Hollandali 700 Avukattan Israil'in Savas Suçlarindan Yargilanmasi Çagrisi

Hollanda’da yaklasik 700 avukat, yayinladiklari ortak bildiri ile Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilarinda isledigi savas suçlarinda ve insan haklari ihlallerinden yargilanmasi çagrisinda bulundu.

Hollandali 700 Avukattan Israil'in Savas Suçlarindan Yargilanmasi Çagrisi
Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilarina dünyanin dört bir yaninda tepkiler devam ediyor. Hollanda’da yaklasik 700 avukat, yayinladiklari ortak bildiri ile Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilarinda isledigi savas suçlarinda ve insan haklari ihlallerinden yargilanmasi çagrisinda bulundu.

“Yasa disi isgali durdurun ve Israil’in savas suçlarini ve insan haklari ihlallerini yargilayin” baslikli bildiride, Gazze Seridi’nde giderek kötülesen durumun büyük bir endise ve dehset ile takip edildigi kaydedildi.

Insan onurunun evrensel ilkelerinin çöküsünü üzüntüyle izlendigi ifade edilen bildiride, “Bu ilkeler, protokolleri düzenlenen ve korunmasina yönelik BM kararlari çikarilan insan haklari sözlesmelerinde belirlenen ilkelerdir. Bu ilkelerin evrensel olarak adlandirilmasi sebepsiz degildir. Dolayisiyla bu ilkeler, ikamet yeri, etnik kökeni veya dini ne olursa olsun, herkes için geçerli oldugu anlamina gelmektedir. Hukukun baskenti Lahey’in bulundugu Hollanda’da, hükümetin dünya için ön ayak olmasi gerekirken ve yüksek sesle ateskes çagrisi yapmasi gerekirken, açik bir sekilde kenarda kalmayi tercih etmektedir. Her ne kadar Israil’in hukuka uymasi yönünde yer yer temkinli çagrilar yapilsa da bu çagrilarin yogunlugu yasanan fiili duruma kiyasla orantisiz bir sekilde yapilmaktadir. Hükümetin, Israil’in yasalara uyacagina dair tam güvene sahip oldugu yönündeki açiklamanin tarihsel olaylar ve su an yasananlar göz önünde bulunduruldugunda kabul edilemez bir açiklamadir” denildi.

“Israil-Filistin olayinda çifte standartlarin uygulandigi gerçegine gözlerimizi kapatamayiz”

Hollanda dahil olmak üzere uluslararasi toplumun çogunlukla Gazze’de yasananlar karsisinda sessiz kaldigi dile getiren bildiride, “Biz, asagida imzasi bulunan avukatlar, bu konuda sessiz kalamayiz. Israil-Filistin olayinda çifte standartlarin uygulandigi gerçegine gözlerimizi kapatamayiz. Rusya Ukrayna’yi isgal ettiginde politikacilar en yüksek kulelerden adaletsizligi haykirmak için bir araya gelmisti. Olmasi gereken de buydu. Ancak su anda Gazze’nin kuzeyi etnik temizlige tabi tutulurken ve Filistin halki Hamas’in suçlarindan dolayi toplu olarak cezalandirilirken, bir araya gelen bu yüksek sesliler, sessizlige bürünmüstür. Israil her geçen gün büyük yikimlara neden olmaktadir. Hamas’in sivillere yönelik saldirilar kabul edilse dahi Israil’in buna karsilik olarak yaptigi kiyim ve büyük çapli yikim fazlasiyla orantisiz olmustur. Her gün binalara onlarca bomba atilmakta ve binlerce Filistinli sivil ölmektedir. Orantisizliklari nedeniyle bu saldirilarda insani savas hukuku siklikla ihlal edilmektedir” denildi.

"Sivil bir nüfusu aç birakmak ayni zamanda savas hukukunun da ihlalidir”

Sivil-askeri hedef ayrimi yapilmadan gelisigüzel saldirilarin gerçeklestirilmesinin savas hukukunun ihlal edildigini açikça gösterdigi belirtilen bildiride, "Ayrica Israil, Gazze’nin suya, gidaya, elektrige ve yakita erisimini tamamen engellemistir. Sivil bir nüfusu aç birakmak ayni zamanda savas hukukunun da ihlalidir. Ayrica Israil saldirilarinda beyaz fosfor kullanildigi da kaydedilmistir” denildi.

Gazze Seridi’nin 16 yildir dis dünyaya kapali olduguna deginilen bildiride, “Saldirilardan kaçmak onlar için bir seçenek dahi degildir. Bu durumu daha da vahim hale getirmektedir” denildi.

"Yüzlerce tir beklemekte"

Israil’in Misir üzerinden Gazze Seridi’ne gönderilecek insani yardimin miktarini dahi belirledigine dikkat çekilen bildiride, "Israil’in, sinirda geçisine izin vermedigi ve içerisinde insani yardim malzemelerinin bulundugu yüzlerce tir beklemektedir. Ameliyatlarin anestezi ve isik olmadan yapmaya çalisan hastanelerin bu yardim malzemelerine son derece ihtiyaç duymaktadir" denildi.

Hollanda Adalet Bakani Yesilgöz’ün sözlerinin arkasinda durmasi çagrisi

Hollanda Adalet Bakani Dilan Yesilgöz’ün "Hemen hemen herkes hemfikirdir ki soykirim, insanliga karsi suçlar, savas suçlari gibi vahsetler cezasiz kalmamalidir. Dünyanin neresinde olursa olsun" sözleri hatirlatilan bildiride, Yesilgöz’ün sözlerinin arkasinda durmasinin zamaninin geldigi vurgulandi.

“Israil’in savas suçlarini ve insan haklari ihlallerini kinamaya çagiriyoruz”

Bildiride, "Israil rejiminin orantisiz tepkisini ve buna bagli acimasiz saldirilarini siddetle kiniyoruz. Bununla birlikte Hamas’in saldirilarini da kiniyoruz. Ancak bu saldirilar Gazze’deki Filistin halkinin toplu olarak cezalandirilmasini hakli çikarmamaktadir Hollanda hükümetini yasadisi isgale mümkün olan en kisa sürede son vermek için her türlü çabayi göstermeye ve Israil’in savas suçlarini ve insan haklari ihlallerini kinamaya çagiriyoruz” denildi.
Kaynak: İHA