Zelenskiy Açiklamasi '(Macaristan'in) Ukrayna'nin AB Üyeligini Engellemek Için Hiçbir Nedeni Yok'

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Macaristan’in Ukrayna’nin Avrupa Birligi (AB) üyeligini engellemek için hiçbir nedeni olmadigini ifade etti.

Zelenskiy Açiklamasi '(Macaristan'in) Ukrayna'nin AB Üyeligini Engellemek Için Hiçbir Nedeni Yok'
Norveç’in baskenti Oslo’da Iskandinav Zirvesi’ne katilan Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Macaristan’in Ukrayna’nin AB’ye üyeligine yönelik müzakerelere baslamasina onay vermeyecegini yönelik açiklamalarina degindi. Zelenskiy, Macaristan Basbakani Viktor Orban’in Ukrayna’nin AB üyeligini engellemek için hiçbir nedeni olmadigini ifade ederek, "Ben çok açik konustum. Ukrayna’nin AB üyeligini engellemek için hiçbir nedeni yok. Ondan bana bir neden söylemesini istedim. Hala bir cevap bekliyorum" dedi.

Zelenskiy, Arjantin’de yaptiklari kisa görüsmede Orban’a, "Bence ülkelerimiz arasinda çok yapici bir toplanti düzenlemeliyiz. Konusmaliyiz, görüsmeliyiz ve sorunlari çözmeliyiz. Ama ben gerçekten önemli bir sorun görmüyorum" dedigini aktardi.

“AB, korkunç bir hata yapmak üzere”

Ukrayna’nin hedefinin AB’ye tam üyelik yerine stratejik ortaklik olmasi gerektigini vurgulayan Orban, Ukrayna’nin birlige üyeligi konusunun bu haftaki AB Zirvesi’nin gündeminden çikarilmasi gerektigini zira Macaristan’in Ukrayna’nin müzakerelere baslamasina onay vermeyecegini belirtmisti. Orban, “AB, korkunç bir hata yapmak üzere. Birligin 26 üyesi birden böyle bir hata yapacak olsa dahi bizim bu hatayi engellememiz gerekiyor” demisti.

Ukrayna’ya “stratejik ortaklik” teklif edilmesi gerektigini savunan Orban, “Eger Ukrayna’ya destek olmak istiyorsak, gelin jeostratejik bir sinyal gönderelim. Ama bu üyelik olamaz” ifadelerini kullanmisti.
Kaynak: İHA