Igdir'da 'Zengezur'un Dünü Ve Bugünü' Konferansi

Azerbaycan’i önce Nahçivan’a daha sonra ise Türkiye’ye baglayacak olan Zengezur Koridoru ile ilgili çalismalar sürerken Igdir’da “Zengezur’un Dünü ve Bugünü” konferansi düzenlendi.

Igdir'da 'Zengezur'un Dünü Ve Bugünü' Konferansi
Zengezur’un çikis kapisi olacak Igdir’da Belediye ve Igdir-Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birligini Yasatma ve Destekleme Dernegi tarafindan “Zengezur’un Dünü ve Bugünü” konferansi düzenlendi.

Igdir Kültür Merkezinde düzenlenen konferans Istiklal Marsi, Azerbaycan Milli Marsi ve Kur’an-i Kerim tilaveti ile basladi.

Konferansta konusma yapan Igdir-Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birligini Yasatma ve Destekleme Dernegi Ziya Zakir Acar, koridorun Türk dünyasi için büyük bir önem tasidigini belirterek, "Kasim 2020’de Azerbaycan zaferi ile sonuçlanan 2. Karabag Savasi sonrasi Güney Kafkasya’da dengeler degisti. Savas sonrasi bölge yeniden sekillenirken o günlerde adi sadece Azerbaycan kamuoyunda olan Zengezur koridoru uluslararasi siyasal tartismalara konu olmaya baslandi. Zengezur koridoru açisindan Nahçivan özerk bölgesi ve Azerbaycan arasinda bugüne kadar olmayan karasal baglanti saglanmis olacak. Türkiye’den Orta Asya’ya kadar kesintisiz kara ulasimi da yapilabilecek. Bir anlamda Zengezur, Turan koridoru görevi islevini görecek” dedi.

Atatürk Üniversitesinden Doç. Dr. Gürsoy Solmaz moderatörlügünde baslayan konferansta Azerbaycan’dan Doç. Dr. Güntekin Necefli, Ermenistan’in yalana basvurarak propaganda yaptigini dile getirirdi. Prof. Dr. Tofik Necefli, Ermeniler’in Azerbaycan’a ait alanlarda birçok tahribat yaptigini belirtti.

Arastirmaci yazar Nevruz Nevruzov ise isgal edilen ve daha sonra yeniden kazanilan yerlerin çok eskiden beri Azerbaycan’a ait oldugunu söyledi.

Konferans toplu fotograf çekimi sonrasi sona erdi.

Azerbaycan, 2020’de gerçeklestirdigi ve 44 gün süren savasin ardindan Karabag’da zaferini ilan etmisti. Azerbaycan daha sonra Karabag’daki Ermeni terör çetelerine karsi operasyon baslatmis ve bu operasyondan büyük bir basari ile çikmisti. Bu operasyonlari ardindan Azerbaycan’i önce Nahçivan’a daha sonra ise Türkiye’ye baglayacak olan Zengezur Koridoru ile ilgili çalismalar da hiz kazanmisti.
Kaynak: İHA