Kökbörü Türkiye Sampiyonasi'nin Ilki Ercis'te Düzenlendi

Türklerin ata sporlarindan olan ve yarismacilarin at üzerinde oglak yakaladigi Kökbörü Türkiye Sampiyonasi’nin ilki Van’in Ercis ilçesinde düzenlendi.

Kökbörü Türkiye Sampiyonasi'nin Ilki Ercis'te Düzenlendi
Gençlik ve Spor Bakanligi, Etnospor Konfederasyonu, Türkiye Geleneksel Atli Spor Federasyonu tarafindan Ercis Kaymakamligi ve Ercis Belediyesi’nin destekleriyle Ercis ilçesi Ulupamir Mahallesi’nde Kökbörü Türkiye Sampiyonasi düzenlendi.

Yerli ve yabanci turistlerin katilimiyla ilki düzenlenen yarisma büyük ilgi gördü. Sporcularin içi doldurulan yaklasik 30 kilo agirligindaki oglak derisini yerden alarak rakip takimin kalesine birakmaya çalistigi anlar heyecan dolu görüntülere sahne oldu.

Ercis Kaymakami ve Belediye Baskan Vekili Murat Karaloglu, kökbörü oyunun asirlar öncesinden günümüze ulastigini belirterek, “5 bin yillik kadim bir tarihe sahip Türk toplumunun tabii bugün burada bir sampiyona, spor adiyla bundan bahsediyoruz. Türk tarihi boyunca kökbörü bir savas sanati olarak, bir savasa hazirlik olarak bir bayram havasinda geçmistir. Bunun amaci gençlerimizi o dönemlerde savasa kutlu, mutlu bir sekilde hazirlamak ve gelecege aktarmaktir. Bugün de Ulupamir’imizde Kirgiz Türklerimiz, soydaslarimizla spor olarak bunu yapiyoruz. Gelecege aktarmak için çok önemli bir spor. Emegi geçen Gençlik ve Spor Bakanligimiza, Etnospor Konfederasyonumuza, Geleneksel Atli Spor Federasyonumuza ve bu organizasyonun hazirlanmasinda yine emegi geçen Ercis Kaymakamligi’na, Ercis Belediyesi’ne, velhasil burayi senlendiren bu organizasyonun olmazsa olmazi Ulupamirli soydaslarimiza, hemsehrilerimize gönülden tesekkür ediyorum. Organizasyonda tüm sporcularimiza basarilar diliyorum” dedi.

Türkiye Geleneksel Atli Spor Federasyonu Baskani Zübeyir Bekiroglu da, "Kadim cografyanin topraklarina bugün bir kez daha gelme firsati buldugum için Rabbime ne kadar hamdetsem azdir. 5 bin yillik bir tarihin yeniden canlanmasina sahitlik ediyoruz. Ulupamir benim için çok farkli. Baskan olduktan sonra burayi ziyarete geldim ve ilk ziyaretçi oldugumu duydugumda bu cografyanin insanlarinin ne kadar gönlü zengin, ne kadar misafirperver oldugunu bir kez daha hissettim. Insallah önümüzdeki günlerde burada uluslararasi bir köklü festival ile diger ülkelerin de katilimlariyla muhtesem bir organizasyona ev sahipligi yapacagiz. Bunu bir baslangiç olarak kabul edin. Eksigimiz, hatamiz, kusurumuz olabilir. Kiymetli destekleriyle bizleri onurlandiran kiymetli Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’a sonsuz sükranlarimi sunuyorum. Ayni zamanda Dünya Etnospor Konfederasyon Baskanimiz kiymetli Bilal Erdogan baskanimizin hem sizlere kucak dolusu selamlarini hem de kendilerine sükranlarimi iletiyorum” ifadelerine yer verdi.

Filistin için Kur’an-i Kerim tilaveti gerçeklestirilen programda, çesitli yöresel oyunlar sergilendi. Kiyasiya mücadelenin sergilendigi final müsabakasinda birinci olan Yozgat Çamlik takimina Ercis Kaymakami ve Belediye Baskan Vekili Karaloglu tarafindan kupa takdim edildi. Program hatira fotografinin çekilmesiyle son buldu.

Düzenlenen programa Ercis Kaymakami ve Belediye Baskan Vekili Murat Karaloglu, Van Il Emniyet Müdürü Atanur Aydin, Türkiye Geleneksel Atli Spor Federasyonu Baskani Zübeyir Bekiroglu, Muradiye Kaymakami ve Belediye Baskan Vekili Melih Aydogan, Ercis Ilçe Jandarma Komutani Onur Akyüz, Ilçe Emniyet Müdürü Süleyman Trak, davetliler, yerli ve yabanci turistler katildi.

Kaynak: İHA