Rusya Ve Çin, Gazze'de 'Insani Ateskes' Çagrisinda Bulunan Karar Tasarisini Veto Etti

Rusya ve Çin, Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde Gazze Seridi’nde “insani ateskes” ve insani yardimlarin güvenli geçisi çagrisinda bulunan karar tasarisini veto etti.

Rusya Ve Çin, Gazze'de 'Insani Ateskes' Çagrisinda Bulunan Karar Tasarisini Veto Etti
ABD’nin New York kentinde BM Güvenlik Konseyi, Israil ve Filistin gündemiyle toplandi. Rusya ve Çin, ABD tarafindan hazirlanan Gazze Seridi’nde “insani ateskes” ve insani yardimlarin güvenli geçisi çagrisinda bulunan karar tasarisini veto etti.

Arnavutluk, Fransa, Ekvador, Gabon, Gana, Japonya, Malta, Isviçre, Ingiltere ve ABD karar tasarisi lehte, Rusya, Çin ve Birlesil Arap Emirlikleri (BAE) aleyhte oy kullandi. Brezilya ve Mozambik ise çekimser kaldi.

Rusya, ABD’nin karar tasarisini tepki gösterdi

Rusya’nin BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia yaptigi açiklamada, ABD’nin karar tasarisinda ateskes çagrisi yapmadigini ve Gazze Seridi’nde sivillere yönelik saldirilari kinamadigi için sert bir sekilde elestirdi.

Nebenzya, "Bu son derece siyasallastirilmis belgenin açikça tek bir amaci var. Sivilleri kurtarmak degil, ABD’nin bölgedeki siyasi durumuna destek olmak" dedi.



ABD, daha önce “insani ateskes” çagrisinda bulunan karar tasarisini veto etmisti

BM Güvenlik Konseyi’ne Brezilya tarafindan 18 Ekim’de sunulan karar tasarisi, ABD tarafindan veto edilmisti. Karar tasarisinda, Gazze Seridi’nde “insani ateskes”, Israil’e Gazze’deki sivillerin ve BM personelinin güneye tasinmasi yönündeki emrini iptal etmesi tüm rehinelerin derhal ve kosulsuz serbest birakilmasi çagrisinda bulunulmus, Hamas’in saldirilari ve sivillere yönelik her türlü siddet ve düsmanlik ile her türlü terör eylemi kinanmisti.
Kaynak: İHA