Almanya'nin Ilk Imam Hatip Lisesi Açildi

Almanya’nin ilk Açik Ögretim Imam Hatip Lisesi, Hamburg kentinde Diyanet Isleri Türk Islam Birligi (DITIB) tarafindan açildi.

Almanya'nin Ilk Imam Hatip Lisesi Açildi
Diyanet Isleri Türk Islam Birligi (DITIB), Almanya’nin ilk Imam Hatip Lisesi’ni Hamburg kentinde açti. Açik Ögretim Imam Hatip Lisesi’nin açilisi Kur’an-i Kerim tilaveti ile yapilirken, törene Türkiye’nin Hamburg Baskonsolosu Emine Derya Kara, DITIB Genel Baskani Dr. Muharrem Kuzey, Hamburg Egitim Atasesi Lütfi Dede, DITIB Hamburg-Schleswig Holstein Dini Danisma Kurulu Baskani Osman Dikeç ve Eyalet Birligi Baskani Mehmet Gök, DITIB Federal Kadin Birligi Baskani Safiye Kiliç’in yani sira bölgedeki dernek yöneticileri ve din görevlileri katildi.

Açik Ögretim Imam Hatip Lisesi programi ile Almanya’da DITIB camilerinde bir ilki gerçeklestirdiklerini dile getiren Dikeç, Kuzey Almanya’da yasayan gençlerden gelen yogun talepler üzerine bu programi baslattiklarini söyledi.

Açik Ögretim Imam Hatip Lisesi programinin ders ve egitim süreci hakkinda bilgi veren Dikeç, “Programda kiz ve erkek ögrenciler; Arapça, Hadis, Kur’an-i Kerim, Tefsir ve Hitabet dersleriyle birlikte alan dersleri görülecek. Dersler, DITIB’e bagli Bergedorf Kocatepe Camii ile Pinneberg Yeni Camii’nde uzman egitmenler tarafindan sadece hafta sonlari yüz yüze verilecek. Daha çok 15-25 yas araligini kapsayan egitim 3 yil sürecek. 9, 10, 11 ve 12. siniflari kapsayan 4 yillik egitim süreci, yurtdisindaki ögrenciler için yogunlastirilmis programla üç yilda tamamlanacak. Egitimi basariyla tamamlayan ögrencilere Türkiye’deki lise diplomalariyla esdeger sayilan geçerli bir diploma verilecek” dedi.

Imam Hatip Lisesi’ne ev sahipligi yapmaktan dolayi büyük memnuniyet duydugunu ifade eden Hamburg Baskonsolosu Emine Derya Kara, “Alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Peygamber’in dünyaya tesrif bulundugu bu mübarek ayda böyle güzel bir etkinlikte bir araya geldigimizden dolayi mutluyum. Emegi geçen DITIB ailesine tesekkür ediyorum” dedi.



Alman-Türk toplumuna büyük katki sunacak

Bu programla Alman-Türk toplumuna büyük katki sunacagini belirten Kara, “Almanya’da bu programin basarili bir sekilde devam edecegine inaniyor ve güveniyorum. Hem Türkçeyi hem Almancayi çok iyi konusan, yasadigi toplumu taniyan, Almanya’daki ve Türkiye’deki Ilahiyat Fakülteleriyle egitimlerini yüksek ögretimle taçlandiracak gençlerimizin Alman-Türk toplumuna büyük katki sunacagina inaniyorum. Hem yasadigi toplumu bilmeleri hem burada yetismis olmalari hasebiyle dini degerlerimize sahip çikarak, kalici oldugu toplumda maddi ve manevi anlamda hizmet edecek gençlerimize muvaffakiyetler diliyorum. Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimizin yolunu ve O’nun güzel ahlakini hayatimiza uyguladigimizda hem Alman hem Türk toplumuna güzel katkilar sunulacagina inaniyorum. Bu vesileyle ögrencilerimize basarilar diliyorum” dedi.

