Görme Engelli Vatandaslardan Dünya Beyaz Baston Ve Körler Günü'nde Yürüyüs

Samsun’da görme engelli vatandaslar, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston ve Körler Günü dolayisiyla yürüyüs etkinligi düzenleyerek, basin açiklamasi yapti.

Görme Engelli Vatandaslardan Dünya Beyaz Baston Ve Körler Günü'nde Yürüyüs
Samsun’da bir araya gelen Alti Nokta Körler Dernegi Samsun Subesi üyeleri, Istiklal Caddesi’nde yürüyüs gerçeklestirdi. Dernek Baskani Ufuk Gürbüz, yürüyüsün ardindan Süleymaniye Geçidi’nde yaptigi basin açiklamasinda yasadiklari zorluklari ve talepleri dile getirdi. Dünyadaki bütün görme engellilerin yasadiklari sorunlari toplumun önüne çikararak kamuoyunu bilgilendirmeye çalistiklarini ifade eden Gürbüz, “Biz, Alti Nokta Körler Dernegi Samsun Subesi olarak bu yil erisim sorununu daha çok öne çikartmak istedik. Bizlerin bireysel özgürlügünü kisitlayan noter, tapu ve bankacilik gibi uygulamalarda hala sahitlik istenmesi, kamu ve özel sektörde çalisan görme engellilerin çalisma alanlarinda toplumla ortak kullanim olan tiyatro ve sinema gibi yasam alanlarinda, diger bütün binalarda hala erisim sorunu oldugu, yeni yapilan binalarda bile sorunun devam ettigini görmekteyiz. Ayrica sehir mobilyalarinda, yani yaya kaldirimi gibi her noktada yasamamizi engelleyen her türlü sikinti devam etmektedir” dedi.

Yasadiklari sorunlara karsi pozitif ayrimcilik istediklerini ifade eden Gürbüz, “Hissedebilir yüzeylerimiz üzerindeki araç parki direkleri, reklam panolari, esnaf malzemeleri yasamamizi engellemektedir. Bu tarz engeller yerel yönetimler tarafindan denetlenmemektedir. Yeni rapor sistemindeki oranlarin düsürülmesi ve refakatçi sorunu, engelli maas ve yeni rapordaki sikintilar, ayrica toplu tasima ve kamudaki erisimin sürekli ertelenmesi gibi sorunlarimiz da devam ediyor. Bizler engelligi de seçmedik, yasanan sorunlari da hak etmiyoruz. Çözülmesi gerektigini ilgililere bir kez daha hatirlatiyoruz. Kisacasi engelsiz yasam, pozitif ayrimcilik istemiyoruz" diye konustu.

Israil’in Gazze saldirisina da tepki gösteren Gürbüz, “Savas bir engelli nedeni olup Filistin’deki savasin bir an önce bitmesini diliyor, topraklarinda isgal altinda yasayan Filistin halkini hakli buluyor ve destekliyoruz" dedi.

Kaynak: İHA