AK Parti Izmir Il Baskani Sürekli Açiklamasi '45 Ay Kayip'

AK Parti Izmir Il Baskani Kerem Ali Sürekli, 2019 yerel seçimlerinin ardindan geçen 45 aylik süreyi degerlendirdi. Izmir’in yerel hizmette küme düstügünü ifade eden Sürekli, “Plan, program yok, kervan yolda düzülür anlayisi ile yola çikmislar ve Seferihisar’da yaptiklari gibi bal yapmayan ari gibi çok ama bos konusuyorlar. Sonuçta yatirim ve hizmet yok. 45 ay degil, 45 yil geçse CHP’nin zafiyetleri degismeyecek” dedi.

AK Parti Izmir Il Baskani Sürekli Açiklamasi '45 Ay Kayip'
AK Parti Izmir Il Baskani Kerem Ali Sürekli, 2019 yerel seçimlerinin ardindan geçen 45 aylik süreyi, bir otelde düzenlenen basin toplantisinda degerlendirdi. Basin toplantisina Kerem Ali Sürekli’nin yani sira Il Baskan Yardimcisi Deniz Dogan, Izmir Büyüksehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Baskanvekili Özgür Hizal, Il Baskan Yardimcisi Dilaver Kisili, Il Baskan Yardimcisi Sefa Sahin, Il Gençlik Kollari Baskani Recep Tayyip Taslak yer aldi.

“Aylar yillar geçti ancak Izmir kaybetti”

Yerel seçimlerden sonra 45 ayi degerlendiren Kerem Ali Sürekli, "Izmir yerel hizmette küme düstü. Bunu hep birlikte yasadik. Plan, program yok, kervan yolda düzülür anlayisi ile yola çikmislar ve Seferihisar’da yaptiklari gibi bal yapmayan ari gibi çok ama bos konusuyorlar. Sonuçta yatirim ve hizmet yok. 45 ay degil, 45 yil geçse CHP’nin zafiyetleri degismeyecek” dedi.

Körfez kirliligi ve koku sorununu dile getiren Sürekli, “Aylar yillar geçti ancak Izmir kaybetti. Izmir’de körfezde yüz diyen olmadi kendileri bu vaadi dile getirdiler ve sik sik algi operasyonlari yaptilar, körfezde dalislar yaptilar ancak o da dis körfezdi. Siz temiz körfez vaat ettiniz ve yüzecegiz dediniz. Geçmis belediye baskani da kirli bir körfez birakmisti ancak koku bu seviyede degildi. Arka siradakiler için güzel vaatleri vardi ancak arka siradakiler Izmir’in kötü kokusu ile bas basa kaldilar. Bu kokunun, körfez kirliginin sebeplerin defalarca anlattik. Izmir Körfezi’nin kirliliginin 3 sebebi var. Izmir’in 99 deresi körfeze akiyor ve kirletiyor. Buralarda bazen geçici çözümler aradilar. Zemini beton ile kapladilar. Bu sorunu çözmedi aksine arttirdi. Sagliksiz bir çözümdü. Bu sorunu inkar ettiler. Diger bir neden Izmir’de yagmur suyu ile kanalizasyon sistemi ayni sistemde. Bunun ayrismasi lazim. Bunu için 5 bin kilometrelik hattin yapilmasi lazim. Bunun 750 metresini yani yüzde 15’lerini yaptilar. Yillar geçse bu hizla bunu tamamlamak, hele CHP zihniyeti ile mümkün degil. Diger en önemli sebeplerden biri Çigli Aritma tesisi. Burada 4’üncü fazin yapilmasi lazim. 10 yildir yapamadilar, Agustos’ta 4’üncü sefer ihaleyi iptal ettiler, bu sefer 5’inci sefer ihaleye çiktilar. 10 yilda 4üncü faz ihalesi yapamadilar. Aritma tesisinin kurutma tesisi çalismiyor. Mevcut 3 faz da zaten yüzde 30 kapasite ile çalisiyor. Yani yüzde 70 aritilmiyor. Mevcut 3 fazi tam kapasite çalistiracaksiniz, sonrasinda 4’üncü fazi yapacaksiniz, kurutma bölümünü faaliyete geçireceksiniz. Bu üç temel konu çözülmeden körfezin temizlenmesi ve kokunun gitmesi mümkün degil. Bunun için teknelere atladik yerinde açiklama yaptik ancak onlar yine de kabul etmedi. Dediler ki körfezi Gediz kirletiyor. Bu yaz da çekecegimiz var" dedi.



