Basarinin Anahtari Markalasmak

Günümüzde markanin, ticaretin olmazsa olmaz kosulu haline geldiginin bilinciyle hareket eden, 33 yillik faaliyeti kapsaminda dokundugu, temas ettigi basliklarla markalasmis en önemli STK’larin basinda gelen EGIAD, Izmir’in önemli markalariyla genç is insanlarini bulusturdu.

Basarinin Anahtari Markalasmak
Markalasma ve yasayan bir marka olusturma süreçlerini, sürdürülebilir bir marka yolculugunun farkli açilardan detaylarini ele almak üzere “Yasayan Markalar” konferansinda bir araya gelen is insanlari, marka yapilanmasi, ’netnograph’ kavramiyla dijital tüketiciyi anlamak, kurumsal marka stratejisi ve yasal düzenlemeler ve markalari yasatabilmek konularini ele aldi.

Açilis konusmasini EGIAD Baskan Vekili Arda Yilmaz’in, moderatörlügünü EGIAD Yönetim Kurulu Üyesi Zerrin Ülken’in yaptigi etkinlige, Umut Saçan, “Sürdürülebilir Marka Yolculugu”, Asst. Prof. Lena Çavusoglu-Netnography “Dijital Tüketiciyi Anlamak”, Av. Begüm Soydan Sayilkan ve Av. Irem Girenes Yücesoy, “Kurumsal Marka Stratejisi - 2024 Yilinda Yürürlüge Girecek Yasal Düzenlemeler Isiginda Degerlendirmeler”, Demet Tuncer, “Markalari Yasatabilmenin Üç Altin Kurali”, Murat Karslioglu ise “Silikon Vadisi’nde Bir Türk Markasi” basliklariyla katildi.



“Tüketici zihninde bir iz birakmalidir”

Markalarin firmalardan bile uzun süre yasayabildiginin altinin çizildigi etkinligin açilis konusmasini EGIAD Baskan Vekili Arda Yilmaz gerçeklestirdi. Yilmaz, marka yönetimi, markalarin sürdürülebilirligi, hukuki düzenlemeler ve dijital tüketici davranislari gibi basliklara odaklandiklarina dikkat çekerek, “Marka, bir isletmenin kimligini, degerlerini ve vaatlerini müsterilere iletmesi için olusturdugu en önemli imajdir. Basarili bir marka, sadece bir ürün veya hizmetin adi olmamali, ayni zamanda tüketici zihninde bir iz birakmalidir. Iste bu iz, müsterilerin sadece bir ürünü degil, ’o’ markayi tercih etmelerini de saglamalidir. Markalasma, ayni zamanda isletmelerin rekabet avantajini belirleyen bir faktördür. Güçlü bir marka, müsteri sadakatini artirabilir, ürün veya hizmetlerin, fiyatlandirilmasinda esneklik saglayabilir ve isletmeye uzun vadeli bir rekabet avantaji kazandirabilir” dedi.

Markalarin dis pazar ve ihracat firsatlari arayisinda oldugu bir dönemde bulundugunu dile getiren Yilmaz, “Dijital mecralar penetrasyonun hizli oldugu, yeni müsteri kazanim maliyetlerinin düsük oldugu pazarlardir. Geçtigimiz 4-5 yil içerisinde küresel pazarda online anlik siparis hizmetleri, oyun sirketleri, anlik mini sertifika egitim hizmetleri gibi dikeylerde bu sayede uluslararasi basari hikayeleri yazabildik. Markalarin günümüzde yasadigi gerek hukuk gerek rekabet kaynakli sorunlari degerlendirmek, markalarimiz için yapabileceklerimizi ve ileriye yönelik faydalari degerlendirmek önemli olacaktir. Marka konusunu ileriki dönemlerde daha büyük bir platformda ele almak; ayni zamanda da yeni stratejiler gelistirmek için bugünü bir baslangiç noktasi olarak görüyorum” diye konustu.

Moderatör ve EGIAD Yönetim Kurulu Üyesi Zerrin Ülken ise yaptigi konusmada, markalarin bireyselden çok kolektif çalisma ekseninde ilerleme gerekliligine deginerek, “Müsteri profillerinin stereo tiplerden farklilasmasi ve üründen ziyade deneyim odakli olmasi, iletisim kanallarinin çesitlenmesi, finansal sistemlerin merkeziyetçilikten uzaklasmasi gibi faktörler artik markalarin bireyselden çok kolektif çalisma ekseninde ilerleme gerekliligine sinyal veriyor” ifadelerini kullandi.

Konferansta söz alan Umut Saçan, “Sürdürülebilir Marka Yolculugu” konusmasinda önemli olanin sürdürülebilir marka olmak olduguna vurgu yapti. Dünyada en çok marka tescili yaptiran ülkeler siralamasinda Türkiye’nin ilk sirada geldigini ancak marka çikaramayan ülkeler siralamasinda da ilk siralarda oldugumuzu kaydetti.

Av. Begüm Soydan Sayilkan ve Av. Irem Girenes Yücesoy, “Kurumsal Marka Stratejisi - 2024 Yilinda Yürürlüge Girecek Yasal Düzenlemeler Isiginda Degerlendirmeler” üzerine yaptiklari konusmalar ile marka tanimlamasi ve marka tescil süreçlerini aktardilar. Oyuncu ve Sunucu Demet Tuncer ise “Markalari Yasatabilmenin Üç Altin Kuralini” örneklerle etkili bir sunumla ifade etti.

8 yildir ABD’de yasayan ve Çocuklar Duymasin dizisinde Mary’ye hayat veren Tuncer, ABD’de is dünyasina verdigi danismanliklarla da taniniyor.

Asst. Prof. Lena Çavusoglu, ABD’de arastirma dalinda yer aldigi ’netnography’ “Dijital Tüketiciyi Anlamak” kavramini is dünyasina açti. Online tüketici kültürünü arastirmak için kullanilan bir arastirma yöntemi olan netnography’de datanin önemine yer verdi. Murat Karslioglu da Silikon Vadisi’nde “Bir Türk Markasi” basliklariyla yer alan sunumunda ABD pazarina giris zorluklarina degindi. Ekonomik krizlerin avantaja çevrilebildigini de hatirlatan Karslioglu, son krizde birçok markanin hayata geçtigini ifade etti.

Kaynak: İHA