Kentsel Dönüsüm Teklifi TBMM'de Kabul Edildi

Kentsel dönüsüm düzenlemelerini içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Afet Riski Altindaki Alanlarin Dönüstürülmesi Hakkinda Kanun ile Bazi Kanunlarda ve 375 sayili Kanun Hükmünde Kararnamede Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Teklife göre, hak sahipligine iliskin islemler hariç olmak üzere hasar tespit raporlarina dayali olarak tesis edilen idari islemlere karsi açilan iptal davalarinda Idari Yargilama Usulü Kanunu’na eklenecek maddeyle yeni usuller getiriliyor. Kesif yapilmasi ve bilirkisi raporlarinin teslim edilmesi bakimindan süreler kisaltiliyor.

Taraflarin istemi olsa dahi durusma yapilmasi mahkemenin takdirine birakiliyor; davalarin dosyanin tekemmülünden veya ara karar, kesif, bilirkisi incelemesi ya da durusma yapilmasi gereken hallerde, bunlarin tamamlanmasindan itibaren en geç 15 gün içinde karara baglanmasi hüküm altina aliniyor.

Kentsel Dönüsüm Baskanligi kurulacak ve Baskanlik özel bütçeli olacak. Riskli yapi tespiti ve Hazine tasinmazlarinin degerlendirilmek üzere Bakanliga tahsisine iliskin görev, hak ve yetkilerin bundan sonra Kentsel Dönüsüm Baskanliginca kullanilmasini saglamak üzere degisiklik yapiliyor.

Teklifle, Istanbul’da dönüsümü hizlandirmak için baslatilan ’yarisi bizden’ kampanyasinin uygulanabilmesi için hak sahiplerine yapim için mali yardim yapilabilmesine yönelik kanunda düzenleme yapiliyor.

Salt çogunluk ile karar alan malikler tarafindan, alinan karar ile anlasma sartlarini ihtiva eden teklifin salt çogunlukla alinan karara katilmayan maliklere, noter vasitasiyla veya ilgili muhtarlikta 15 gün süre ile ilan edilmek suretiyle bildirilecek.
Kaynak: İHA