Ispanya, ABD Öncülügündeki Kizildeniz Koalisyonuna Katilmayacak

Ispanya Savunma Bakanligindan bir sözcü, Ispanya’nin Husilerin Kizildeniz’den geçis yapan ticari gemilere yönelik artan saldirilarina karsi ABD’nin öncülügünde kurulan çok uluslu koalisyona katilmayacagini açikladi.

Yemen’deki Husilerin Kizildeniz’den geçis yapan ticari gemilere yönelik artan saldirilarina karsi ABD’nin öncülügünde kurulan çok uluslu koalisyona su ana kadar 20 ülke destek verirken, Ispanya Savunma Bakanligindan bir sözcü, Ispanya’nin söz konusu koalisyona katilmayacagini açikladi.

Sözcü, koalisyona katilmamalarina iliskin herhangi bir neden belirtmedi.

Ispanya’nin koalisyona katilmama kararinda iç politika etkili

Ispanya’da Basbakan Pedro Sanchez’in iktidara gelebilmek için koalisyon kurma sürecinde olmasi ve ABD dis politikasina karsi çikan sol parti Sumar’in destegine ihtiyaci oldugu gerekçesiyle koalisyona katilmama kararinin iç politikadan kaynaklandigi düsünülüyor.

Husiler, Ispanya’nin kararindan memnun

Husiler tarafindan yapilan açiklamada, Ispanya’nin kararinin memnuniyetle karsilandigi belirtilerek, "Ispanya’nin deniz seyrüseferi konusunda ABD ve Ingiliz yalanlarinin içine çekilmeyi reddetmesini takdirle karsiliyoruz" denildi.

Öte yandan Refah Muhafizi Operasyonu adi verilen çokuluslu güvenlik girisiminde daha önce Ispanya’nin da yer aldigi açiklanmisti.
Kaynak: İHA