hirsizliklarina karsi da korumali alarm projesi üretti. Kendi ürettigi yakittan yüzde 60 tasarruf saglayan kalorifer sistemi de gelistiren Alparslan, bunun yani sira kapkaç olaylarina karsi çanta ve güvenlik robotlari gelistirdi. Demir yollarinda dogal afetlerde ya da herhangi bir engelde yolcularin zarar görmemeleri için YHT hatlarina lazerli anti güvenlik sistemi de gelistirerek prototipini yapan Alparslan, kurulacak sistem sayesinde olumsuz bir durumla karsilasilmasi halinde yaklasik 5 kilometre mesafeden makinist uyarilacak. Ilerleyen yasina ragmen evinin bodrum katinda projelerine devam eden Alparslan, sahip çikilmasi halinde daha iyilerini de yapabilecegine inaniyor.

“Yüzde 60’a varan tasarruf sagliyor”

Çocuklugunun Ankara’da geçtigini ve memleketi Yozgat’in Sarikaya ilçesine 30 yaslarinda döndügünü belirten Yasin Alparslan, köylerde elektrik tesisati yapmaya basladigini söyledi.

Dogal ve yapay hareketten elektrik enerjisi üreten makineler yaptigini da ifade eden Alparslan, “En çok enerjili güvenlik sistemleri üzerine çalistim. Ayrica isitma ile ilgili gelistirdigim bir sivi sistem var onunla da dereceye girdim. Bu sistemle seralarda, konutlarda isinma olarak degerlendiriyorum. Yüzde 60’a varan bir hayli de tasarruflu oluyor”

dedi.



“5-10 kilometreden uyari veriyor”

Meydana gelen tren kazalarindan esinlenerek demir yollari hatti için proje gelistiren Alparslan, “Dünya genelinde tren kazalari oluyor, çok üzülüyoruz. Günlerce bu is için proje hazirladim. Yeni kazandirilan hizli tren için de projeler hazirladim. Herhangi bir dogal afet ya da trenin önündeki engelleri haber vermek üzere tren için anti güvenlik sistemi yaptim. Lazer sistemli 5-10 kilometre mesafeli. Bu sistemle hem trafikte hem de hizli trende kazalar en aza indirilecek, minimuma indirecek” seklinde konustu.

Kaynak: İHA