Ev Sahibi Olmak Isteyenlere Devlet Destek Çikiyor, Müteahhitler Zorluk Çikariyor

Orta gelirliler için ’Yeni Evim’ projesinin açiklanmasi, devletin uygun kosullar sunmasinin ardindan ev alma ümidi olan vatandaslarin önüne bu sefer de müteahhitler tas koymaya basladi.

Ev Sahibi Olmak Isteyenlere Devlet Destek Çikiyor, Müteahhitler Zorluk Çikariyor
Yillardir ev sahibi olmak isteyip, kredi taksitlerinin ve faizlerin yüksek olmasi nedeniyle ev almaya hayal gözüyle bakan vatandaslar; devletin 0.69’dan baslayan faiz oranlari ve uygun ödeme imkaniyla ev almak için kollari sivadi. Devletin tanidigi imkanlardan yararlanmak isteyen birçok vatandas, bu sefer de müteahhitlerin ev fiyatlarini yükseltmesi ve kredi çekme miktarlarini kendilerinin ayarlamasiyla sikinti yasadi. Fiyatlarda artis olmasinin yani sira bazi müteahhitler, 1 milyon 950 bin lira olarak belirledikleri bir ev için alicinin çekecegi kredi miktarlarini kendileri ayarlayarak, kalan para miktari için ’elden aliriz’ tekliflerinde bulunuyor. Bazi emlakçilar ve müteahhitler, birçok alim-satim sitesinde açiklamalara bile çekecekleri miktarlari kendileri yaziyor. Bazi müteahhit ve emlakçilar ise ev alma imkanini neredeyse ortadan kaldiriyor. Devletin verdigi kredi miktarini tanimayan müteahhitler, vergiyi az ödemek için evin resmi fiyatini düsük gösterip, kayit disi para aldigi için kredi çekme miktarini düsük belirliyor. 1 milyon 950 bin liralik bir evi kredi kullanarak alma imkani olan vatandaslarla pazarlik yapan müteahhitler, ev sahibi olmak isteyenlere ’750 bin lira ila 1 milyon lira çekme imkani var’ diyerek geri kalan miktari elden almak istiyor.

Elinde birikmis nakit parasi olmayan ve ev alma umudunu devletin verdigi kredi imkaniyla yakalayan vatandaslar, kredi imkanlarinin çok iyi oldugunu, satin almak için internet sitelerindeki evlere baktiklarini ama kredi miktarinin ev sahibi tarafindan belirlenmesi nedeniyle hayal kirikligi yasadiklarini anlatti.

"Alenen vergi kaçakçiligi"

Avukat Baran Akcan, müteahhitlerin yaptigi bu durumun alenen vergi kaçakçiligi oldugunu ifade ederek, "Devletimizin yeni çikarttigi uygulamalarla birlikte ev almayi kolaylastiran krediler kullanilabiliyor. Bu durum müteahhit firmalar tarafindan, vergiyi az ödeyebilmek adina tapudaki satis bedelleri düsük gösteriliyor. Bu durum karsisinda kredi miktari düsük gösteriliyor ve geri kalan miktar ise elden alinmak isteniyor. Hükümet tarafindan geçtigimiz haftalarda belirtilmisti; yasal bir düzenlemeyle belirli bir eksper raporunun altinda satis yapilmasi engellenecekti. Bu yasal düzenleme geciktigi için bu durum müteahhit firmalar tarafindan suistimal edilmekte. Su anda internet ilanlarinda açik ve alenen sakinca görmeden bunlari paylasabiliyorlar. Vergi kaçakçiligi suçunu isledigini gösteren açik bir delildir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA