BM Açiklamasi 'Gazze'ye Insani Yardimlari Tasiyan 20 Tir Yeterli Olmaktan Çok Uzak'

Birlesmis Milletler (BM) yardim kuruluslari tarafindan yapilan ortak açiklamada, Gazze Seridi’ne insani yardimlari tasiyan 20 tirin sadece küçük bir baslangiç oldugu ve bu tirlarin su anda yeterli olmaktan çok uzak oldugu ifade edildi.

Israil-Hamas çatismalari devam ediyor. Israil ordusunun Gazze’ye yönelik bombardimani nedeniyle can kayiplari artarken, Israil hükümetinin bölgeye verilen elektrik, yakit ve suyu kesmesi nedeniyle bölgede insani kriz de büyüyor. Dünya Saglik Örgütü, Dünya Gida Programi’nin da aralarinda bulundugu BM yardim kuruluslari tarafindan yapilan ortak açiklamada, Gazze Seridi’nde bulunan 1,6 milyondan fazla insanin kritik düzeyde insani yardima ihtiyaç duydugu belirtildi. Savunmasiz insanlarin büyük risk altinda oldugu aktarilan açiklamada, çocuk ölümlerinin oraninin endise verici düzeyde oldugu ve korunma, yiyecek, su ve saglik hizmetlerinden mahrum birakildigi ifade edildi. Gazze Seridi’ne acil ve sinirsiz insani yardimin gönderilmesi gerektigi belirtilen ve insani ateskes çagrisinda bulunulan açiklamada, “Gazze’de durum artik felaket. Dünyanin daha fazlasini yapmasi gerekiyor” denilerek, Gazze Seridi’ne insani yardimlari tasiyan 20 tirin sadece küçük bir baslangiç oldugu ve bu tirlarin su anda yeterli olmaktan çok uzak oldugu belirtildi.

Öte yandan, Sinir Tanimayan Doktorlar (MSF) tarafindan yapilan açiklamada, Gazze Seridi’ndeki hastanelerin dolu ve tibbi malzemeden yoksun oldugu belirtilirken, saglik sisteminin çöküsle karsi karsiya oldugu vurgulandi. MSF tarafindan sosyal medya hesabi üzerinden yapilan açiklamada, “Yakin zamanda, Gazze Seridi’ndeki ana cerrahi tesis olan El Sifa Hastanesi’ne ilaç ve tibbi malzeme dahil olmak üzere büyük miktarda tibbi stok bagisinda bulunduk” ifadeleri kullanildi.
Kaynak: İHA