BM Güvenlik Konseyi, Gazze Seridi'ndeki Insani Duruma Iliskin 5. Karar Tasarisini Oylayacak

Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Israil’in Gazze Seridi’ne 7 Ekim’den bu saldirilari devam ederken, Gazze Seridi’ndeki insani duruma iliskin sunulan 5. karar tasarisini oylayacak.

BM Güvenlik Konseyi, Gazze Seridi'ndeki Insani Duruma Iliskin 5. Karar Tasarisini Oylayacak
Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilari 40 gündür devam ederken, BM Güvenlik Konseyi, Gazze Seridi’ndeki insani durumu görüsmek için yeniden bir araya gelecek. Toplantida, Malta tarafindan sunulan karar tasarisi oylanacak. Söz konusu karar tasarisi, Gazze Seridi’ndeki insani durumla ilgili 5’inci karar tasarisi olacak.

Karar tasarisi, genisletilmis insani duraklamalar, sinirsiz yardim dagitimi, tibbi tahliyeler ve Gazze’de tutulan esirlerin kosulsuz olarak serbest birakilmasi çagrisinda bulunarak, tüm taraflarin uluslararasi insancil hukuka riayet etmesi gerektigini vurguluyor.

Gazze Seridi’ndeki insani durumla ilgili olarak daha önce yapilan 4 oylama, ABD, Rusya, Çin, Fransa ve Ingiltere’nin veto yetkisine sahip oldugu Güvenlik Konseyi’nde basarisizlikla sonuçlanmisti.

Brezilya tarafindan hazirlanan ve insani duraklama çagrisinda bulunan ilk karar tasarisi, "Israil’in mesru müdafaa hakkindan bahsetmedigi" gerekçesiyle ABD tarafindan veto edilmisti.

ABD tarafindan hazirlanan ve Israil’in "mesru müdafaa hakkini" ifade eden ancak “insani duraklama çagrisinda bulunmayan” bir sonraki karar tasarisi ise Rusya ve Çin tarafindan veto edilmisti.

Rusya tarafindan hazirlanana 3’üncü ve 4’üncü karar tasarilari veto edilmemis ancak konsey tarafindan onaylanmasi için gereken 9 oya ulasamamisti.

Son karar tasarisinda da Israil’in "mesru müdafaa hakki" belirtilmedigi için ABD’nin nasil oy kullanacagi belirsiz. Oylamanin New York’ta yerel saatle 15.00 siralarinda yapilmasi bekleniyor.
Kaynak: İHA