Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakani Göktas Açiklamasi 'Kadina Yönelik Siddetle Mücadele Siyaset Üstü Bir Meseledir'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas, “Kadina yönelik siddetle mücadele siyaset üstü bir meseledir. Biz bu konuya her zaman bu anlayisla yaklastik. Bu soruna asla müsamaha göstermedik, göstermeyecegiz. Siddete maruz kalan, siddet riski tasiyan herkesi koruma altina aliyoruz” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda 2024 Yili Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2022 Yili Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi görüsmeleri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi ve Milli Egitim Bakanligi bütçeleri ile devam etti. Genel Kurula katilan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas, yaptigi konusmada Israil’in Gazze’ye saldirilarina deginerek, “Bugün ne yazik ki Gazze’de büyük bir insanlik suçu isleniyor. Bu vesileyle Cumhurbaskanimizin Filistin’de yasanan bu insanlik disi zulmün durmasi yönündeki çagrisini yineliyor, bir an evvel son bulmasini diliyorum. Türkiye olarak geçmiste oldugu gibi bugün de

dünyanin dört bir yaninda mazlumun yaninda yer almaya, zalime karsi hakikatin sesi olmaya devam edecegiz. Insanlik tarihinin en korkunç saldirilarinin açtigi yaralari el birligiyle saracagiz" ifadelerini kullandi.

6 Subat depremleri sonrasi yapilan çalismalar hakkinda da bilgi veren Bakan Göktas, “Ilk günden kurumlarimizda olan engelli, yasli, çocuk ve kadinlardan olusan 2 bin 610 kisiyi güvenli bölgelerdeki kuruluslarimiza yerlestirdik. Bin 300 kisilik Afet Acil Sosyal Yardim ekibimizle bölgede canla basla çalistik. Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakiflari kanaliyla vatandaslarimiza 1,8 milyar lira nakdi bagis gönderdik. 88 ayni bagis deposu, 300 sosyal market, 27 giyim ve bebek bakim ünitesi, 14 mobil sosyal market tiri, tertip ettigimiz 487 uçus seferiyle vatandaslarimizin acil ihtiyaçlarini karsiladik. Bölgeye ulastirilan 33 binden fazla yardim tirini ayni bagis depolarina yönlendirdik. Hastanelerde, çadirlarda, konteynir kentlerde, vatandaslarimizin yasadigi tüm alanlarda depremden etkilenen vatandaslarimizla görüstük, ihtiyaçlarini tespit ettik. Sosyal destek hizmeti sunmak üzere KKTC dahil, Türkiye’nin dört bir yanindaki depremden etkilenen 4 milyon kardesimize ulastik. 120 isaret dili tercümanimiz sahada görev yapti. Engelliler için 6 mola evini hizmete açtik” seklinde konustu.

Bakan Göktas, Aile Sosyal Destek Programi ile ihtiyaçlari yerinde tespit ederek hizmetleri kisiye özel hale getirdiklerini söyleyerek, “Aile içi iletisimi gelistirmek amaciyla baslattigimiz ’Aile Danismanligi’ hizmetiyle vatandaslarimiza ulastik. Evlilik Öncesi Egitim Programimizla 1,7 milyon gencimize, Aile Egitim Programimizla 3,9 milyon kisiye egitim verdik" diye konustu.



"Sosyal ve Ekonomik Destek Programi ile aile bütünlügünü koruyarak 164 bin çocugun saglikli gelisimine katki sunuyoruz"

Çocuklarin milli degerlere sahip, kendine güvenen, egitimli ve saglikli birer fert olarak yetismeleri için çalistiklarini vurgulayan Göktas, "Bugün Sosyal ve Ekonomik Destek Programi ile aile bütünlügünü koruyarak 164 bin çocugun saglikli gelisimine katki sunuyoruz. Psikososyal destege ihtiyaci olanlara sosyal hizmet, maddi zorluk yasayan ailelere aylik 3 bin 571 lira maddi destek sagliyoruz" dedi.

Koruyucu Aile Programi kapsaminda 9 bin 655 çocugun bugün aile sefkatiyle büyüdügünü aktaran Bakan Göktas, "Her bir çocuk için ailelere 5 bin 705 lira destek sagliyoruz. Sayin Emine Erdogan Hanimefendi’nin himayelerinde yürüttügümüz Gönül Elçileri Projesi ile Koruyucu Aile Programi’ni daha da yayginlastiriyoruz. Bunun yani sira evlat edinme hizmetiyle 19 bin 496 çocugu sicak bir yuvaya kavusturduk" diye konustu.

