ALKÜ'de Ünlü Felsefeci Vehbi Hacikadiroglu Anildi

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinde (ALKÜ) “Alanya Felsefe Tartismalari ve Söylesileri” programinda Cumhuriyet’in 100. yilinda Alanyali felsefeci Vehbi Hacikadiroglu anildi.

ALKÜ'de Ünlü Felsefeci Vehbi Hacikadiroglu Anildi
ALKÜ’de Cumhuriyet’in 100. yili etkinlikleri çerçevesinde Alanyali felsefeci Vehbi Hacikadiroglu, “Alanya Felsefe Tartismalari ve Söylesileri” programinda birbirinden degerli akademisyen ve yazarlar tarafindan anildi. ALKÜ Egitim Fakültesi Basögretmen Atatürk Konferans Salonunda düzenlenen programa, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Akin, Alanya Belediyesi Baskan Yardimcisi Abdullah Akbas, Alanya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Güner, Merhum Vehbi Hacikadiroglu’nun ailesi, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluslari, oda ve dernek temsilcilerinin yani sira akademisyenler, ögrenciler ve davetliler katildi.



“Alanya’yi tüm dünyada temsil etti"

Programin açilis konusmasini yapan ALKÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Akin, Vehbi Hacikadiroglu’nun Türkiye’nin felsefe tarihinde önemli hizmetler verdigini hatirlatti. Vehbi Hacikadiroglu’nun Alanya’yi tüm dünyada temsil ettigine vurgu yapan Akin, “Alanya’da isimaya baslayan felsefe feneri, Vehbi Hacikadiroglu, ülkemizde felsefenin yayginlasmasi yolunda önemli hizmetler vermis; birçok degerli eser üretmistir. Alanya’mizin adini hem ülkemizde hem de yurt disinda temsil etmistir. Özellikle insan ve bilgi felsefesi konusunda özgün düsünceleri bulunmaktadir. Ayrica ahlak ve hukuk konusunda insan özgürlügünü temel alan bir yaklasim ortaya koymustur. Biz de bugün burada onun özgün düsüncelerini derinlemesine anlamak ve tartismak üzere bir araya geldik” dedi.



"Ikincisi düzenlendi"

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinde bu programi geleneksel hale dönüstürmek istediklerini ifade eden Akin, “Dogumunun 100. yilinda ‘Alanya’da Bir Felsefe Feneri: Vehbi Hacikadiroglu’ baslikli sempozyum yine üniversitemizde düzenlenmis; kendisinin özgün eserleri ve düsünceleri tartisilmistir. Bugün ikincisini düzenledigimiz sempozyumda da Vehbi Hacikadiroglu’nun özgürlük anlayisi, Atatürk devrimleri ve günümüze yansiyan düsüncelerini anlamak ve tartismak üzere akademisyenlerimiz buradalar. Farkli üniversitelerden istirak eden degerli katilimcilarimizi burada misafir etmenin mutlulugunu yasiyoruz. Bugün üniversitemizin ev sahipligini yaptigi, genç nesillerimizin düsüncelerine isik tutacak olan felsefenin fenerini daha yakindan tanimak ve düsüncelerini gelecege tasimak için düzenlenen bu programin herkese faydali olmasini diliyor; katilimlariniz için hepinize tesekkür ediyorum" diye konustu.



"Düsünceleri anlatildi"

Programa birbirinden degerli felsefeci akademisyenler ve yazarlar katildi.

Programin ilk oturumuna, Prof. Dr. Özgür Kasim Aydemir baskanlik yaparken Prof. Dr. Betül Çotuksöken tarafindan, “Antropontolojik Açidan Vehbi Hacikadiroglu’nun Özgürlük Anlayisi”, Prof. Dr. Hatice Nur Beyaz Erkizan tarafindan, “Vehbi Hacikadiroglu’nun Atatürk Devrimleri Üzerine Görüsleri (II) -Türk Aydinlari, Osmanli Baticiligi ve Günümüz Üzerine”, Prof. Dr. Onur Bilge Kula tarafindan ise “Atatürk’ün Ege Uygarligina Bakisi” konulari ele alindi.

Programin ikinci oturumuna ise Prof. Dr. Nilgün Tatar baskanlik yapti. Bu oturumda Prof. Dr. Özgür Kasim Aydemir tarafindan “Yenilesme Hareketleri Esigindeki Osmanli Devlet Felsefesinde Adalet Kavram Alani”, Doç. Dr. Mustafa Günay tarafindan, “Cumhuriyet Döneminde Felsefi Düsüncenin Gelisme Sürecinden Bazi Kesitler”, Gazeteci-Yazar Ugur Pismanlik tarafindan, “Antik Çagda Kilikyali Filozoflar ve Laertiuslu Diogenes” ve Mehmet Akay tarafindan da “Bir Egitim Çinari: Pakize Türkoglu” konulari detaylariyla anlatildi.

Söylesinin düzenleme kurulunda Prof. Dr. Atif Bayramoglu, Prof. Dr. Mehmet Akin, Doç. Dr. Mustafa Günay, Mehmet Akay, Hüseyin Hacikadiroglu ve Nimet Hacikura yer aldi. Programin sonunda konusmacilara Çanakkale’deki agaçlandirma çalismalarina destek olmak için Tema Vakfina yapilan fidan bagisinin belgesi verildi.

Kaynak: İHA