Büyüksehir Belediyesi'nden Kati Atik Toplama, Tasima Ve Bertaraf Ücreti Açiklamasi

Trabzon’da balikçi esnafinin tepkisine neden olan su faturalarindaki yüksek kati atik toplama ve bertaraf ücreti bedelinin Arakli ilçesi Tasönü mevkisinde kurulan Kati Atik Entegre Tesisi’nin 235,40 TL+KDV olan bertaraf ve transfer ücretinin firmanin maliyeti karsilayamamasi gerekçesi ile Kasim, Aralik, Ocak, Subat, Mart aylari için 630 TL+ KDV olarak Büyüksehir Belediye Meclisi karari dogrultusunda revize edildigi kaydedildi.

Trabzon’un Ortahisar ilçesinde bulunan Moloz mevkiindeki balikçi hali esnafinin tepki gösterdigi kati atik toplama ve bertaraf bedeli ile ilgili Trabzon Büyüksehir Belediyesi tarafindan açiklama yapildi. Yapilan açiklamada, “2872 Sayili Çevre Kanunun 11. maddesi ile “Büyüksehir Belediyeleri ve Belediyeler evsel kati atik bertaraf tesislerini kurmak, kurdurmak, isletmek veya islettirmekle yükümlüdürler. Bu hizmetlerden yararlananlardan belediye meclisince belirlenecek tarifeye göre kati atik toplama tasima ve bertaraf ücreti alinir” denilmektedir. Bu baglamda; idareler Atiksu Altyapi ve Evsel Kati Atik Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara Iliskin yönetmelige göre evsel kati atik tarifelerini 31/12/2023 yilina kadar hazirlamakla yükümlüdürler” denildi.

“Atiksu Altyapi ve Kati Atik Entegre Tesisine yaklasik 160-170 milyon TL ödeme yapilacak”

Bertaraf ve transfer ücretinin firmanin maliyeti karsilayamamasi gerekçesi ile 630 TL+ KDV revize edildiginin belirtildigini açiklamada, “Büyüksehir Belediyemiz bertaraf ve transfer ücreti için Sürmene Kutlulardaki düzenli depolama alani için Trabzon ve Rize Illeri Yerel Yönetimleri Kati Atik Tesisleri Yapma ve Isletme Birligine yilda ton basina 76,8 TL + KDV olmak üzere toplam 18 milyon 93 bin 861 TL ödeme yapmistir. 2021 yilinda Arakli ilçesinde Yap-Islet-Devret modeli ile yapilan Entegre Kati Atik Degerleme ve Bertaraf Tesisi devreye girdi. 2021 yili için kati atik transfer ve bertaraf ücreti olarak 149 TL + KDV olmak üzere toplam 36 milyon 980 bin 728 TL ödeme yapilmistir. Bertaraf bedelinin fiyati kurumun karsilayamayacagi hale gelince, Atiksu Altyapi ve Evsel Kati Atik Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uygulanacak Usul Ve Esaslara Iliskin Yönetmelige göre 2021 yilinda 2022 yilinda uygulanmak üzere meclis karari ile evsel kati atik tarifeleri hazirlanmistir. Arakli Tasönü mevkisinde kurulan Kati Atik Entegre Tesisi 2022 yilinda sözlesmesi geregi 235,4 TL +KDV bertaraf ve transfer ücreti ödenirken firmanin maliyeti karsilayamamasi gerekçesi ile 235,40 TL olan bertaraf ve transfer ücreti Kasim, Aralik, Ocak, Subat, Mart aylari için 630 TL+ KDV revize edilerek, sonraki aylar için ise 3 aylik ÜFE +TÜFE/2 ortalamasi oraninda artis ile 2023 yili için Büyüksehir Belediyesi tarafindan yaklasik 160-170 milyon TL ödeme yapilacaktir. Bu uygulama genel bir uygulama olup, diger büyüksehir belediyelerinin meclis kararlari dogrultusunda alinmaktadir” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA