TIP Milletvekili Can Atalay'in Dosyasi Yargitay'a Gönderildi

Türkiye Isçi Partisi (TIP) Milletvekili Can Atalay’in dosyasi, AYM’nin hak ihlali kararinin ardindan gönderildigi Istanbul 13. Agir Ceza Mahkemesi’nce bir karar verilmeyerek Yargitay’a gönderildi. Söz konusu kararda, "Olusan yeni hukuki durum karsisinda Yargitay 3. Ceza Dairesi’nce yeni bir degerlendirme yapilmasinin zorunlu oldugu anlasildigindan dosya Cumhuriyet Bassavciligi’niza gönderilmistir" denildi.

Gezi Parki davasi çerçevesinde 18 yil hapis cezasina çarptirilip tutuklanan ve Türkiye Isçi Partisi’nden (TIP) Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay, ‘seçilme ve siyasi faaliyette bulunma’ ve ‘kisi hürriyeti ve güvenligi’ hakkinin ihlal edildigini öne sürerek Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel basvuruda bulunmustu. AYM, yapilan bireysel basvuruda hak ihlali oldugu kararini oy çokluguyla vermisti. Ayrica hak ihlallerinin ortadan kaldirilmasi için basvurucu Atalay’in yeniden yargilanmasina baslanmasi, ceza infaz kurumundan tahliyesinin saglanmasi ve yeniden yapilacak yargilamada durma karari verilmesi seklindeki islemlerin yerine getirilmesi için karari Istanbul 13.Agir Ceza Mahkemesi’ne göndermisti. Ayrica Atalay’a 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine de hükmedilmisti.

"Olusan yeni hukuki durum karsisinda Yargitay 3. Ceza Dairesince yeni bir degerlendirme yapilmasinin zorunlu oldugu anlasildigindan dosya Cumhuriyet Bassavciligi’niza gönderilmistir"

Söz konusu karar Istanbul 13.Agir Ceza Mahkemesi’ne ulasti. Mahkeme heyeti ise dosyayi bir karar vermeyerek Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi’na gönderdi. Söz konusu kararda ise "Anayasa Mahkemesi’nce verilen bireysel basvuruya konu ihlal karari mahkememizin kararina iliskin olmayip, Yargitay ilgili Ceza Dairesince verilen tahliye talebinin reddi kararina iliskin oldugu, dosyanin ilgili Daire önünde bulundugu sirada basvurucunun milletvekili seçildigi ve bireysel basvuruya konu ihlalin bu Dairenin kararindan kaynaklandigi, ayrica bireysel basvuru yapildiktan sonra ilgili Ceza Dairesince dosyanin esastan incelendigi ve karara baglandigi, bu sebeple olusan yeni hukuki durum karsisinda Yargitay 3. Ceza Dairesince yeni bir degerlendirme yapilmasinin zorunlu oldugu anlasildigindan dosya Cumhuriyet Bassavciligi’niza gönderilmistir. Geregi takdirlerinize arz olunur" denildi.
Kaynak: İHA