Arjantin'in Yeni Devlet Baskani Javier Milei Göreve Basladi

Arjantin’de baskanlik seçimini ikinci turda kazanan ülkenin yeni Devlet Baskani Javier Milei, yemin ederek göreve basladi.

Arjantin'in Yeni Devlet Baskani Javier Milei Göreve Basladi
Arjantin’de 19 Kasim’da düzenlenen baskanlik seçimini ikinci turda kazanan ülkenin yeni Devlet Baskani Javier Milei, yemin ederek göreve basladi.

Yemin töreni, Baskent Buenos Aires’teki Ulusal Kongre’de düzenlenirken, Milei baskanlik kusak ve bastonunu önceki Devlet Baskani Alberto Fernandez’in elinden aldi. Görevi devralan Milei, Kongre bahçesinde halka seslendi. Milei, "Bugün, Arjantin için yeni bir dönemin baslangicidir. Bugün uzun, üzücü bir çöküs ve gerileme dönemini kapatiyoruz. Ülkemizin yeniden insasi yoluna giriyoruz. Arjantinliler ezici bir çogunlukla geri dönüsü olmayan degisim arzularini dile getirmislerdi" dedi.

"Giden hükümet bizi hiperenflasyona dogru yolda birakti. Böyle bir felaketin yasanmamasi için elimizden geleni yapacagiz" ifadelerini kullanan Milei, enflasyonun kontrol altina alinmamasi durumunda yilda yüzde 15 bine ulasabilecegi konusunda uyarida bulunarak, bunu ortadan kaldirmak için "disiyle tirnagiyla mücadele etme" sözü verdi.

Yemin törenine, Ispanya Krali VI. Felipe, Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ve Brezilya’nin eski Devlet Baskani Jair Bolsonaro gibi önemli isimler katildi.



Konvoyu durdurup köpek sevdi

Köpek sevgisiyle bilinen Milei, yemin töreninin ardindan kongreden baskanlik sarayi Casa Rosada’ya geçtigi sirada konvoyunu durdurarak, bulundugu araçtan indi ve sahipsiz bir köpegi sevdi.

Milei, Arjantin Merkez Bankasi’ni kapatacagini açiklamisti

Ekonomist ve eski televizyon yorumcusu olan 53 yasindaki Milei, Arjantin Merkez Bankasi’ni kapatmak istedigini belirtmis, ülke ekonomisini düzeltme sözü vermisti. Milei’nin ABD dolarini ülkenin resmi para birimi yapma vaadi halktan büyük destek toplamis, ancak birçok ekonomi uzmani bunun ekonomik bir felakete yol açacagini ifade etmisti. Yillik enflasyon oraninin yüzde 200’e yaklastigi Arjantin’de 5 kisiden ikisi yoksulluk sinirinin altinda yasiyor.
Kaynak: İHA