Samsun'da 'Cumhuriyete Dogru' Tiyatro Oyunu Sahnelendi

Milli Egitim Bakanligi tarafindan hazirlanan ve kadrosunda birçok usta ismin bulundugu "Cumhuriyete Dogru" tiyatro oyunu Samsun’da sahnelendi.

Samsun'da 'Cumhuriyete Dogru' Tiyatro Oyunu Sahnelendi
Milli Egitim Bakanliginca Cumhuriyet’in 100. yili kutlamalari çerçevesinde gerçeklestirilen “Cumhuriyete Dogru” adli tiyatro oyunu 70 kisilik ekip ile Samsun Devlet ve Opera Balesi’nde sahnelendi. Bir ögretmenin 10 yasindaki ögrencisi Ali’ye Cumhuriyet’in nasil ilan edildigini anlatmasi ile baslayan tiyatro oyunu devaminda Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslarinin Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisini kurmasini, Milli Mücadele döneminin kahramanlarinin savasarak Kurtulus Savasi’ni nasil kazandigini ve Atatürk’ün cumhuriyeti nasil ilan ettigini anlatiyor.

Tiyatro oyununa yogun ilgi

Kurtulus Savasi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kahramanlik hikâyesini anlatildigi tiyatro oyununun yazarligini ve yönetmeligini Bora Severcan, Proje Danismanligini ise Doç. Dr. Ibrahim Saritas yapti. Basrollerini Serdar Yegin, Gülen Karaman, Erhan Yazicioglu, Ahmet Yenilmez, Zuhal Yalçin, Levent Özdilek, Sebnem Özinal, Ziya Kürküt, Sefa Zengin, Yigit Yapici ve Volkan Severcan’in paylastigi oyun seyirciler tarafinda yogun ilgi gördü.

"Mutluyuz ve gururluyuz"

Tiyatroyu sahneleyen usta isimler böyle bir projede yer aldiklari için gururlu olduklari söyledi.

Mustafa Kemal Atatürk’ü canlandiran Serdar Yegin, "Bu dönemde böyle bir oyunda oynamak çok büyük gurur verici. Birçok usta oyuncu ile bu sahneyi paylasmaktan çok mutlu ve gururluyum” dedi.

Hamdullah Suphi Bey’i canlandiran Ahmet Yenilmez, "Bugün önemli bir gün. Belki de bugün bir daha 100 yil yasanamayacak. Milli Mücadele’nin ilk adiminin atildigi sehirde ve o adimin neticesinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yilinda Samsun’da Cumhuriyete Dogru oyunumuzu sahneledik. Bu oyunla burada olmak ayri bir duygu. Mensubu olmaktan seref duydugum devletimin hikayesini Samsun’da oynamak insani heyecanlandiriyor” diye konustu.

Zübeyde Hanim’i canlandiran Zuhal Yalçin, “Çok mutlu ve gururluyum. Çok büyük bir dünya liderinin annesini oynuyorum. Bundan daha büyük bir onur olabilir mi” seklinde konustu.

Fevzi Pasa’yi canlandiran Erhan Yazicioglu, “Hayatimin en mutlu dönemini yasiyorum desem abartmis olmam. Sahnede 56. yilim. Bu kadar onur ve gurur duydugum bir oyunda oynamamistim. 100’den fazla oyun oynadim. Cumhuriyet’in ve Atatürk’ün söz konusu oldugu bir oyunda oynamak ve en yakin arkadasi Fevzi Çakmak’i oynamak gerçekten sereflerin en büyügüdür” ifadelerini kullandi.

Rauf Bey’i canlandiran Volkan Severcan, “Burada olmak çok heyecan verici. Sayin Milli Egitim Bakanimiz Yusuf Tekin’in himayesinde gerçeklestigi bu proje farkli insanlarin aslinda bir ülke ugruna nasil bir araya geldigini anlatan çok önemli bir hikayeyi Samsun’da oynadik. Koca bir ekibin inanilmaz katkilariyla ortaya çikti” açiklamasinda bulundu.

Yazan ve Yöneten Bora Severcan ise sunlari söyledi:

"Bu dünyadaki en önemli gururlardan bir tanesidir. 100. yilda Cumhuriyet’i anlatan bir oyun yazdim. 70 kisilik dev bir kadro ve çok büyük prodüksiyon var. Çok mutlu ve gururluyum."
Kaynak: İHA