Cumhuriyetin 100. Yilinda Yörük Çadirlarina Türk Bayraklari Ve Mesalelerle Yürüyüs Yapildi

İçel’de Cumhuriyetin 100. yil dönümü kutlamalari çerçevesinde Toroslar ilçesinde Yörüklerin kaldigi çadirlara Türk bayraklari ve mesalelerle yürüyüs düzenlendi.

Cumhuriyetin 100. Yilinda Yörük Çadirlarina Türk Bayraklari Ve Mesalelerle Yürüyüs Yapildi
İçel’de valilik himayesinde ’Cumhuriyetin 100. yil dönümü’ dolayisiyla düzenlenen etkinlikler çerçevesinde, ögrenci ve sporcularin katilimiyla Toroslar ilçesindeki Kuvayi Milliye Karargahi ziyaret edildi. Burada Vali Ali Hamza Pehlivan, İçel Cumhuriyet Bassavcisi Tolgahan Öztoprak, Il Jandarma Komutani Tuggeneral Ercan Atasoy ve Toroslar Belediye Baskani Atsiz Afsin Yilmaz, sporcular ve gençlerle bulustu. Karargahta Cumhuriyetin 100. yili hakkinda gençlerle sohbet eden Vali Pehlivan, Bassavci Öztoprak ve gençlerle birlikte karargaha Türk bayragi asti. Ardindan Toroslar ilçesi Ayvagedigi Mahallesi Karatepe mevkiinde bulunan Yörük çadirlarini ziyaret eden Cali Pehlivan, Yörüklerin taleplerini dinledi, sohbet etti. Havanin kararmasi ile birlikte bölge halki ve gençlerle birlikte valilik tarafindan dagitilan mesaleler ile Gençlik Marsi esliginde yürüyüs gerçeklestirildi.



"Toroslarda bir Yörük çadiri görürseniz ve o Yörük çadirinin dumani tütüyorsa, dünya üzerinde hiçbir güç bizi asla yenemez"

Yürüyüsün ardindan Toroslar ziyaretinde konusan İçel Valisi Ali Hamza Pehlivan, "Su anda Toroslarin etegindeyiz. 1200 rakimdayiz. Yörük kardeslerimizin çadirlarindayiz, çadir mekanlarindayiz. Ve malumunuz cumhuriyetimizin 100. yilindayiz. Bu yil, cumhuriyetimizin 100. yilini kutluyoruz. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramini pazar günü bütün yurtta oldugu gibi İçel’de de kutlayacagiz. Bu yil 100. yil olmasi nedeniyle ayri bir anlam ve önem arz ediyor" dedi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadele yillarinda Toroslar’da yer alan Yörük çadirlarina ithafen söylemis oldugu söze vurgu yapan Vali Pehlivan, "Yörük çadirlarindayiz dedik. Biliyorsunuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yüz yil önce milli mücadele yillari sirasinda, kurtulus savasi yillari sirasinda söyledigi bir söz var. Diyor ki; ‘Toroslara gidin. Orada bir Yörük çadiri görürseniz ve o Yörük çadirinin dumani tütüyorsa, dünya üzerinde hiçbir güç bizi asla yenemez.’ Aradan geçen 100 yil sonra, bu sözü Yörük çadirlarinin oldugu bu noktada tekrar hatirliyoruz, söylüyoruz ve görüyoruz ki Yörük kardeslerimizin çadirlarinin dumani tütüyor" diye konustu.



"Yurdumuzun her bir noktasinda ocaklar tütüyor"

Milli Sair Mehmet Akif Ersoy’un Istiklal Marsi dizelerini de hatirlatan Pehlivan, "Merhum Milli Sairimiz Mehmet Akif Ersoy’un Istiklal Marsimizin dizelerinde dedigi gibi, ‘Korkma, sönmez bu safaklarda yüzen al sancak. Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.’ Yurdumuzun her bir noktasinda ocaklar tütüyor. Çok sükür ocaklarimizda, o yuvalarda evlatlar yetisiyor, nesiller yetisiyor ve ecdadindan aldigi güç ile ülkemizi yeni yüzyillara hazirliyor. Biz gücümüzü sanli tarihimizden, milli ve manevi degerlerimizden, aziz sehitlerimizden, aziz gazilerimizden ve bu necip milletin her bir ferdi olarak birbirimizden aliyoruz. Kenetleniyoruz, tarih boyunca bunu basardik ve türlü çesit zorluklarin üstesinden gelmeyi bildik. Güçlü olduk, güçlü kaldik. Bundan sonra da insallah güçlü olmaya, daha da güçlü olmaya devam ediyoruz, devam edecegiz. Cumhuriyetimizin 100. yilindayiz. Ve Türkiye’mizin ikinci yüzyilina, cumhurbaskanimizin ifadeleriyle Türkiye Yüzyilina adim atiyoruz. Her anlamda, bilimde, teknolojide, sanatta, kültürde, sporda, her alanda eserler ortaya koyarak, basarilar elde ederek güçlü gelecege daha güçlü ve müreffeh gelecege hep birlikte yürüyoruz" seklinde konustu.



"Bu yüzyilin arkasinda yüzlerce yilin, binlerce yilin, binlerce yillik millet ve devlet geleneginin oldugunu biliyoruz"

Türkiye’nin 81 vilayetinde oldugu gibi İçel’de de Cumhuriyet Bayrami’nin birlik ve beraberlik içerisinde kutlandigini belirten Pehlivan, "Yarinlara umutla, heyecanla ve gururla bakiyoruz. Çünkü biz, burada bulunan ve bütün gençligi temsil eden tüm gençlerimize, çocuklarimiza inaniyoruz, güveniyoruz. Nasil bizden önceki nesiller vatan emanetini bize devretti, biz de bugünün nesli olarak bu emanete sanli bayragimiza, birligimize bütünlügümüze, vatanimizin her bir karis topragina sahip çikacagiz, çikiyoruz. Ve Atatürk’ün sözünde oldugu gibi, ‘Asla bagimsizligimiza, birligimize müdahale etmeye kalkanlara bugüne kadar firsat vermedik, bundan sonra da asla firsat vermeyecegiz’ diyoruz. Elbette ki bu yüzyilin arkasinda yüzlerce yilin, binlerce yilin, binlerce yillik millet ve devlet geleneginin oldugunu da biliyoruz ve gençlerimize de hatirlatiyoruz. Geçmisimizi unutmadan, geçmisimize olan saygimizi ve geçmisimizden aldigimiz o ruhu asla terk etmeden daha da pekistirerek elbette ki gelecege bakiyoruz. Ve bu duygularla Cumhuriyetimizin 100. yili kutlu olsun diyoruz. Yeni yüzyilimiz, Türkiye Yüzyilimiz hayirli olsun. Evlerinde, çadirlarinda, yurdumuzun hangi noktasinda olursa olsun yuvasinin bacasini tüttüren ülkemizin bütün fertlerine, aziz milletimizin bütün mensuplarina saygilarimizi hürmetlerimizi sunuyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA