Asik Veysel Sinop'ta Düzenlenen Programla Anildi

Halk ozani Asik Veysel Satiroglu, Sinop’ta düzenlenen programla anildi.

Asik Veysel Sinop'ta Düzenlenen Programla Anildi
Türk halk ozani Asik Veysel Satiroglu, vefatinin 50. yilinda yurt genelinde anilmaya devam ediyor. Asiklik geleneginin en önemli temsilcisi olan Asik Veysel, Sinop Kültür Merkezi’nde düzenlenen programla yad edildi. Saygi durusu ve Istiklal Marsi ile baslayan program, selamlama konusmalari ile devam etti.

Açilis konusmasini yapan Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sakir Tasdemir, "Çaglarin ötesinden bu güne kadar gönüllerde, hafizalarda, dillerde tasinan kültür degerlerimizin korunmasi ve yasatilmasi halk ozanlarimizin etkisi oldukça büyüktür. Hayatini halkin içinde devam ettiren kültür mimarlari ozanlar saz ve sözleriyle halkin sesi olmuslardir. Asik Veysel gönül gözüyle yazdigi siirleriyle halkin duygularina, hüznüne, sevgisine onlarin diliyle ve Anadolu insanina has duyarlilikta tercüman olmustur. Cumhuriyetimizin dogum sancisini çeken Sivas sehrimizde boy verip Türk halkini bagrina basan ozanimiz, döneminde Anadolu insaninin aynasi gibidir. Çilekes, vefali, irfan sahibi aslinda anlattigi bizim hikayemizdir” dedi.

Programda konusan Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, Asik Veysel’in kültürümüze yaptigi büyük katkiya dikkat çekti. Vali Özarslan, “Asik Veysel’in yasami ve bizlere birakmis oldugu eserleri Anadolu kültürümüzün en önemli parçasini olusturmaktadir. Bizim kültürümüz, bizim medeniyetimiz her seyden önce ask ve sevgi medeniyetidir. Bu sevgi ve ask, bu topraklarin özünde, mayasinda ve harcindan bulunmaktadir. Bu maya ile yolculuk yapmaya devam ediyoruz. O bir halk sairi, bir halk ozani olarak gönüllerimize hitap eden siirleriyle, kendine özgü müzik anlayisiyla buram buram his kokan eserleriyle yüreklerimizde yer edindi. O eserlerinde sadece kendi yasamini degil, ayni zamanda Anadolu’nun zorlu kosullarinda yasayan bizlerin duygularini, hayat mücadelesini ve umutlarini da yansitti. O insanlarin birbirine olan sevgisini vurgulayan toplumsal sorunlara duyarlilik gösteren ve dogayla da uyum içinde bir yasami savunan bir anlayisa sahipti. ’Benim sadik yarim kara topraktir’ derken bunu ifade etmek istiyordu. Bu sebeple onun eserlerinde en çok sevgi, doga, insanlik ve adalet temalarinin isledigini görüyoruz. Asik Veysel’in sanati, yasadigi dönemi ve cografyanin zenginligini yansitirken ayni zamanda tüm dünyaya örnek olacak evrensel bir anlam tasiyor, insanligin ortak duygularini anlamamiza olanak sagliyordu” diye konustu.

Vali Özarslan’in konusmasinin ardindan panele geçildi. Programin moderatörü Sinop Üniversitesi Egitim Fakültesi’nden Dr. Ögr. Üyesi Adem Orakçi, Asik Veysel’in ‘Dostlar Beni Hatirlasin’ siirini seslendirdi. Siir, salonda duygu anlar yasatti. Ardindan Sinop Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nden Doç. Dr. Tugrul Balaban ve Doç. Dr. Songül Çek, Asiklik Gelenegi ve Asik Veysel’in hayatini anlatan sunumlarini gerçeklestirdi. Program, Milli Egitim Müdürlügü tarafindan düzenlenen Asik Veysel türküleri müzik dinletisi ile sona erdi.

Programa Sinop Cumhuriyet Bassavcisi Mesut Pektas, Il Jandarma Komutani Kd. Alb. Ferhat Kuran, Il Milli Egitim Müdürü Osman Cebeci, Il Kültür ve Turizm Müdürü Metin Süren, ögrenciler ve vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA