Türkiye'yi Göklere Çikaran Bayraktar'in Ilk Uçus Hikayesi

Selçuk Bayraktar’in model uçaklardan silahli insansiz hava araçlarina ve son olarak Kizilelma’ya uzanan basari yolcugunda, 34 yil önce ilk uçaga bindigi günün sahitlerinden olan ASAM Uzmani Pilot Mehmet Seyyit Türker, o günü anlatti. Türker, “Selçuk ilk uçus yaptigi gün aramizdan çok mutlu ayrildi. Bu yolda, havaciliktan devam edecegini söyledi. Su an Türkiye’yi uçurdugu gibi dünyayi da uçuruyor” dedi.

Türkiye'yi Göklere Çikaran Bayraktar'in Ilk Uçus Hikayesi
Türkiye’yi Insansiz Hava Araçlari teknolojisinde dünya çapinda büyük basarilara tasiyan Selçuk Bayraktar’in, ilk uçaga bindigi günün hikayesini, o günün sahitlerinden Pilot Mehmet Seyyit Türker anlatti. 1989 yili Mayis ayinda 1. Ordu Askeri Samandira Havalimani’nda uçustan hemen sonra çektirilen o karede, ASAM Uzmani Pilot Mehmet Seyyit Türker, Özdemir Bayraktar, Selçuk Bayraktar ve Türkkusu Uçus Okulu ögretmeni Pilot Ali Yüksel bulunuyor. Türker, Pilot Ali Yüksel ile birlikte ilk kez o gün uçan Selçuk Bayraktar’in uçustan sonra havacilik sevgisini ifade ettigini ve daha sonraki yillar için önemli bir an yasadigini da anlatti.

“Selçuk Bayraktar’in havacilik ile ilk bulustugu gündür”

Medyada Selçuk Bayraktar’in hayati anlatilirken kullanilan uçak önündeki o fotograf karesinin hikayesini anlatan Avrasya Stratajik Arastirmalar Merkezi Uzmani Pilot Mehmet Seyyit Türker, “O fotograf karesi 1989 yilinin Mayis ayinda çekildi. O fotograf karesinin çekildigi gün Selçuk Bayraktar’in havacilik ile, havaalani ve uçak ile ilk bulustugu gündür. Gördügünüz fotografta ilk basta olan kisi benim. Bu fotograf 20-30 milyon kez sosyal medyada gösterilmistir. Özdemir Bayraktar abi rahmetli oldugu zaman da bu fotograf karesi kullanilmistir. Selçuk, o gün 8-9 yaslarindaydi. Fotograf karesinin en sag tarafindaki ise Ögretmen Pilot Ali Yüksel, halen Içisleri Bakanligi’nda bas pilot olarak görev yapmaktadir. Selçuk çok akilli ve zeki bir çocuktu, o gün ilk defa saçini oksadim. Babasi ile ilgili sorular sormustum, hepsini cevapladi. Ilk defa o gün uçaklar ile tanisti. Havaciliga ilk defa o gün adim atti diyebiliriz. Ondan sonra yillarca model uçak uçurdu. Insansiz uçaklar ile ilgili yurt disinda egitimler aldi. Bu konuda kendini çok gelistirdi. Hatta o dönemde kendi bulusu bile vardi. Ilk olarak model helikopterler ile basladilar. Önlerinde engeller oldu, bunlari 10 yilda zor astilar” dedi.

“O gün ben bu yoldan, havaciliktan devam edecegim dedi”

Uçus sonrasi yasananlari anlatan Türker, “O gün ilk defa Ali Yüksel Hoca ile uçtugunu hatirliyorum. Hatta o gün, havada lövyeyi tutturmuslardir. Uçtugumuz uçak Ingiliz yapimi bir egitim hatta akrobasi yapilabilen bir uçakti. Selçuk Bayraktar uçustan sonra yere çok mutlu indi. Annesi Canan abla, onu mavi elbiseler ile aramiza göndermisti. O gün aramizdan çok mutlu ayrildi ve ‘ben bu yoldan, havaciliktan devam edecegim’ dedi.

Su an Türkiye’yi uçurdugu gibi Dünya’yi da uçuruyor. Ilk uçusun oldugu o gün hep birlikteydik, o anlara sahitlik ettim. El ile atilan minik IHA’lardan SIHA’ya, Akinci’ya, oradan Kizilelma’ya uzanan bir hikayenin içerisindeyiz. Simdi ise amfibik gemimizde dikey inis kalkis yapabilen DIHA’larimiz kullanilacak” diyerek sözlerini tamamladi.

Mehmet Seyyit Türker, 1960 yilinda Trabzon Çaykara ilçesi Soganli köyünde dogdu. Sultan Alparslan oglu Sultan Meliksah’in hayatta olan torunlarindandir. Ögretmen Hikmet Türker‘in oglu ve rahmetli müfettis Hasan Türker‘in yegenidir. Babasinin memuriyeti nedeniyle ilk ve orta tahsilini Istanbul’da yapmis, Trabzon Lisesi’nden mezun olmustur. Gazi Üniversitesi Egitim Fakültesi’nde ön lisans egitimini ve daha sonra Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilgiler Bölümünde lisans egitimini tamamlamistir. Ayrica 1988 yilinda Türkkusu Uçus Okulundan da lisansli pilot olarak mezun olmustur. 1992 yilinda da Topair Uçus Okulundan çok motorlu pilot lisansina sahip olmustur. 1980-1981 yillarinda Giresun Egitim Yüksek Okulunda kursiyer ögretim elemani olarak çalismistir. 1990’li yillarin basinda Sovyetler Birliginin dagilmasinin ardindan Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine gitmis agirlikli olarak da Kazakistan Cumhuriyetinde kalmistir.

Kazakistan Devlet Baskanligi bünyesindeki ARAY Vakfina Ekonomi ve Kültürel Iliskiler Danismani olarak hizmet vermistir.2002 seçimlerinde Trabzon’dan BBP milletvekili adayi olmustur. BBP’de 2001-2007 yillari arasinda MKYK üyeligi yapmistir.

Merhum Muhsin Yazicioglu ile birlikte Türk-Islam davasina omuz vermis ve onu bu mücadelesinde yalniz birakmamistir. Halen birçok vakif ve dernekte kurucu ve yönetim kurulu üyesi olarak sivil toplum kuruluslarinda fahri olarak çalismaktadir. Avrasya Bir Vakfinin danisma kurulu üyesi, evli ve üç çocuk babasi.
Kaynak: İHA