Gerçeklestirdikleri dönüsümle 14 bin 325 çocugun bin 365 çocuk evi ve çocuk evleri sitelerinde aile sicakliginda büyümelerini sagladiklarini dile getiren Göktas, sunlari kaydetti:

"Korumamiz altindaki 2 bin 828 engelli çocuga özel koruma ve bakim hizmeti veriyoruz. Su an kuruluslarimizda 20’si milli olmak üzere 5 bin 517 sporcu çocuk bulunuyor. Çocuklarin sporun yani sira kültür, sanat, teknoloji ve bilisim gibi alanlarda yeteneklerini gelistirecek programlara katilmalarini sagliyoruz. Her birine bir mesleki beceri kazandiracak özel staj programlari hazirliyoruz. Bugüne kadar devlet korumasinda yetismis 61 bin 480 gencin kamuda istihdam edilmesini sagladik. Bu yil sonuna kadar bin 44 gencimizin atamasini gerçeklestirecegiz. Bursa, Kahramanmaras ve Hatay’da hizmete açtigimiz gündüzlü çocuk hizmet birimi olan Çocuk Yasam Merkezlerimizi yayginlastirmak için çalismalarimiza devam ediyoruz. Insani koruyan her seyin ailenin ve toplumun kimligini korudugu inanciyla RTÜK ile Ailenin Korunmasi ve Güçlendirilmesine Iliskin Is Birligi Protokolü kapsaminda çalismalarimizi baslattik.”

"Yeni yilin ilk ayinda 2 bin 392 engelli atamasini da gerçeklestirecegiz"

Bakan Göktas, engelleri kaldirmak, engellilerin hayata aktif katilimlarini saglamak ve yasamlarini kolaylastirmak için yogun bir gayret içinde olduklarini belirterek, "Son 21 yilda kamuda engelli memur sayisini tam 12 kat artirdik. 68 bin 108 engelli vatandasimizi kendileri için uygun olan kadrolara atadik. Bu yil subat ayinda 2 bin 323 engelli vatandasimizin atamalarini gerçeklestirmistik. Yeni yilin ilk ayinda 2 bin 392 engelli atamasini da gerçeklestirecegiz" dedi.

Engelli vatandaslarin aile bütünlüklerini muhafaza edecek sekilde bakimlarinin evde yapilmasini öncelediklerini bildiren Göktas, "560 bin 647 engelli vatandasin evde bakimlari için ailelerine aylik 5 bin 97 lira ödeme yapiyoruz. Bu kapsamda toplam 113,4 milyar lira ödeme gerçeklestirdik. Bakima ihtiyaci olan 7 bin 49 engelli için 107 Bakim ve Rehabilitasyon Merkezimizde gece gündüz demeden hizmet veriyoruz. 310 özel bakim merkezi, 136 Gündüzlü Bakim ve Rehabilitasyon Merkezi ve 149 Umut Evi ile engelli vatandaslarimiza hizmet sunuyoruz” diye konustu.



"Kadina yönelik siddetle mücadele siyaset üstü bir meseledir"

Kadina siddete karsi yapilan çalismalara deginen Bakan Göktas, “Kadina yönelik siddetle mücadele siyaset üstü bir meseledir. Biz bu konuya her zaman bu anlayisla yaklastik. Bu soruna asla müsamaha göstermedik, göstermeyecegiz. Siddete maruz kalan, siddet riski tasiyan herkesi koruma altina aliyoruz” dedi.

Kadina yönelik siddetin fiziksel, psikolojik ve ekonomik boyutlari olan küresel bir sorun oldugunu dile getiren Göktas, sunlari söyledi:

"Tüm bu boyutlarini göz önünde bulundurarak mücadelemizi ’siddete sifir tolerans’ ilkesiyle büyük bir kararlilikla sürdürüyoruz ve sürdürmeye devam edecegiz. 6284 sayili Ailenin Korunmasi ve Kadina Yönelik Siddetle Mücadele Kanunu ile bu konuda dünyada esi benzeri az bulunan hukuki düzenlemeye sahibiz. Kadina Yönelik Siddetle Mücadele IV. Ulusal Eylem Plani’nin 2024 yili faaliyet programini 25 Kasim’da açikladik. Bu faaliyet plani ile adalete erisim, mevzuat, politika, koordinasyon, koruyucu ve önleyici hizmetler ile toplumsal farkindalik basliklari altinda çalismalarimizi sürdürecegiz. Ayni gün yayimlanan Kadina Yönelik Siddetle Mücadele Cumhurbaskanligi Genelgesi ile Koordinasyon Kurulunu yeniden yapilandirdik. Böylece kurumlarimizla daha güçlü bir is birligi ile kadina yönelik siddetle mücadelemizi etkin bir sekilde yürütmeye devam edecegiz. 11 dil destegi bulunan KADES uygulamasi ile siddet ihbarlarina daha hizli ve daha etkili bir sekilde cevap veriyoruz. Alo 183 Siddetle Mücadele Hatti ve farkli iletisim uygulamalari ile anlik danismanlik hizmeti sunuyoruz. Siddet magduru kadinlarin ve beraberindeki çocuklarin adalete erisimlerini kolaylastiriyoruz. Siddet Önleme ve Izleme Merkezlerimizle (SÖNIM) 81 ilde kadina yönelik siddetle mücadelede bilgilendirici faaliyetler ve danismanlik hizmetleri vermeye devam ediyoruz. Bu kapsamda kadina yönelik siddetle mücadelede etkin rol oynayan SÖNIM’lerle 2012’den bugüne kadar toplam 1 milyon 646 bin kisiye hizmet verdik. Bu basvurularin büyük bölümü rehberlik ve psikososyal desteklerden olusuyor."

