Yesilçam'in Ünlü Isimlerinden Israil'e Kinama

Yesilçam’in unutulmaz sanatçilari Perihan Savas ve Ediz Hun, Israil’in Filistin halkina saldirilarini kinadi.

Yesilçam'in Ünlü Isimlerinden Israil'e Kinama
Kültür ve Turizm Bakanligi Sinema Genel Müdürlügünün destegiyle Yozgat Valiligi himayesinde Bozok Üniversitesi Rektörlügü, Oran Kalkinma Ajansi paydasliginda ve Sinema Okuryazarlari Dernegi yürütücülügünde 25-28 Ekim günleri arasinda düzenlenecek olan "2. Bozok Film Festivali" basladi.

Bozok Film Festivali’nin açilis programi Erdogan Akdag Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapildi. Açilis programi öncesi Yesilçam’in usta isimlerinden Perihan Savas ve Ediz Hun, ögrencilerle söylesi programinda bir araya geldi.

Programda Bozok Film Festivali’nde degerlendirilmeye hak kazanan filmlerden ve Yesilçam’in unutulmaz isimleri Perihan Savas ve Ediz Hun’un rol aldigi filmlerden kisa kesitlere yer verildi.

Ayrica programda Yozgat’i anlatan tanitim filmi de yayinlandi. Programin sonunda Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan ve Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Evren Yasar, Yesilçam’in usta isimlerine plaket ve hediye verdi.

Festival gelecek yil daha genis çapta yapilacak

Bozok Film Festivali’nin ilerleyen senelerde daha genis çerçevede yapilacagini söyleyen Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, "Bu güzelim cografyamizda zaman zaman acilarla, sevinçlerle yasamaya ve al bayragimizi dalgalandirmaya devam ediyoruz. Tabii bu güzelliklerin bu yasanmisliklarin baki kalmasi, anlatilmasi hem de kusaktan kusaga aktarilmasi için en önemli unsurlardan birisi Türk sinemasidir. Geçen yil da arkadaslarimiz ilimizi, cografyamizi hem de insanimizin özünü anlatmak için Bozok Film Festivalini baslatmislar. Bizler de bu vesile ile bugünkü programda emegi geçenlere tesekkür ediyoruz. Bu programi önümüzdeki yillarda hem sinema hem türkü hem de tiyatro festivali olarak devam ettirecegiz" dedi.



"Televizyon ve sinema kanunu bir an önce çikmali"

Sinema ve tiyatroya en önemli destegin ancak film festivalleriyle saglanacagini söyleyen Perihan Savas ise, her ilin bir festivalinin olmasi gerektigine degindi. Televizyon ve sinema kanunun bir an önce çikmasi gerektigini de belirten Savas, “Biz televizyonlarda filmlerimiz oynadigi zaman telif haklarimizi alamiyoruz. Bazen birçok kanal bizim yapmis oldugumuz filmlerimizi, dizilerimizi oynatiyor ama telif haklarimiz yok. Bu hala çikmamis durumda. Bir ülke kendini, kendi adetlerini örflerini ancak sanatla anlatabilir. Ancak sanatla diger ülkelere ulasabilir. Bunun için de sanatin ne kadar çok arkasinda durulursa o kadar iyi" diye konustu.



"Çok feci bir savas suçudur"

Israil’in Filistin’e yönelik saldirilarini da kinayan Savas, “Bu bir soykirim, ben bunu bir soykirim olarak görüyorum. Daha önce bu soykirimi yasamis millet olarak Israil’in bu soykirimi baslatmalari ve devam ettirmeleri çok feci bir savas suçudur. Bu saldirilarin bir an önce durdurulmasini istiyorum. Insanlar ve çocuklar orada çok kötü durumdalar. Artik Israil’in durmasi gerekiyor, bütün ülkeler elini tasin altina koymali” ifadelerine yer verdi.

"Insanlik disi bir davranis"

Festivale katilmaktan duydugu memnuniyeti ifade eden Ediz Hun da Israil’in saldirilarinin insanlik disi bir davranis oldugunu vurgulayarak, "Israil’in bu davranisi kabul edilemez. Insanlar yok ediliyor, insanin dogumu için 9 ay 10 gün gerekiyor ama o insani bir an da yok ediyorsunuz. Böyle bir seyin olmasini istemiyoruz. Biz Almanlarin Hitler mezalimini kiniyoruz, 6 milyon Yahudi’yi katletti diye. O ölenlerin hürmetine bu katliami Netanyahu’nun yapmamasi gerekiyor. Ben kiniyorum. Bir an evvel barisin saglanmasi gerekiyor. Mutafa Kemal Atatürk’ün büyüklügü de ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ sözünden geliyor, çok önemli bir söz. Insan çok degerli bir varliktir. Ona kiymet verecegiz, onu yok etmek degil yasatmak için çalisacagiz. Bunun için siddetle Israil’i kiniyorum, saldirilarin kabul edilir yani yok. Ayrica ABD’nin de tutumunu kiniyorum" diye konustu.

Kaynak: İHA