AB Liderleri, Israil-Filistin Gündemiyle Toplandi

Avrupa Birligi (AB) liderleri, Israil-Filistin gündemiyle video konferans yoluyla bir araya geldi. Israil’in Gazze Seridi’ndeki Al Ahli Arab Hastanesi’ne gerçeklestirdigi hava saldirisina iliskin bir soruya cevap veren AB Konseyi Baskani Charles Michel, “Sivil altyapiyi hedef alan saldirilar, uluslararasi hukuka uygun degil” dedi.

AB Liderleri, Israil-Filistin Gündemiyle Toplandi
AB liderleri, Israil-Filistin gündemiyle bir araya geldi. AB Konseyi Baskani Charles Michel tarafindan tertiplenen sanal zirvede, birlik dahilinde Israil-Filistin gerilimine iliskin farkli sesler ve görüs ayriliklarina bagli gerilim sonrasinda birligin Israil ve Filistin’e yönelik politikasinda uyum ve koordinasyon arandi.

Michel, konferansin ardindan Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ile birlikte gerçeklestirdigi basin toplantisinda, AB disisleri bakanlari ve AB büyükelçilerini Israil-Filistin hattinda durumun devamli bir sekilde takibi ve maksimum düzeyde koordinasyon ile görevlendirildiklerini ifade etti.

Konferansta konusulanlara iliskin bilgi veren Michel, AB’nin insani yardimlar konusunda Birlesmis Milletler (BM) ile koordinasyonu ile insanlarin su, elektrik, gida ve ilaca erisimlerini saglamak için çalismasi gerektigini kaydetti.

Michel, bugün Gazze’de gerçeklestirilen hastane saldirisinin da burada yasanan trajediyi gözler önüne serdigine isaret etti. Hamas tarafindan tutulan rehinelerin kosulsuz olarak serbest birakilmasi çagrisi yapan Michel, Avrupa Birligi’nin rehinelerin serbest birakilmasi yönündeki çabalari destekledigini söyledi.



“Sivil altyapiyi hedef alan saldirilar, uluslararasi hukuka uygun degil”

Israil’in Gazze Seridi’ndeki Al Ahli Arab Hastanesi’ne gerçeklestirdigi hava saldirisina iliskin bir soruya cevap veren Michel, sivil altyapiyi hedef alan saldirilarin uluslararasi hukuka uymadigini söyledi.

Michel, “Bu konuya iliskin haberi sanal konferans sirasinda aldik. Görünüse göre haber teyit edildi. Sivil altyapiyi hedef alan saldirilar, uluslararasi hukuka uygun degil. Temel altyapiya, suya, elektrige erisimin kesildigi büsbütün bir abluka uygulamak ve gida iletilmesine izin vermemek uluslararasi hukuka uygun degildir” dedi.



“Gazze sinirina hava koridoru olusturuyoruz”

Von der Leyen ise, Israil’le dayanisma içerisinde olma ve Filistin halkina insani yardim saglama konusunda görüs ayriligi olmadigini söyledi.

Von der Leyen, “Cumartesi günü (BM Genel Sekreteri) Antonio Guterres ile görüstüm. Komisyon Filistin’e insani yardimi üç kat artiriyor. Diger yandan insani yardimlari sinirdan hizli bir sekilde ulastirabilmek amaciyla Misir’da Gazze siniri yakinlarina bir hava koridoru olusturuyoruz. Yardimlarin Gazze’ye geçisi konusunda Misirli yetkililerle irtibat halindeyiz. Komisyon yetkililer, insani yardimlarin Gazze’ye iletimi konusunda hazirlik yapmak için Misir’da bulunuyor. Israilli yetkililere de Gazze’ye su temin etmenin gerekliligini izah etmeye çalisiyoruz. Bu temel bir insan hakkidir” dedi.



“Ukrayna’ya yardim sürecek”

Von der Leyen, "Bazilari, kime yardim edecegimiz arasinda bir tercih yapmak zorunda kalacagimizi ve bizi Ukrayna’ya yardim etmekten alikoyabileceklerini düsünüyor. Onlara yanildiklarini gösterecegiz. Yardima ihtiyaçlari oldugunda, bu durum ne kadar sürerse sürsün, dostlarimizin yaninda yer aliriz” ifadelerini kullandi. Von der Leyen, Avrupa degerleri için savasan Ukrayna’ya yardimlarin ihtiyaç bulundugu müddetçe devam edecegini söyledi.



Geçtigimiz cuma günü Avrupa Parlamentosu Baskani Roberta Metsola ile birlikte Israil’i ziyaret ederek Israil yanlisi açiklamalarda bulunmasi nedeniyle elestirilen von der Leyen ise Al Ahli Arab Hastanesi’ne gerçeklestirilen hava saldirisina iliskin haberler dogrulanmadan bu konuda yorum yapmak istemedigini belirtti.

Kaynak: İHA