"Son 20 yilda Türkiye matematik, fen alanlarinda istikrarli ilerleme saglayan dört ülkeden bir tanesidir”

Milli Egitim Bakani Yusuf Tekin ise konusmasinda PISA raporuna atif yaparak, “OECD’nin ortalamasinin üstüne çiktigimiz konularla ilgili olarak OECD raporu diyor ki, ‘10 yildan uzun bir süre boyunca çogu alanda iyilesme gösteren az sayida ülkeden bir tanesi Türkiye’dir’ diyor. Bu burada konusan birçok arkadasimizin konusmalarinin içerisinde sahsimla ilgili dahil olmak üzere kullandigi hakarete varan, yalan cümleler gibi bir cümle degildi arkadaslar. Açip OECD raporundan okuyabilirsiniz. Türkiye, OECD ülkeleriyle arasindaki farki hizlica kapatiyor. Son 20 yilda Türkiye matematik, fen alanlarinda istikrarli ilerleme saglayan dört ülkeden bir tanesidir” ifadelerini kullandi.

"Obezite ve dijital bagimlilikla mücadele noktasinda bir karar aldik"

Bakan Tekin söyle konustu:

“Okullarimizda ögrencilerimizin derslik ortamlarinda cep telefonuyla bulunmalarini engelleyici bir tedbir aldik. Bununla ögrencilerimizin akademik çalismalarina, derslerine daha yogun bir sekilde konsantre olacaklarini düsündük. Dolayisiyla yaptigimiz programlar, etkinlikler ders ortamlarinin daha basarili sonuç verecegini umuyoruz. Ikincisi obezite ve dijital bagimlilikla mücadele noktasinda bir karar aldik. Okul bahçelerimizin yeniden yil civil civil, çocuklarimizin geleneksel oyunlarimizi oynadigi, enerjilerini atabildigi mekanlar haline dönüsmesi için okul bahçelerimizi yeniden organize ediyoruz. Bunu da yaz aylarindaki genelgemizde okullarimizla paylastik. Anadolu kültürünü, bizim referans degerlerimizi yansitan çocuk oyunlarimizin ögrencilerimiz tarafindan yeniden oynanmasini arzu ediyoruz. Bunun için gerekli tedbirleri aldik. Bu oyunlari degerledik. Anadolu’nun her tarafindan EBA platformuna yükledik.”

Ögretmenlere siddet konusunda Tekin, “Biz yaz aylarinda genelgemizle bunlari öngörmüstük. Velilerimizin ders saatleri içerisinde okul içerisinde, okul koridorlarinda ve siniflarda bulunmasini istemedik ve ögretmenlerimizin velilerle sadece randevu takvimi içerisinde görüsme alanlarinda görüsmelerini randevu takvimine bagladik” seklinde konustu.

Bakan Tekin, çocuklari daha çok terör örgütüne katilmaya tesvik eden, terör örgütünü destekleyen bir grup milletvekili oldugunu belirterek, “O partiyle 2018’de yol yürüyen milletvekili, Türk milletine ders veriyor. Kusura bakmayin bu dersi alamam. O partiyle yol yürüyen bir siyasi partinin temsilcisi andimizla ilgili bana cevap veriyor. Bakin Milli Egitim Bakanligi’nin su anda 2023 yili itibariyla geçerli 2 bin 709 tane protokolü var. Bu protokollerden bin 167 tanesi resmi kurumlarla, 550 tanesi STK’larla. Bunlarin içerisinde sizin tarikat dediginiz, bizim STK dedigimiz yapilarla toplasaniz 10 tane protokolümüz vardir. Bu protokollerden dolayi bize hizmet eden, bize destek olanlara da tesekkür ediyorum. Çünkü onlar çocuklarin daga çikmasini engelliyor. Bakin, protokol yaptigimiz bu sivil toplum örgütleri çocuklari daga çikarmaniza engel oldugu için çatliyorsunuz. Ben STK’larla protokol imzalamaya devam edecegim. Çocuklarimin daga çikmamasi için sizin insan kaynaginiza insan yetistirmemek için buna devam edecegim” dedi.

Kaynak: İHA