Böyle bir törene sahitlik etmenin onur verici oldugunu söyleyen DITIB Genel Baskani Dr. Muharrem Kuzey ise, "Gençlerimiz, Peygamber Efendimiz’in rahmet iklimini bu toplumda yesertecek olan ve size bakildigi zaman O’nun rahmetinin, Islam’in hosgörüsünün hissedilecegi nesillerimizsiniz” dedi.



Güzel ahlak, ilim ve irfan en büyük mirastir

“Sizler bizim gelecegimiz olacaksiniz" diyen Kuzey, "Sizler dinlendiginiz zaman, size kulak verildigi zaman kalplerin isinacagini, kalplerin imanla, Islam’la tanisacagina inaniyoruz. Sizler asrin Abdullah b. Mesud’u, Hazreti Aise’leri olacaksiniz. Kabe’de Kur’an-i Kerim’i kim okuyacak dedigi zaman sagina soluna bakmadan ‘ben okurum’ diyen, özgüvenli bireyler olacaksiniz. Sizler alemlere rahmet Hz. Peygamberimizin çevresine rahmet olan ümmeti olacaksiniz. Size bakanlar Islam’in gülen yüzünü görecek ve sizi isitenler Islam’in rahmet mesajlarini hissedecek. Anne ve babanin çocuklarini bu alana yönlendirmesi çok önemli. Bir anne babanin evladina birakabilecegi en büyük miras da güzel ahlaktir, ilimdir, irfandir. Bu yönüyle sizler gençlerimizi her daim desteklemeniz gerekiyor. Evlatlarimizi buraya yönlendirdiginiz için sizleri tebrik ediyorum. Insallah bundan sonra da bu hizmete sahip çikmanizi arzu ediyorum” ifadelerini kullandi.

Gençler kendilerini her yönüyle gelistirmelidir

Gençlerin kendilerini imanla, ilimle, fikirle donatmasi gerektigine dikkat çeken Kuzey, “Imam Hatip Lisesi’ni ve akabinde yapilan mülakati bitirdiginizde bu toplumda rehber olacaksiniz. Bunun için de kendinizi imanla, ilimle, fikirle donatmaniz gerekiyor. Okudugunuz kitaplarla, dinlediginiz eserlerle bu yönünüzü gelistireceksiniz. Bu noktada kendinizi iyi yetistirmenizi arzu ediyoruz. Almanya’da ilk defa Açik Ögretim Imam Hatip Lisesi’ni Hamburg’da baslattik. DITIB ailesi olarak bu hizmetin burada baslamasindan dolayi gurur duyuyoruz. Emegi geçenleri, derneklerimizde bu hizmete zemin hazirlayan o fedakar insanlari da tebrik ediyorum. Çok güzel bir hizmete öncülük yapiyorlar. Hocalarimiza bu gençlerin yetismesinde çok büyük görevler düsüyor. Gerçekten fedakarlik isteyen bir hizmet. Güzel bir yola çiktiniz. Rabbim yolunuzu, bahtinizi açik eylesin. Bizler DITIB camiasi olarak sizlerin yaninizdayiz” diye konustu.



Dereceye giren ögrenciler ödüllendirildi

Ayasofya-i Kebir Camii Serifi imam hatipleri Bünyamin Topçuoglu ve Ferruh Mustuer’in Kur’an-i Kerim ziyafetinin ardindan 2023 Yili Mevlid-i Nebi Haftasi münasebetiyle Hamburg ve Schleswig Holstein Eyalet Birligi ve Dini Danisma Kurulu tarafindan düzenlenen “Çocuklar Peygambere Mektup Yarismasi”nda dereceye giren ögrenciler ödüllendirildi.

Tören, yapilan dualarin ardindan Açik Ögretim Imam Hatip Lisesi’nde egitime yeni baslayan ögrencilere kitaplarin dagitimi ile sona erdi.
Kaynak: İHA