TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat Çelik Açiklamasi 'Fiyatlari Birlikler Belirlemeli'

Türkiye Koyun Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik, emegini 85 milyon insanin emegine dönüstüren yetistiricilerin her türlü övgüye layik oldugunu belirterek, "Fiyatlari Birlikler belirlemeli" dedi.

TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat Çelik Açiklamasi 'Fiyatlari Birlikler Belirlemeli'
Çelik, yetistiricilerin ürettikleri ürünlerin fiyatlarini kendilerinin belirleyemedigine dikkat çekerek, “Yetistiricilerimiz ürettigi ürünleri ya da yetistirdigi hayvanlarini fiyat olarak belirleyemiyor. Üretiyor, yetistiriyor ama fiyatlari baskalari belirliyor. Baskalari kazaniyor ama üreten kazanamiyor. Yemin hammaddeleri çogunlukla ithal edilirken burada da yetistiriciler üzerinden ithalatçi kazaniyor ama yetistirici kazanamiyor. Kasaplik hayvan veya et ithal eden kazaniyor bizim yetistirici zararda. Sütte de durum farkli degil. Süt fiyatlarini da üretici degil sanayici belirliyor. Bizim talebimiz ette de sütte de fiyatlarin Yetistirici ve Üretici Birlikleri tarafindan belirlenmesidir. Yetistirici Birlikleri pazarda, fiyat belirlemede etkin olarak rol almalidir. Bu saglanirsa üretici hak ettigi degerden kazanir ve kazandikça da üretmeye daha bir sevkle devam eder. Üretim arttikça sonuçta bunun faydasini tüketici görür. Uygun fiyatlardan bolca et ve süt tüketir. Üreticinin kazanci ile maliyetleri arasindaki dengeyi olusturamazsak yillar geçse de degisen bir sey olmaz kaybeden yine üretici ve tüketici, kazanan ise yine baskalari olur“ ifadelerini kullandi.

5 Yillik Eylem planimiz acilen uygulamaya konulmali

Hayvancilikta üretimin artirilmasi ile et ve süt fiyatlarinda istikrarin yakalanacagina vurgu yapan Çelik “ Hayvancilikta üretim yapan yetistiriciler yaptigi isten para kazanirsa üretime devam eder kazanamazsa bir süre sonra bu isten çekilir. Dolayisiyla anaç hayvanlar kesime gider ki bugün büyükbasta yasanan durumun nedenlerinden birisi budur. Ana olmadan yavru olmayacagina göre anaç hayvanlardaki azalma hayvanciligi oldukça zora sokar ve bunun telafisi için ancak 8-10 yil gerekir. Bu duruma düsmemek için günü birlik ithalat politikalarina göre degil yetistiriciyi koruyup kollayacak, genç nüfusu hayvanciliga yöneltecek politikalarin öncelikle hayata geçirilmesi gerekir. Bu dogrultuda ülkemiz kirmizi et açigini kapatarak insanlarimizin bolca et tüketimini saglamak için acil ve ciddi eylem planlarina ihtiyacimiz var. Bu manada Merkez Birligi olarak 32 maddeden olusan ve 2023-2028 yillarini kapsayan bes yillik eylem plani hazirlayarak Bakanligimiza sunmustuk. Dolayisiyla Tarim ve Orman Bakanimiz Ibrahim Yumakli’nin nezdinde Hayvancilik Genel Müdürlügümüzden beklentimiz 5 yillik eylem planimizin artisiyla eksisiyle degerlendirilerek biran önce uygulamaya konulmasidir“ degerlendirmesini yapti.

Çözüm küçükbas hayvancilikta, 2024 yili küçükbasta hamle yili olmali

Genel baskan Çelik, kirmizi et probleminde çözüm adresinin küçükbas hayvancilik oldugunu belirterek sunlari kaydetti:

“Bugün gerek kirmizi et üretiminde ve gerekse fiyat artislarinin tüketiciye olumsuz yansimasi hususunda yasanilan problemlerin çözüm adresi bellidir. Çözüm küçükbas hayvanciliktadir. Çözümün formülü ise küçükbas hayvan sayisi ile birlikte hayvanlarin verimlerinin artirilmasidir. Kuzu eti en etkili ilaçlardan bile degerlidir. Onun için de kuzu etini degerli kilacak tedbirler hayata geçirilmeli, bunun için de sürekli olarak dile getirdigimiz gibi meralardan kaba yem üretimine, çoban sorunundan girdi maliyetlerinin düsürülmesine ve daha da önemlisi küçükbas eti tüketiminin özendirilmesi ve tesvik edilmesine kadar birçok konuya oldugundan çok daha fazla önem ve agirlik verilmesi kirmizi ette yasanilan sorunlari en aza indirebilecektir. Dolayisiyla 2024 yilinin küçükbas hayvanciligin hamle yili olmasi yolunda yogun bir sekilde çalismalara agirlik verilmelidir.”
Kaynak: İHA