“Harmandalinda 4-5 metreyi bulan çöp daglari var”

Harmandalinin pimi çekilmis bomba gibi oldugunu ifade eden Sürekli, "Izmir’i Allah korusun. Ancak çok büyük tehlike var. Gittik yerinde açikladik. 3 defa açiklama yaptik. Kendi bilimsel raporlari da bizim iddialarimizi dogruluyor. Izmir’in çöpünü Harmandali’nda vahsi depolama olarak devam ediyorlar. Orada bir elektrik üretimi yapan tesis kurdular. Bu geçici bir çözüm ve bunun da fayda saglamadigini gözlemlemekteyiz. Orada biriken çöplerden 45-50 milyon ton çöp olustu ve 4-5 metreyi bulan çöp daglari var. Bu durdurulmali. Ne yapacaksaniz bu sorunu çözeceksiniz. Burada can ve mal kaybi riski var. Ben Çigli Belediye Baskanina çagrida bulundum o da duyarli bir belediye baskani olarak benim düsüncelerimi görüslerini kamuoyu ile paylasti. Çiglili seçmen olarak ben de hepimiz de bekliyoruz. Burasi bir an önce çözülmeli, Allah Çigli’yi korusun" seklinde konustu.



“Modern sehirlerde rayli sistem önemli”

Il binasindan basin toplantisinin oldugu yere 45 dakikada geldigini ifade eden Sürekli, "Ulasimda birçok alt baslik var. Bunlari süreye bagladilar. 3-5 tanesinin disinda hayata geçtigini göremiyoruz. Birçogu hatta 100 günde yapilacakti Ben il binasindan buraya gelirken 45 dakikada geldim. Önemli vaatlerden biri suydu; 3 tane batti çiktidan bahsettiler. Basmane, Alsancak Gari ve Karsiyaka Iskelenin orasi. Bunlari kisa süreye bagladilar ancak bunlari yapmadilar. Dediler ki bunlar çok pahali bir yatirim. Gerçekler karsisinda vazgeçtiler. Oyu alirken seçmen senin bu vaatlerine göre oy verdi. Seçmene gelecek seçimlerde bunun hesabini vereceksin. Ben de Izmir’deki muhalefetin il baskani olarak bunun hesabini soruyorum. Deniz ulasimi da önemliydi. 3 katina çikaracagiz kapasiteyi dediler, hat sayisini artiracagiz dediler. Izmir’in ulasimin rahatlamasi için en önemli projeler alternatif deniz ulasimlaridir ancak bu konularda da bir yol kat etmediler. Modern sehirlerde rayli sistem önemlidir, Izmir’in ulasimini rahatlatacaktir, biz burada dünyada görülmeyecek bir is birligi ile yerel idarenin önün açtik. IZBAN olmasa onlar sokaga çikamaz. Metro ile ilgili spekülasyonlara giriyorlar ancak 136 kilometrelik rayli sistem hükümetin öncülügünde yapilmistir. Hatay Metrosu 10 yilda yapildi. O dönemde temelleri atilmis Narlidere Metrosu var. 5 yil oldu. 2023 dediler, simdi diyorlar ki 2023 Mart’ta deneme seferleri yapacagiz diye. Destekliyoruz ve temenni ediyoruz. Yapilacak bir sey varsa yapariz. Buca Metrosu’nda konudan da çok spekülasyonlar oldu. Bir temel atma töreni yaptilar sanki dev bir açilis. Sonra mahkemelik oldular. Burada 529 milyon TL fazla fiyat veren firmaya bu is verildi.

Sonra davalar oldu. Ihalelerde bir takim yanlislik oldu. Izmirliler 529 milyonun hesabini soruyorlar. Temel atma töreninde harcanin paralari hala soruyorlar" dedi.



“Yollar, kan agliyor”

IZBETON’un asfalt performansini elestiren Sürekli, "Yollar kan agliyor. CHP’li belediye baskanlari da kan agliyorlar. Geçenlerde Izmir Büyüksehir Belediye Baskani topladi ve 3 ayda çözecegim dedi ancak hiçbir sey çözülmedi ve hala yollar kan agliyor. IZBETON bunlari yapamaz çünkü batik bir sirket. Yilda 2 milyon ton asfalt atma hedefleri vardi. Ancak bu da bosa çikti.2018 yilini begensek de begenmesek de Izmir’e 15 yil hizmet etmis bir belediye baskani var, saygi ile aniyorum Sayin Kocaoglu’nu. Orda 2 milyon 101 bin asfalt dökülmüs. Pandemi de bunun artmasi lazimken azaldi. 2021’de ise 958 bin ton dökülmüs. 2018 yili cirosu 1,8 milyon TL iken, 2022 cirosu 104 milyon TL. hiçbir sey yapilmamis ve yüzde 90 düsmüs ciro" ifadelerini kullandi.

