Türkiye'nin En Büyük Bal Ormani Kazdaglari'nda Olacak

Balikesir Büyüksehir Belediyesi, 206 hektarlik Türkiye’nin en büyük bal ormani projesi “Kazdaglari Bal Ormani ve Balköy” için isbirligi protokolü yapti. Proje sayesinde egitimler verilerek aricilik faaliyetleri gelistirilecek, dünyaya en iyi bal satilacak ve ari ürünlerinin sifasi Apiterapi Merkezi’nde tüm dünyaya ilaç olacak.

Türkiye'nin En Büyük Bal Ormani Kazdaglari'nda Olacak
Balikesir Büyüksehir Belediyesi üreticiyi destekleyen projelere imza atmaya devam ediyor. Ari yeminden ari kovanina, ana ari üretiminden ari konaklama alanlarinin düzenlenmesine kadar bir çok konuda entegre bir sekilde destek veren Balikesir Büyüksehir Belediyesi simdi de Türkiye’nin en büyük “Kazdaglari Bal Ormani ve Balköy” projesini hayata geçiriyor. Kazdaglari’nda 206 hektarlik bir alan içerisinde ari kovanlari özenle yerlestirilecek ve arilarin çok daha kaliteli bal üretebilmesi için BAÇEM’de üretilen balli endemik bitkiler bölgenin her yerine dikilecek. Bal Ormani ve Balköy’ün birinci etabindan vatandaslar rahatlikla yürüyüsler gerçeklestirip doga ile iç içe olacak. Projenin ikinci etabinda olusturulacak Balkafe’de vatandaslar üretilen tüm ballari tatma ve satin alma imkani bulacak. Üçüncü etapta ise Bal Ormani ve Balköy’ü projesini egitim üssüne ve sifa merkezi haline getirecek olan ari ve ari ürünlerinin koruyucu ve bazi hastaliklarin tedavisinde tamamlayici uygulama yöntemi ‘Apiterapi Merkezi’ projesi baslayacak.

Balikesir Büyüksehir Belediyesi, Balikesir Üniversitesi, Edremit Belediyesi, Balikesir il Tarim ve Ormancilik Müdürlügü, Balikesir Ili Ari Yetistiricileri Birligi ve S.S. Kazdaglari Dereli Tarimsal Kalkinma Kooperatifi ile “Kazdaglari Bal Ormani ve Balköy” projesi isbirligi protokolü imzalandi. Baskan Yücel Yilmaz’in ev sahipliginde düzenlenen isbirligi protokolüne; Balikesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Ogurlu, Balikesir Il Tarim ve Orman Müdürlügü Il Müdür Yardimcisi Zafer Bozgül, Balikesir Ili Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Mustafa Yazici, S.S. Kazdaglari Dereli Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Baskani Ilhan Deveci katildi.

Ariciligin gelistirilmesi ve yayginlastirilmasi, dogal ari ürünleri üretim ve pazarlama sistemi gelistirerek bunun alternatif turizm modelleri ile bütünlestirilmesi, bölgede kirsal kalkinmanin desteklenmesi, ariciligin profesyonel bir meslek haline getirilmesi ve gençlerin aricilik meslegine yönelmeleri için bu alanda özendirici olanaklar sunulmasi amaciyla “Kazdaglari Bal Ormani ve Balköy” projesi hayata geçirildi.

Çok güzel bir ise imza attiklarini dile getiren Balikesir Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz, “Fransa ve Ingiltere’de altin ödülü almis ballarimiz var bizim. Türkiye’nin en büyük ‘Bal Ormani ve Balköy’ projesinin imzasini attik. Bu attigimiz imza ile Kazdaglari’nin 206 hektarlik alaninda endemik bitkisi örtüsü olarak çok zengin bir cografyada bal ormani yapiyoruz. Kisa süre içerisinde projemizi sonuçlandiracagimiza inaniyoruz. Balikesir’in bal üretimindeki yerini gerçek manada artirmak, herkesin Balikesir balini talep etmesini istiyoruz” dedi.

Balikesir’in yeniden baliyla dünya çapinda çikmasi ve ödüllere layik görülmesinin önemli bir baslangiç oldugunu söyleyen Balikesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Ogurlu, “Isin bir tarafinda akademik boyutu diger tarafta ticari, turizm ve saglik boyutu var. Bütün bunlari bir araya getirdigimizde Balikesir için çok büyük bir katki olacagini düsünüyoruz. Bu konudaki rehberligi için Baskanimiz Yücel Yilmaz’a çok tesekkür ediyoruz” dedi.

Yatiklarini protokolün hayirlara vesile olmasini dileyen Balikesir Il Tarim ve Orman Müdürlügü Il Müdür Yardimcisi Zafer Bozgül, “Yapilan bu protokolle Balikesir’in bal üretiminde insallah ilk üçe girecegine inaniyorum. Tekrardan hayirli olmasini temenni ediyorum” dedi.

Londra ve Paris’te altin ödülü almis ballarin oldugunu yineleyen Balikesir Ili Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Mustafa Yazici, “Büyüksehir Belediye Baskanimiz Yücel Yilmaz’in bizlere verdigi; ari kovani, ari kovan tabani, ana ari, ari yemi gibi ürünlerde bizlere çok ciddi destekler veriyor. Yücel baskanimiza sonsuz tesekkür ediyoruz. Böyle bir baskan arkamizda oldugu sürece bizde insallah ariciligi daha da ileriye götürecegiz” dedi.

Bal ve ari ürünlerinin Balikesir için çok önemi bir yer olduguna dikkat çeken S.S. Kazdaglari Dereli Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Baskani Ögretim Görevlisi Ilhan Deveci, “Biz burada ari ürünlerinin katma deger üretecek boyutta ön plana çikacak olanlarini özellikle Kazdagi Bal Ormani’nda Türkiye’ye ve dünyaya yaymak istiyoruz. Tüm dünyaya buradan ari ürünleriyle tedavi imkani sunacagiz. Bu projenin alt yapisi olusturuldu ve imzalarla hayata geçirildi” dedi.

Kaynak: İHA