Biden Açiklamasi 'Biz Israil'in Yaninda Duruyoruz'

ABD Baskani Joe Biden, ABD’nin Israil’in yaninda oldugunu belirterek, "Bir kez daha söyleyeyim, hangi ülke olursa olsun, hangi kurulus olursa olsun, bu durumdan yararlanmayi düsünen herkese tek bir sözüm var: Yapmayin” dedi.

Biden Açiklamasi 'Biz Israil'in Yaninda Duruyoruz'
ABD Baskani Joe Biden, Israil ve Filistin arasindaki çatismalarin patlak vermesinden bu yana Israil Basbakani Binyamin Netanyahu ile yaptigi üçüncü telefon görüsmesi sonrasi açiklamalarda bulundu. Biden, Hamas’in Israil’e yönelik saldirilarini “saf kötülük” olarak nitelendirerek, “Bu hayatta, kelimenin tam anlamiyla, saf, katiksiz bir kötülügün dünyada ortaya çiktigi anlar vardir. Israil halki bu hafta sonu böyle bir ani yasadi" dedi.

Israil’de binden fazla sivil katledildigini ifade eden Biden, “Hamas’in vahseti ve bu kana susamisligi DEAS’in saldirilarini akla getiriyor. Ne yazik ki Yahudi halki için bu yeni degil. Bu saldiri, aci dolu anilari ve binlerce yildir Yahudi halkina yönelik antisemitizmin ve soykirimin biraktigi acilari gün yüzüne çikardi” dedi.



Saldirilarda 14 ABD’li öldü

Hamas’in düzenledigi saldirilarda en az 14 ABD vatandasinin hayatini kaybettigini aktaran Biden, Hamas’in elinde rehin tutulan ABD vatandaslari oldugunu da belirtti.

Biden, "Barisi kutlamak için düzenlenen müzik festivaline katilan gençler katledildi" dedi.



Rehin tutulan ABD’liler Biden yönetiminin önceligi

ABD’nin Israil’in yaninda oldugunu vurgulayan Biden, Israil ile istihbarat paylasimi yapilmasi ve rehinelerin kurtarilmasina yönelik çabalarda destek için uzmanlarin görevlendirilmesi talimatini verdigini açikladi.

Biden, yönetiminin dünya çapinda rehin tutulan ABD’lilerin güvenliginden daha yüksek bir önceligi olmadigini vurguladi.

Biden’dan üçüncü taraflara uyari

Israil ve Filistin arasindaki çatismada çikar saglamayi düsünenleri uyaran Biden, "Bir kez daha söyleyeyim, hangi ülke olursa olsun, hangi kurulus olursa olsun, bu durumdan yararlanmayi düsünen herkese tek bir sözüm var: Yapmayin. Kalbimiz kirik olabilir ama kararliligimiz belli" dedi.



ABD’den Israil’e ek askeri yardim

Demir Kubbe hava savunma sistemi mühimmatlari da dahil olmak üzere Israil’e yönelik ek askeri yardim yapilacagini açiklayan Biden, "Israil’in sehirlerini ve vatandaslarini savunmak için bu kritik varliklardan mahrum kalmamasini saglayacagiz" dedi.



Biden, Israil meselesini siyaset üstü bir durum olarak görüyor

Israil’deki durumun siyaset üstü oldugunu ifade eden Biden, "Bu, dünyamizin güvenligiyle, ABD’nin güvenligiyle ilgili" dedi.

Kaynak: İHA