“Her türlü destege haziriz”

Sürekli, "Izmir’in yapi sorunu biliyorsunuz. Depremden sonra çok tartisildi. Yüz de70’i Izmir’in gözden geçirilmesi lazim. Kentsel dönüsümde de gittik. Yurtoglu Mahallesi 10 yildir yetki almalarina ragmen bir arpa boyu yol alamadilar Bunlarindan biri de Uzundere. Burada 133 bin konut dönüstürülmesi lazim. Sayin Kiliçdaroglu Izmir’e geldi vatandas isyan etti. Dediler ki Büyüksehir kentsel dönüsüm yapmiyor devlet yapsin dedi ve Kiliçdaorglu’da devlet yapsin dedi.

Bizde hemen gittik ve hukuki olarak Büyüksehir’in tapulari bize devretmesi lazim. Bizde verin yapalim dedik ancak bu saate kadar bir çözüm yok. Bu kooperatif sistemi de hukuki olarak çok tehlikeli bir sistem. Hukuki olarak yarin öbür gün sorunlarla karsilastiklarinda sonra hükümet bize baski kuruyor diye aglayacaklar. Kentsel dönüsüme yerinde, hizli ve hukuki olarak dogru yöntemlerle dönüsüm istiyoruz. Biz genel iktidar olarak her türlü destege haziriz. Büyüksehir Belediyesi nasil kentsel dönüsüme bakiyor. 68 milyon bütçesi var kentsel dönüsümün ancak reklam bütçesi 250 milyon TL. Tunç Soyer döneminde biten konut sayisi sifir. Sadece AK Parti hükümeti olarak devletimiz deprem sonrasi 5 bin 300 konut yapti. Cuma günü Murat Kurum bakanimiz gelecek ve bu vatandaslarimizi ziyaret edecegiz" seklinde konustu.

Belgelerle konustugunu dile getiren Sürekli, “Belgeli ve kayitli konusuyoruz. Engelleniyoruz söyleminin en temel örnegi ‘kredi’ konusunda belirtildi. Kendini genel baskanlarinin yaninda farkli il baskanligimizda farkli söylediler. Büyüksehir ve ilçe belediyelerinin talepleri noktasinda çok hassasiz. Izmir menfaatine ne istedilerse aninda yaptik. Vaatlerinde bir imza bekliyor Buca metrosu denildi, imza aninda geldi. Çigli Tramvayi için imza bekleniyor denildi aninda atildi. Çigli Tramvayi sona geldi vagonlar yok ancak kredi lazim aninda talepleri onaylandi. Büyük kanal Projesinde 4’nci faz ile ilgili çalisma yapilirken kredi gerekti aninda imza atildi” dedi.



“Opera binasi ucube olarak duruyor”

Tartismalara neden olan opera binasi alani ile ilgili de açiklama yapan Sürekli, “Opera binasindaki belediyenin sebep oldugu zarar 102 milyon. Ihaleye 3 firma girdi ve 1 firmaya isi verebilmek için Avusturyali bir firma ile is ortakligi yaptilar, firmaya isi öyle verdiler ve ihale isini tamamlayan firma isi birakti ve sonra opera binasi ile ilgi sayin baskan müteahhit ile basimiz dertte dedi.

Basinin dertte oldugu müteahhide 2019’da imzayi kendi atti. Opera binasi ucube olarak orada duruyor” diye konustu.



“Izmir’i dev dalgalar ile bogusur durumda biraktilar”

AK Parti Grup Baskanvekili Özgür Hizal ise, "Tunç Soyer, Izmir Büyüksehir Belediye Baskanliginda, 29 kez yurtdisina çikti. 144 gününü yurt disinda geçirdi. Tunç Soyer, Karabaglar, Konak, Bayrakli, Ödemis, Kiraz gibi ilçelerimizin sokaklarinda çok Viyana, Brüksel sokaklarindan dolasmistir. Bu sokaklari Izmir sokaklarindan çok daha iyi biliyor. Yurtdisi seyahatleri ilkesel olarak yapilabilir ama yogun yurtdisi seyahatlerini Izmir’e ne kazandirdigini açikçasi göremedik. Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin borç içerisinde. Sorunlar kocaman bir çiga dönüstü. Bu elestirileri yaparken, kendisine defalarca dile getirdik, Seferihisar belediye baskanligi dönemindeki aliskanliklarinizi lütfen Izmir Büyüksehir Belediye Baskanligi döneminizde tekrarlamayin dedik. Tunç Soyer’in bu kadar yogun yurt disi seyahatlerinin Izmir’e ne kazandirildigi göremedik. Belgeler ve rakamlar asla yalan söylemez. Izmir bir borç tsunaminin altinda. Izmir’i dev dalgalar ile bogusur durumda biraktilar” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA