Islam Isbirligi Teskilati Açiklamasi 'Filistin'in Israil Saldirganligina Karsi Mesru Müdafaa Hakkini Destekliyoruz'

Islam Isbirligi Teskilati (IIT) tarafindan yayinlanan bildiride, “Filistin’in hayatlarini, kutsallarini ve mallarini hedef alan Israil saldirganligina karsi mesru müdafaa hakkini destekliyoruz” denildi.

Suudi Arabistan’in Cidde kentinde düzenlenen Islam Isbirligi Teskilati’nin (IIT) Disisleri Bakanlari düzeyindeki Icra Komitesi Toplantisi’nin ardindan ortak bildiri yayinlandi. Filistin meselesinin tüm Islam alemi için önemli oldugu vurgulanan bildiride, “Filistin halkinin devredilemez haklari olan özellikle kendi kaderini tayin etme, Filistinli mültecilerin geri dönüsünü, bagimsizlik ve 4 Haziran 1967 sinirlarinda bagimsiz ve egemen baskenti Kudüs olan Filistin devletinin kurulmasinin yani sira hayatlarini, kutsallarini ve mallarini hedef alan Israil saldirganligina karsi mesru müdafaa hakkini destekliyoruz” denildi.

Gazze Seridi’ne uygulanan ablukanin derhal kaldirilmasi çagrisi

Bildiride, isgal altindaki Filistin topraklarinda Israil’in bariz ve benzeri görülmemis saldirganligi ve yüzlerce masum sivilin ölümüne, binlercesinin yaralanmasina ve yüz binlercesinin yerinden edilmesine yol açan igrenç katliamlar isiginda Israil isgal güçlerinin Filistin halkina yönelik barbar saldirisina derhal son verilmesi ve Gazze Seridi’ne uygulanan ablukanin derhal kaldirilmasi çagrisinda bulunuldu.

Kusatma altindaki Gazze Seridi’nde ve isgal altindaki Filistin topraklarinin tamaminda sivillere yönelik benzeri görülmemis saldirilarin güçlü bir sekilde kinandigi bildiride, sivilleri herhangi bir sekilde hedef alan saldirilarin kesinlikle reddedildigi yeniden teyit edildi.

Tüm ülkelere, Gazze Seridi’ne acil yardimin güvenli bir sekilde ulastirilmasi için çagrida bulunulan bildiride, BM Filistinli Mültecilere Yardim Ajansi’nin (UNRWA) bu konudaki çabalarinin desteklendigi ifade edildi.

Israil’in hastaneye düzenledigi saldiri “savas suçu” olarak nitelendirildi

Sivillerin kasitli olarak hedef alinmasi ve toplu cezalandirma politikasinin sürdürülmesinin gerçek bir felakete neden olacagi uyarisinda bulunulan bildiride, Israil’in Gazze Seridi’ndeki Al Ahli Arab (Baptist) Hastanesi’ni hedef alarak yüzlerce masum hasta, yarali ve yerinden edilmis masum sivili öldürüp yaralamasinin bir savas suçu ve uluslararasi hukukun açik bir ihlali anlamina geldigi belirtilerek siddetle kinandi.

BM’ye tepki

Uluslararasi topluma hizla harekete geçme ve Israil’in Filistin halkina ve genel olarak insanliga karsi isledigi savas suçlarindan sorumlu tutma çagrisinda bulunulan bildiride, Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin Filistin halkina karsi islenen savas suçlarina karsi basarisiz oldugu ve sorumluluklarini yerine getirmedigi belirtildi.

Bildiride, üye devletlere Israil’in insanliga karsi isledigi suçlari durdurmak için uygulanabilir ve etkili tüm diplomatik, yasal ve caydirici tedbirleri uygulamasi yönünde çagrida bulunuldu.
Kaynak: İHA