Ukrayna'da Nükleer Santral Yakininda Siddetli Patlama

Ukrayna’daki Khmelnitsky Nükleer Santrali yakininda meydana gelen siddetli patlamanin ardindan açiklama yapan Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (UAEA) Baskani Rafael Grossi, “Bir dahaki sefere bu kadar sansli olmayabiliriz" dedi.

Rusya-Ukrayna Savasi devam ederken, Ukrayna’daki Khmelnitsky Nükleer Santrali yakininda siddetli patlama meydana geldi. Ukrayna Enerji Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, patlamada Khmelnitsky Nükleer Santrali’nin 2 binasinda hasar meydana geldigi ifade edilerek, "Düsman, Khmelnitsky Nükleer Santrali’nin yakinindaki bölgeyi vurdu. Patlama sonucunda idari ve laboratuvar binalarinin pencereleri hasar gördü" denildi.

Elektrik hatlarinin da hasar gördügü ifade edilen açiklamada, Netishyn ve Slavuta kasabalarinda bin 800’den fazla hanenin elektrik kesintileriyle karsi karsiya oldugu ifade edildi.

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy yaptigi açiklamada, Rusya’nin muhtemelen IHA’lar ile nükleer santrali hedef aldigini belirterek, saldirinin Rusya’ya karsi daha sert yaptirimlara ihtiyaç duyuldugunu kanitladigini aktardi. Zelenskiy, "Bu IHA’larin hedefi büyük ihtimalle Khmelnitsky Nükleer Santrali’ydi. Patlamanin olusturdugu sok dalgasi, nükleer enerji santralinin tesisleri de dahil olmak üzere camlari paramparça etti" dedi.



“Bir dahaki sefere bu kadar sansli olmayabiliriz”

Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (UAEA) tarafindan yapilan açiklamada, IHA saldirisindan kaynaklanan patlamalarin tesisin faaliyetlerini veya sebekeyle olan baglantisini etkilemedigi aktarilarak, bazi saha disi radyasyon izleme istasyonlarin geçici güç kaybi yasandigi ifade edildi.

UAEA Baskani Rafael Grossi yaptigi açiklamada, "Alandaki çok sayida pencerede hasar olmasi, bunun ne kadar yakin oldugunu gösteriyor. Bir dahaki sefere bu kadar sansli olmayabiliriz" dedi.



Patlamada 20 bina hasa gördü

Ukrayna Içisleri Bakani Ihor Klymenko, Slavuta’da aralarinda itfaiye ve polis tarafindan kullanilan binalarinda oldugu toplam 20 binanin patlamada hasar gördügünü açikladi.

Ukrayna ordusu tarafindan yapilan açiklamada ise, Rusya’ya ait 11 IHA’nin tamaminin imha edildigi belirtildi.
Kaynak: İHA